Купити квартиру в Дніпрі

Зник в океані: у Португалії шукають українського танцюриста Іллю Романського

Іллю Романського досі не можуть знайти. У вівторок, 8 лютого, у Португалії зник 22-річний артист балету зі Львова, його “змило” великою хвилею в Атлантичному океані.

Португальські рятувальники продовжують пошуки, але поки що безрезультатно.

Докладніше про це пише “Обозреватель”, передає НСН.

Іллю Романського досі не можуть знайти. Що сталося?

Надзвичайна подія сталася на березі океану недалеко від Віла Нова де Гая (поблизу Порту, північний захід). Танцювальна трупа прибула на гастролі до Португалії 8 лютого. Наступного дня артисти мали давати виставу “Лебедине озеро”.

Але перед виступом молоді люди пішли відпочити на пляж. Дмитро та Ілля вирішили скупатися в океані. У самій країні зараз тепло, близько 20 градусів, а вода прогрівається приблизно +16. Тим не менш, місцеві поліцейські попереджають, що в “зимовій” воді купатися небезпечно, адже в цей період там спостерігаються швидкі припливи та відливи.

Хлопців такі попередження не зупинили. За словами директора та продюсера театру Анатолія Козацького, першим у воду пішов Дмитро. Він зробив заплив і повернувся. Слідом за ним купатися пішов Ілля.

“Щойно він зайшов у воду, його змило великою хвилею. Побачивши це, Дмитро кинувся на допомогу до Іллі, якого нерухомо несло на спині. Дмитро обхопив Іллю і став тягнути його до берега і відчайдушно кликати на допомогу. Майже діставшись найближчого берега, Дмитро намагався витягнути Іллю, який уже знепритомнів, але вибратися не виходило, була небезпека розбитись об каміння, ще одна хвиля відірвала Іллю від Діми, до них кинулися добровольці – рятувальники на надувних човнах, серед них був професійний плавець, який вибрався на скелі і намагався дістати хлопців, допоміг вибратися Дімі та почав шукати Іллю. Артисти трупи зателефонували до поліції”,розповідає Анатолій.

На берег прибули швидка, поліція, пожежники. Почалася рятувальна операція: в океан вийшло кілька човнів, піднялися гелікоптери. Але після 21:00 усім довелося повернутись на берег, бо посилювався шторм. Артисти балету дочекалися, коли почався відлив, і вночі з ліхтариками пішли оглядати берег, сподіваючись знайти Іллю. О 7.50 відновилася рятувальна операція, тепер підключили водолазів. Але і з другої спроби знайти хлопця не вдалося.

Козацький каже, що пошуки продовжуються, про НП повідомили всім госпіталям, розташованим на відстані до 20 км від берегової лінії. Керівник організації “Українці в Португалії” Павло Садоха також підтвердив, що рятувальники продовжують роботу.

“У середу все ще ускладнювалося тим, що в Португалії були проблеми з мобільним зв’язком через кібератаку. Але я в четвер вранці дзвонив у поліцію, мене запевнили, що Іллю шукають”,сказав він.

У мами Іллі інша версія

А ось Мама Іллі Оксана заявила, що її сина нібито ніхто не шукає. За її словами, колеги хлопця не повідомляли про НП поліції, рятувальникам та консульству. Проте вона попросила допомоги у всіх українців, які зараз перебувають недалеко від Порту. Сама жінка зараз у Львові. Вона каже, що отримує різні версії про подію і в кожній щось не сходиться.

“Трагедія трапилася приблизно після 16:00, а нам про це повідомили вже близько півночі. Нам сказали, що Ілля не збирався купатися. Ті, хто хотів скупатися в океані, пішли на хороший пляж біля готелю. А Ілля з дівчиною Аліною та Дмитром пішли вбік, там погане місце для купання, там каміння… Ілля у воду не заходив, пішов Діма… Аліна сказала, що відійшла вбік зробити селфі, а коли повернулася Ілля вже був у воді… Чому?

Потім Анатолій написав, що син плив на спині вже непритомний. Мені сказали, що коли Ілля був на спині, Дмитро запитав у нього, чи все гаразд? Ілля покрутив головою, що ні, і тоді кинувся до нього. Виходить, що там урятували всіх – Діму, серфінгіста, а мого Іллю там просто покинули! Коли нам повідомили про трагедію, я нікуди не могла додзвонитися. Вже під ранок зв’язалася з консульством, поліція там починає працювати лише з 9 ранку. Я вже викликала поліцейських зі Львова, вони мені допомагали зв’язуватися з кимось. Артисти взагалі хотіли наступного дня виїхати з Португалії, оскільки в них стрес, вони не зможуть виступати. Я спитала: “А як же мій Ілля, ви його там кидаєте?”,розповіла Оксана.

Ілля разом із іншими танцюристами вирушив у концертний тур ще наприкінці листопада. До Португалії вони встигли відвідати Іспанію, планували ще злітати до Мексики. Мама була проти того, щоб син вирушав на гастролі, адже він ще навчається та паралельно працює в іншому театрі. Але хлопець не послухався.

Талановитий танцюрист і дуже добра людина

Після цього НП виставу “Лебедине озеро” перенесли на 19 лютого. Сам Ілля був єдиною дитиною в сім’ї, розповів OBOZREVATEL його друг.

“Вони виховали його дуже хорошим хлопцем. Він нікого в житті не образив. Він закінчив танцювальну школу, вступив до університету на хореографію, склав іспити та отримав стипендію, потім ще й роботу. Останній раз він мені писав близько року тому, що його життя дуже змінилося, в нього з’явилися великі можливості, чекали гастролі в Іспанію, він дуже хотів танцювати, займався в залі та вдома, писав, що за рік може статися багато змін, що життя дуже цікаве, він вперше поїхав на гастролі за кордон, причому тур мав бути довгим”,каже товариш Іллі.

Педагоги хлопця теж вірили, що в нього велике майбутнє на сцені. Ось що розповідає про Іллю його наставниця Вікторія Альохіна:

“Це мій улюблений учень. Я була концертмейстером у класі у педагога Христини Мордзик у нашій Львівській Державній хореографічній школі, а також викладала теорію музики. Ми ставили вистави та робили концерти, на яких Ілля грав головні ролі, виступав солістом. Потім він закінчив училище культури та мистецтв за класом народної хореографії, потім хореографічний факультет університету. Минулого року проходив у нашій балетній школі педагогічну практику. Наш директор Володимир Саболта дуже любив цього талановитого хлопчика”.

Багато друзів, колег і просто знайомих моляться за порятунок Іллі. Усі вони не хочуть вірити, що хлопець загинув. Тим часом у Португалії продовжується сильний шторм, який ускладнює пошуки українця.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×