Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

ТОП-5 порад як захиститися від кліщів

ТОП-5 порад як захиститися від кліщів

Прийшла весна. На вулиці вже тепло та зелено, а це означає що прийшов сезон кліщів. Всім відомо, що кліщі є переносниками інфекційних захворювань.

Вони мешкають в густих заростях трави, на деревах, в чагарниках. Підчепити кліща можна всюди, де росте висока трава. Саме через цих небезпечних паразитів щороку до медичних установ звертається велика кількість людей. Щоб ваш відпочинок на природі не був зіпсований,  дуже важливо знати як захиститися від кліщів і як діяти після укусу.

1. Правильно обирайте одяг

Для того, щоб уникнути укусу кліща, потрібно правильно обрати одяг. У вас обов’язково має бути головний убір (кепка чи косинка). Сорочка має  бути заправлена і з довгим рукавом. На ноги краще одягнути штани чи джинси та закрите взуття. Одяг краще обирати переважно світлий. Ваша шкіра має бути максимально прикритою. Кожні 15 хвилин обдивляйтесь свій одяг.

2. Використовуйте хімічний захист

Це можуть бути різні спреї, аерозолі та креми. Обробляйте одяг та речі. Час від часу повторюйте процедуру, якщо плануєте довго перебувати на природі. Краще всього завчасно зробити прививку.

3. Не сідайте на траву

Під час відпочинку не рекомендується лягати та сідати в траву, адже так кліщам буде легше дістатись вашого тіла. Також краще не збирати квітів, адже на них також можуть бути паразити. Не несіть нічого з парку чи лісу додому.

4. Після прогулянки обережно зніміть одяг та випріть його. Якщо можливості влаштувати прання не має, помістіть одяг у щільний пакет.

5. Якщо вас вкусив кліщ…

По-перше: не панікуйте. Якщо поруч з вами не має медичної установи, то ви маєте дістати кліща власноруч.

Сам укус виявити важко, адже кліщ випускає слину, завдяки якій знеболює рану і ви не відчуваєте як він кусає. Як тільки ви виявили комаху, потрібно її негайно  дістати.

Дехто говорить, що кліща можна залити олією для того, аби перекрити йому кисень. Ніби в такому разі він сам вилізе. Будьте уважні: лікарі не рекомендують користуватись цим методом. Кліщ, якого позбавили повітря, може померти прямо в шкірі або ж перед смертю залізти ще глибше. В такому разі діставати його буде набагато складніше.

  • Краще взяти пінцет, але якщо поруч нема ніяких спеціальних інструментів, можете скористатись ниткою.
  • Зробіть невеличку петлю на кордоні шкіри і тіла кліща. Потім затягніть нитку і повільними обертами дістаньте паразита. 
  • Обов’язково обробіть рану спиртом, йодом чи одеколоном
  • Експерти та лікарі рекомендують не палити і не викидати тіло кліща, а звернутися до лабораторії, щоб виявити чи був цей кліщ носієм інфекції.
  • Протягом 2 тижнів після укусу міряйте температуру та  слідкуйте за станом свого здоров’я. Якщо вам стане зле, обов’язково зверніться до сімейного лікаря.
To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×