Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Нові пенсії, зарплати, податки тарифи – головні зміни у грудні 2021

Головні зміни у грудні 2021 року – нові розміри пенсій, зарплат, соцвиплат, податків і тарифів. Нові карантинні обмеження і розширені списки категорій громадян для обов’язкової вакцинації. Заборона пластикових пакетів.  Детальніше про все це – у матеріалі НСН з посиланням на канал 24 і ВВС-Україна.

Зарплати, пенсії, виплати, податки

Нові пенсії, зарплати, податки тарифи – головні зміни у грудні 2021

У грудні зростає прожитковий мінімум, а з ним мінімальні зарплати, соцвиплати і податки

З 1 грудня зростає прожитковий мінімум до 2 589 гривень, а мінімальна зарплата збільшиться на 500 гривень до 6 500 гривень, тож збільшаться соціальні виплати, які прив’язані до цих показників.

Виплати по безробіттю зростуть до 650 гривень та 1,8 тисячі гривень. Максимальний розмір складе чотири прожиткових мінімуми – 9 924 гривень.

Розмір мінімальної пенсії для чоловіків і жінок, які досягли пенсійного віку – 60 років – збільшиться на 80 гривень: із 1 854 грн до 1 934 гривень. Умовою отримання мінімальної пенсії є страховий стаж у чоловіків 35 років, у жінок – 30 років.

Мінімальна пенсія для 65-річних пенсіонерів та старших, які не працюють і мають необхідний страховий стаж, становитиме 2600 гривень – 40% від розміру мінімальної зарплати по країні.

Максимальний розмір пенсії становитиме 19 340 гривень.

В уряді нагадують, що усі перерахунки пенсій відбудуться автоматично, пенсіонерам не потрібно звертатися до відділень Пенсійного фонду.

Мінімальний розмір аліментів зросте для дітей до 6 років до 1 050 гривень, а від 6 до 18 років – до 2 100 гривень.

Зміниться ЄП та ЄСВ для підприємців та аграріїв:

  • максимальна величина бази нарахування ЄСВ в місяць (з 1 грудня – 97 500 гривень),
  • максимальний розмір нарахованого ЄСВ в місяць (з 1 грудня – 21 450 гривень),
  • розмір мінімального страхового внеску ЄСВ в місяць з зарплати працівників та доходів ФОП (за себе), самозайнятих осіб та членів фермерського господарства (з 1 грудня – 1 430 гривень).

Реєстрація місця проживання онлайн

Нові пенсії, зарплати, податки тарифи – головні зміни у грудні 2021

Головні зміни у грудні 2021 року – пенсії, зарплати, податки, тарифи, послуги, обмеження

У грудні для українців стане доступною реєстрація місця проживання в онлайн-форматі, оскільки набере чинності закон №5463.

З 1 грудня поступово кожен регіон буде переходити на електронну зміну місця реєстрації. Послуга займатиме не місяць, а всього 5 – 10 хвилин, – розповідає міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Міністр пояснює, що якщо українець хоче прописатись там, де проживаєте зараз, то достатньо буде вказати адресу, підписати КЕПом, отримати згоду власника. Тож більше не потрібно буде ходити до установи при переїзді кожного разу – військкомати будуть отримувати цю інформацію щоразу автоматично.

Що варто знати про новий закон

  • Закон дасть змогу оформлювати пенсію чи медичну допомогу саме за місцем проживання.
  • Після запуску послуги скористатись нею зможуть не лише власники ID-карток, але й “паспортів-книжечок”.
  • Змінити місце реєстрації можна буде в застосунку “Дія”.
  • Електронна раєстрація місця проживанняПослуга електронної реєстрації місця проживання вже працює в 7 містах: Києві, Харкові, Вінниці, Луцьку, Рівному, Кривого Розі та Маріуполі / Фото Pexels

Тарифи

Нові пенсії, зарплати, податки тарифи – головні зміни у грудні 2021

Нові пенсії, зарплати, податки, тарифи – головні зміни у грудні 2021

Електроенергія

Тариф на електроенергію у грудні, як і раніше, залишиться без змін й залежатиме від кількості спожитих кіловатів. Тож схема розрахунку тарифу буде такою:

  • якщо домогосподарство (сім’я) спожила за місяць менш як 250 кіловатів за годину – 1,44 гривні,
  • якщо понад 250 кіловатів за годину – 1,68 гривні.

Тарифи на газ

Для українців продовжать діяти у грудні річний та місячний тарифи на газ.

Місячний тариф коливатиметься в межах від 7,788 до 38,35 гривні за кубометр газу. Він діятиме для українців, котрі відмовились від річного тарифу.

Річний фіксований тариф – від 7,799 до 13,50 гривні за кубометр газу. Нагадаємо, що у листопаді деякі постачальники знизили тариф завдяки баласуючій групі.

30 листопада закінчилася дія тимчасових контрактів із компанією “Нафтогаз” на постачання газу побутовим споживачам за програмою “постачальник останньої надії” (ПОН) з пільговою ціною – 7,96 гривні за кубометр.

Ця компанія, яку уряд визначив як ПОН, попередила таких побутових споживачів газу, що із 1 грудня вони мають обрати ринкового постачальника газу і з ним укласти договір впродовж 60 днів.

На сьогодні газопостачальна компанія “Нафтогаз” за програмою ПОН обслуговує близько 600 тис. домогосподарств у Донецькій, Херсонській, Полтавській, Житомирській, Запорізькій, Хмельницькій, Одеській, Луганській та Тернопільській областях.

“Нафтогаз” радить їм обрати постійного постачальника – або і далі працювати з НАК за річним тарифом 7,96 грн за кубометр (уклавши окрему угоду), або перейти до іншої приватної компанії.

Інакше через два місяці постачання газу можуть припинити. Для клієнтів за програмою ПОН від “Нафтогаз” ціна палива на перехідний період у наступні два місяці може суттєво вирости.

Адже у жовтні кабінет міністрів зобов’язав компанію “Нафтогаз” знизити ціну для ПОН споживачів до 7,96 гривні за кубометр на два місяці, жовтень і листопад, після того, як вона сягнула 16 гривень. І з грудня на таких споживачів може чекати нова, ринкова ціна.

Програму ПОН запустили минулого року, коли у багатьох приватних постачальників ціни на газ різко підскочили і держава зобов’язала “Нафтогаз” тимчасово продавати їм паливо за зваженою ціною.

“Нафтогаз” готовий підписувати довгострокові контракти з фіксованою ціною до квітня 2022 року на рівні 7,96 грн за кубометр.

Теплопостачання

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевняє, що тарифи на тепло залишаться стабільними до кінця проходження опалювального сезону. Він вважає, що в Україні хороша статистика підключення до теплопостачання.

Нагадаємо, що згідно з постановою НКРЕКП, місцеві громади самі встановлюють їх розмір, детальніше ознайомитись з тарифами у різних містах України можна тут.

Зауважте, що лише у регіонах, котрі потрапили до червоної карантинної зони можна розраховувати на нарахування субсидій за збільшеними нормами.

Послуги “Укрпошти” подорожчають

З 1 грудня тарифи на послуги “Укрпошти”, яка для багатьох є альтернативою дорожчих приватних поштових компаній, зростуть в середньому на 15%.

  • Зокрема, тариф на пересилання звичайного листа чи вітальної листівки зросте з 13 грн до 15 грн.
  • Пересилання бандеролі вагою до 250 г збільшиться із 19,50 грн до 22,50 грн.

Подорожчають також рекомендовані відправлення.

Тарифи на пересилання посилок без оголошеної цінності масою до 10 кг у межах України не зміняться і становитимуть 30 гривень, за 1 кг – 5 гривень.

Пластикові пакети у супермаркетах – тільки платно

Нові пенсії, зарплати, податки тарифи – головні зміни у грудні 2021

З 10 грудня починають діяти деякі статті закону “Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України”.

Звичні для всіх надтонкі, тонкі та оксорозкладні пакети товщиною до 50 мікрометрів можуть лише продаватися, а не надаватися на безоплатній основі, як це зазвичай відбувається у торгівельних мережах.

Ця норма закону поширюється на усі сфери обслуговування: кафе, супермаркети тощо.

Повна заборона таких пакетів почне діяти з 9 березня 2022 року.

Виняток становитимуть біорозкладні пакети, а також ті, що використовуються як первинна упаковка для пакування чи транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів та льоду. Але і їхня заборона планується – із січня 2023 року.

За даними уряду, щороку кожен українець використовує близько 500 поліетиленових пакетів, у той час, як у країнах ЄС цей показник – 90 пакетів на людину.

За порушення закону штрафуватимуть тільки розповсюджувачів, а не покупців.

Карантинні обмеження і вакцинація

Нові пенсії, зарплати, податки тарифи – головні зміни у грудні 2021

Головні зміни у грудні 2021 – нові карантинні обмеження

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко розповів, що з 6 грудня в Україні наберуть чинності нові карантинні обмеження у жовтій та червоній зоні. Тож українці, котрі не отримали принаймні одне щеплення проти COVID-19, або не мають негативний тест чи сертифікат про одужання, у жовтому рівні епідемічної небезпеки не зможуть:

  1. взяти участь у проведенні всіх масових заходів, це стосується культурних, спортивних розважальних, соціальних, релігійних та інших заходів;
  2. відвідувати кінотеатри та інші заклади культури, спортивні зали, фітнес-центри, басейни;
  3. скористатись послугами суб’єктів господарювання, які проводять діяльність у сфері громадського харчування, для них будуть закриті бари, ресторани, кафе та інші заклади.

Також уряд скоротив термін дії “жовтого” сертифікату.

Важливо! Без вакцинації можна у банки, АЗС, ветеринарні магазини, аптеки та всі продовольчі магазини. Проте обов’язковим залишається носіння маски та дотримання фізичної дистанції 1,5 метра.

Відсторонення від роботи невакцинованих працівників

З 9 грудня відсторонюватимуть від роботи не лише не вакцинованих держслужбовців, але й соцпрацівників. Нагадаємо, що з 8 листопада вже відсторонили від роботи посадовців та працівників освіти.

Тож згідно з наказом МОЗ №2393, що набере чинності 9 грудня, до освітян та працівників центральних та місцевих органів влади приєднаються співробітники:

  • підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;
  • установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів;
  • підприємств, установ та організацій, включених до Переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави.

У цьому списку, зокрема, “Укроборонпром”, “Укрзалізниця”, “Нафтогаз”, “Укрнафта”, “Чорнобильська АЕС”, “Антонов”, “Миколаївський суднобудівний завод”, аеропорт “Бориспіль”, “Укрпошта”, “Південмаш”, “Інститут Патона”, “Ощадбанк”.

На “Укрзалізниці” вже не пускають у потяг пасажирів без сертифікатів про щеплення. З дев’ятого грудня невакциновані провідники потягів зможуть працювати, тільки якщо теж будуть вакциновані

Зауважимо, що звільнити працівника через відсутність щеплення незаконно, тож його можуть лише відсторонити від роботи. Повернутись до своїх обов’язків такий працівник зможе одразу після отримання принаймні одного щеплення проти COVID-19.

Хто може не вакцинуватись

Виключенням стануть лише ті працівники, які мають абсолютні протипоказання до проведення щеплень проти COVID-19. Однак вони повинні будуть надати медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти COVID-19, виданий медзакладом.

“Вовина” тисяча

 головні зміни у грудні 2021

З 19 грудня влада обіцяє розпочати кампанію з виплат по 1000 гривень людям, які пройшли повний курс вакцинації від коронавірусу. До кінця року на це мають виділити три мільярди гривень, стільки ж – на початку 2022 року.

Але йдеться не про гроші “на руки”.

“Це буде певний ваучер або сертифікат, або депозит на перелік товарів та послуг. Вичерпний список оголосимо найближчим часом, але узагальнено це культура, мандри та спорт”, – писав у Facebook речник президента Сергій Никифоров.

Планується, що можна буде купувати квитки на залізницю чи авіаперельоти всередині України.

За його словами, ініціатива президента – це “масштабна програма з підтримки бізнесу”. Таким чином влада хоче допомогти тим підприємцям, які найбільше постраждали від карантинних обмежень.

Проте станом на 1 грудня механізм таких компенсацій ще розроблявся.

Влада обіцяє, що кошти отримають всі, а не лише ті, хто користується застосунком “Дія”. Але як саме люди, котрі не мають смартфонів, одержать 1000 гривень, наразі не повідомляють.

Вихідні та святкові дні у грудні

 головні зміни у грудні 2021

У грудні традиційно розпочинаються різдвяні та новорічні святкування, тож українців чекатиме додатковий вихідний. Католицьке Різдво цьогоріч випадає на суботу – 25 грудня. Тож згідно з чинним законодавством, вихідний переноситься на найближчий робочий день, тобто на понеділок 27 грудня.

Коли “запалять” ялинку

Головну ялинку країни традиційно “запалять” 19 грудня – на День святого Миколая о 16:00. Відбудеться це на Софіївській площі. У зв’язку з епідеміологічною ситуацією у країні та карантинними обмеженнями, концерт відбудеться лише у день відкриття, а всі інші дні у різдвяному містечку буде без них.

Також біля пам’ятника Богдану Хмельницькому буде встановлено різдвяну ковзанку, що запрацює також з 19 грудня. Подібні локації також можна буде знайти у Маріїнському парку та біля Арки Дружби Народів. Закінчиться святкування зимових свят у середмісті Києва 19 січня – на Водохреща.

Укрпошта затвердила нові тарифи на основні послуги з 1 грудня

З 1 грудня в Україні масово перерахують пенсії: хто отримає більше

В Україні з 6 грудня посилять карантин для “жовтої” зони: що зміниться

 

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×