Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

[:ru]Сравнили цены с зарплатами: на что хватало денег в СССР[:ua]Порівняли ціни із зарплатами: на що вистачало грошей в СРСР [:]

[:ru]Люди, ностальгирующие по СССР, любят вспоминать, какие в нем были низкие цены. Правда, если сравнить их с зарплатами того времени, становится ясно, что кроме самых простых продуктов денег мало на что хватало.

Об этом говорится в публикации на Leprechaun.land, в которой сравнили доходы граждан с ценами в магазинах во время так называемого застоя в 1975-1985 годах, пишет Обозреватель, передает НСН.

В качестве иллюстрации взята фотография из обычного продуктового советского магазина. Обращают на себя внимание полки с крайне малым ассортиментом товаров (четыре вида консервов и несколько трехлитровых банок с овощами) и объявление: “Водка по талонам”.

Средний доход для разных категорий населения:

  • 40 руб. – институтская стипендия;
  • 80 руб. – зарплата медсестры;
  • 70-130 руб. – з/п молодого специалиста;
  • 200 руб. – средняя з/п по стране;
  • 300 руб. – доход подполковника ВС;
  • 450 руб. – з/п секретаря обкома партии;
  • 600 руб. – доход министра.

Стоит отметить, что зарплаты, как правило, были жестко фиксированными, так что зарабатывать больше государство своим гражданам не давало. Следовательно, в результатах своего труда мало кто был по-настоящему заинтересован.

Цены в СССР

За одну копейку можно было совершить покупку: стакан газировки, коробок спичек.

цены СССР

Если в кармане было 3 копейки, можно было купить стакан кваса либо проехаться на трамвае.

За 10 копеек можно было купить килограмм картошки или стаканчик ягодного мороженного.

11 копеек стоил беляш или эскимо на палочке.

Пол-литровый пакет молока стоил тогда 16 копеек, столько же – буханка ржаного хлеба.

Пачка сигарет “Космос” стоила 70 копеек. Ощутимо дорого по сравнению с “классической” зарплатой в 120 рублей.

цены СССР

За 2,15 руб. можно было приобрести пластинку в плотном конверте или два комплексных обеда в столовой. Абонентская плата за телефон составляла 1,5 руб. в месяц.

К слову, пластинка эта, скорее всего, оказалась бы производства фирмы-монополиста грамзаписи “Мелодия”. Цены на иностранные пластинки или их копии по сравнению со средними зарплатами буквально уходили в космос.

Свидетельство этому – цена за 60-минутную кассету, целых 4 рубля.

цены СССР

“За те же деньги можно было пообедать в ресторане или купить авиабилет Краснодар – Геленджик”,отмечают в публикации.

Обычный кубик Рубика стоил очень дорого – 10 рублей.

Сколько стоили дефицитные товары

Дальше идут вещи, которые вместе с ростом цены переходили в разряд дефицита. Велосипед “Орленок” стоил 39 руб. Более модный “Салют” стоил уже 84 руб.

Акустическая гитара Cremona стоила 70 рублей.

цены СССР

В 96 руб. обходился ковер размером 220 на 137, “украшавший” стены советских квартир. На самом деле их вешали от обычной бедности жизни и общей убогости советских жилищ. Чтобы их купить, многим советским гражданам приходилось часами стоять в очередях.

Из разряда настоящего дефицита – магнитофон “Электроника 302″. За него нужно было заплатить 155 руб., в полтора раза дороже, чем за фотоаппарат “Зенит” с профессиональным объективом.

цены СССР

Мотоцикл “Иж-Планета-3″ – 670 руб. Почти в эту же сумму обошелся бы ламповый цветной телевизор.

“Москвич-412” стоил в конце 70-х гг. около 5000 руб. При этом однокомнатная кооперативная квартира обошлась бы в 3-4 тыс. руб.

ВАЗ-2106 стоил уже 7200 рублей.

цены СССР

“Элитная” ГАЗ-24 “Волга” в СССР стоила 9000 рублей.[:ua]Люди, які ностальгують за СРСР, люблять згадувати, які в ньому були низькі ціни. Правда, якщо порівняти їх з зарплатами того часу, стає зрозуміло, що крім найпростіших продуктів грошей мало на що вистачало.

Про це йдеться в публікації на Leprechaun.land, в якій порівняли доходи громадян з цінами в магазинах під час так званого “застою” в 1975-1985-их роках, пише Обозреватель, передає НСН.

В якості ілюстрації  взято фотографію зі звичайного продуктового радянського магазину. Привертають увагу полиці з вкрай малим асортиментом товарів (чотири види консервів і кілька трилітрових банок з овочами) і оголошення: “Горілка за талонами”.

Середній дохід для різних категорій населення:

  • 40 рублів – інститутська стипендія;
  • 70 рублів – зарплата медсестри;
  • 70-130 рублів – з/п молодого фахівця;
  • 200 рублів – середня з/п по країні;
  • 300 рублів – дохід підполковника ЗС;
  • 450 рублів – з/п секретаря обкому партії;
  • 600 рублів – дохід міністра.

Варто зазначити, що зарплати, як правило, були жорстко фіксованими, тож заробляти більше держава своїм громадянам не давала. Отже, в результатах своєї праці мало хто був по-справжньому зацікавлений.

Ціни в СРСР

За одну копійку можна було придбати: стакан газованої води, коробку сірників.

[:ru]Сравнили цены с зарплатами: на что хватало денег в СССР[:ua]Порівняли ціни із зарплатами: на що вистачало грошей в СРСР [:]

Якщо в кишені було 3 копійки, можна було дозволити собі склянку квасу або проїхатися на трамваї.

За 10 копійок можна було купити кілограм картоплі або порцію ягідного морозива.

11 копійок коштував біляш або ескімо на паличці. Півлітровий пакет молока – 16 копійок, стільки ж вартував буханець житнього хліба.

Пачка сигарет “Космос” коштувала 70 копійок. Відчутно дорого, як порівняти з “класичною” зарплатою в 120 рублів.

[:ru]Сравнили цены с зарплатами: на что хватало денег в СССР[:ua]Порівняли ціни із зарплатами: на що вистачало грошей в СРСР [:]

За 2,15 рубля можна було придбати платівку в щільному конверті або два комплексні обіди в їдальні. Абонентська плата за телефон становила 1,5 рубля на місяць.

До речі, платівка ця, найімовірніше, була б виробництва фірми грамзапису “Мелодія”. Ціни на іноземні вироби або їхні копії (беручи до уваги середні зарплати) буквально злітали в космос.

Свідчення цьому – ціна за 60-хвилинну касету становила цілих 4 рублі.

[:ru]Сравнили цены с зарплатами: на что хватало денег в СССР[:ua]Порівняли ціни із зарплатами: на що вистачало грошей в СРСР [:]

“За ті ж гроші можна було пообідати в ресторані або купити авіаквиток Краснодар – Геленджик”,йдеться в публікації.

Звичайний кубик Рубіка коштував дуже дорого – 10 рублів.

Дефіцитні товари

Далі йдуть речі, які разом з ростом ціни переходили в розряд дефіциту. Велосипед “Орлятко” коштував 39 рублів. Більш модний “Салют” – вже 84 рублі.

Акустична гітара Cremona – 70 рублів.

[:ru]Сравнили цены с зарплатами: на что хватало денег в СССР[:ua]Порівняли ціни із зарплатами: на що вистачало грошей в СРСР [:]

У 96 рублів обходився килим розміром 220 см на 137 см, що “прикрашав” стіни радянських квартир. Насправді, їх вішали від звичайної бідності життя й загальної убогості радянських осель. Щоб їх купити, багатьом громадянам доводилося годинами стояти в чергах.

Щодо справжнього дефіциту – магнітофон “Електроніка 302”. За нього потрібно було заплатити 155 рублів, в півтора раза дорожче, ніж за фотоапарат “Зеніт” із професійним об’єктивом.

[:ru]Сравнили цены с зарплатами: на что хватало денег в СССР[:ua]Порівняли ціни із зарплатами: на що вистачало грошей в СРСР [:]

Мотоцикл “Іж-Планета-3” – 670 рублів. Майже в цю ж суму обійшовся б ламповий кольоровий телевізор.

“Москвич-412” коштував наприкінці 70-х рр. майже 5000 рублів. Водночас однокімнатна кооперативна квартира обійшлася б в 3-4 тис. рублів.

ВАЗ-2106 коштував уже 7200 рублів.

“Елітна” ГАЗ-24 “Волга” – 9000 рублів.[:]

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×