Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Тарифи на електроенергію для населення: якими вони будуть у 2022 році

Наразі тарифи на електроенергію для населення зафіксовані державою і не залежать від ринкової вартості електрики. До травня 2022 року в Україні діє мораторій на підвищення цін. Але об’єктивна собівартість послуги зростає, а отже, перейти на новий тариф доведеться, передає НСН, посилаючись на Факти.

Втім, не виключено, що ціну для населення намагатимуться стримати за рахунок більш високих тарифів для бізнесу. Що, зрештою, все одно позначаться на населенні.

Нинішній тариф на електроенергію було встановлено з 1 жовтня. Сім’ї, які споживають менше 250 кіловат-годин на місяць, платять 1,44 грн за кВт-годину. Решта — по 1,68 грн за кВт-годину. В Кабміні обіцяють, що до кінця опалювального сезону (до 30.04.2022) тариф для населення не зміниться.

Тим часом дефіцит вугілля змушує українські ТЕЦ переходити на дорогий газ, а отже, і реальна вартість електрики зростає пропорційно. За деякими розрахунками, справедливий тариф має становити 4,5−5,5 грн за кВт-годину.

Тарифи на електроенергію для населення: якими вони будуть у 2022 році

Дефіцит вугілля змушує українські ТЕЦ переходити на дорогий газ, а отже, і реальна вартість електрики зростає, що може вплинути на тарифи на електроенергію для населення

У консенсус-прогнозі від експертних та фінансових установ очікується зростання тарифів на комунальні послуги в 2022 році, в тому числі і подорожчання електроенергії. Автори прогнозу вважають, що тариф для споживачів може збільшитися на 17,5%.

У Мінекономіки, аналізуючи консенсус-прогноз, заявили, що якщо Кабмін «вживе заходи щодо стримування цін» (простіше кажучи, у ручному режимі зафіксує тариф), то вартість електроенергії для населення не підвищиться. Очевидно, заплатити доведеться іншим категоріям споживачів.

У жовтневому інфляційному звіті НБУ зафіксовані очікування, що тарифи на електроенергію зростатимуть високими темпами — 20−25% на рік для усунення дисбалансів в енергосекторі. Враховуючи той факт, що промпідприємства намагатимуться відіграти збільшення тарифу підвищенням цін на товари, не виключене подорожчання олії, цукру, молочних продуктів, а також широкого спектру послуг.

Як зростуть тарифи на газ, світло і тепло у 2022 році – прогноз від Кабміну

Які будуть тарифи на газ, тепло та електроенергію після Нового року

В Україні очікують зростання тарифів на холодну воду: коли та на скільки

 

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×