Купити квартиру в Дніпрі

Чи безпечно оплачувати смартфоном покупки в магазині – які є ризики

оплачувати смартфоном

У сучасному світі оплачувати смартфоном покупки в магазині зручно і доступно. Але наскільки безпечний цей метод, чи може шахрай викрасти ваші гроші?

Про це розповідає НСН з посиланням на допис Financial Literacy Ukraine.

Технологія NFC (Near Field Communication) — це технологія, яка дозволяє швидко та безконтактно передавати дані між пристроями на невеликій відстані. Цю технологію активно використовують у сфері безготівкових розрахунків.

Вона вбудована в смарт-годинник, фітнес-браслети, і вже навіть каблучки. Сучасним користувачам смартфонів не потрібно носити з собою фізичні банківські картки, тому що розраховуватись у магазинах, транспорті, кафе та ресторанах можна безконтактно.

Щоб сплатити за покупку, достатньо піднести смартфон або пристрій з NFC до платіжного терміналу, підключеного до інтернет-мережі.

Чи безпечно оплачувати смартфоном покупки в магазині - які є ризики

Чи безпечно оплачувати смартфоном

Як пояснюють експерти, сплачувати смартфоном безпечно, шанси зловмисників викрасти гроші близькі до нуля. Ось чому:

  • передача даних між пристроями (між смартфоном та терміналом) здійснюються на малій відстані — в радіусі 10 см;
  • смартфон не передає жодних даних про платіжну картку. Оплата здійснюється швидко — за декілька секунд, під час якої смартфон передає одноразовий ключ, створений спеціально для кожного платежу. Тобто продавець не отримує жодних конфіденційних даних про вашу картку та рахунки.

Проте у разі фізичної втрати смартфона можуть бути певні ризики, але тільки якщо на смартфон не було встановлено жодного захисту, і його без проблем може розблокувати будь-яка особа. Адже під час оплати смартфоном, смартфон має бути розблокований.

Як захистити свій смартфон

Встановіть пароль на вхід або використовуйте біометрію для входу (сканер відбитка пальця, розпізнавання обличчя).

У разі втрати смартфона або його крадіжки потрібно зателефонувати до мобільного оператора та банку, щоб заблокувати свої рахунки, сплачувати смартфоном безпечно, шанси зловмисників викрасти гроші близькі до нуля. Ось чому:

передача даних між пристроями (між смартфоном та терміналом) здійснюються на малій відстані — в радіусі 10 см;

смартфон не передає жодних даних про платіжну картку. Оплата здійснюється швидко — за декілька секунд, під час якої смартфон передає одноразовий ключ, створений спеціально для кожного платежу. Тобто продавець не отримує жодних конфіденційних даних про вашу картку та рахунки.

Яка різниця між перезавантаженням та вимкнення, і що краще робити, коли смартфон підвисає

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×