Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Найважливіше про субсидії і пенсії – відповіді мінсоцполітики

Стартував опалювальний сезон, і тарифи «кусаються», дорожчають продукти харчування та інші товари. То ж, економічні питання, зокрема, субсидії і пенсії – це те, що найбільше хвилює багатьох українців.

Відповіді на найважливіші питання, пов’язані з субсидіями і пенсіями, надала міністр соціальної політики України Марина Лезебна, повідомляє НСН, посилаючись на thepage.ua.

Найважливіше про субсидії і пенсії – відповіді мінсоцполітики

Субсидії і пенсії – це те, що зараз хвилює багатьох

Яка зараз ситуація із субсидіями в Україні?

Наявна система субсидій в Україні працюватиме за будь-якої ситуації, яка може скластися в період опалювального сезону. Усі, хто не зможе самостійно оплачувати комунальні послуги та має право на субсидію, отримають підтримку від держави.
Незалежно від того, коли в конкретному регіоні розпочнеться опалювальний сезон, субсидії на опалювальний період будуть розраховані й виплачені з 15 жовтня.
Водночас щомісяця ми отримуємо нові заяви на субсидії – наприклад, у вересні їх було майже 70 тисяч. Очікується, що найбільше заяв буде в листопаді. І якщо людину буде включено до програми в листопаді або навіть у першій половині грудня, вона отримає субсидію від початку опалювального сезону.
Органи соцзахисту на місцях почали формувати відомості на видачу субсидій і до 27 жовтня мають завершити розрахунок субсидій за жовтень. Мінсоцполітики профінансує виплати на початку листопада.

Хто може розраховувати на субсидії? І скільки сплачуватимуть субсидіанти?

Відповідно до законодавства, під час нарахування субсидії спочатку здійснюється індивідуальний розрахунок розміру платежу кожного домогосподарства за комунальні послуги, але якщо узагальнити, то домогосподарство не має сплачувати більш як 15% свого сукупного доходу. За статистикою минулого опалювального сезону субсидіанти віддавали за комуналку в середньому 11% свого доходу, решту сплачувала держава.
За підсумками минулого опалювального сезону ми частково скоригували критерії в бік підвищення адресності та справедливості, почали враховувати, наприклад, факти дорогих покупок чи наявність другого житла. Але кожне звернення за субсидією розглядається індивідуально.
Рішення про призначення субсидії ухвалюється впродовж 10 днів. За цей час орган соцзахисту перевірить відомості, зазначені в заяві, та декларації людини.
Якщо заявник не може з якихось об’єктивних причин сам прийти до органу соцзахисту для подання документів, він може зателефонувати туди, і соціальні працівники допоможуть з оформленням субсидії.
У кожній області є телефон «гарячої лінії» місцевого департаменту соцзахисту, за яким можна звернутися з будь-яким питанням щодо субсидій.
У міністерстві ми відповідаємо на звернення через соцмережі, діє урядова «гаряча лінія» 1545. Я часто говорю людям: якщо вам потрібна допомога, звертайтеся за нею. Якщо ви мовчите, ми не зможемо допомогти.

Як вплине підвищення тарифів на субсидіантів?

У разі підвищення тарифів для одержувачів субсидій нічого не зміниться — усе підвищення буде компенсовано збільшенням розміру субсидії. І для цього людині не потрібно нічого робити, приносити якісь документи – перерахунок буде виконано автоматично.
Якщо в разі підвищення тарифів людина з огляду на розмір свого доходу стає претендентом на субсидію, вона може звернутися за її нарахуванням до ЦНАПу, органу соцзахисту (прийти особисто або надіслати документи поштою), подати документи онлайн через сайт Мінсоцполітики.
Варто враховувати, що субсидія призначається не на будь-який обсяг споживання комунальних послуг — є затверджені соціальні нормативи.
Наразі субсидії виплачуються «живими» грошима, і це стимулює людей до економного споживання. Тобто якщо вони споживатимуть комунальні послуги в обсязі меншому за нормативний, то заощаджені кошти залишаться в їхньому розпорядженні.
Відповідно, усе, що спожито понад соціальний норматив, людина оплачує самостійно.

Як перевіряють одержувачів субсидій?

Такі перевірки або верифікацію Мінфін проводить із 2016 року. Він перевіряє субсидіантів за різними держреєстрами і, якщо знаходить якісь невідповідності, просить органи соцзахисту розібратися. Статистика показує, що суттєві розбіжності виявляються лише в 7% рекомендацій Мінфіну за результатами таких перевірок.

Люди знають, що зазначені ними відомості перевірятимуться, тож намагаються правильно заповнювати декларації.

Найчастіше в декларації не повідомляють про покупки, вартість яких перевищує 50 тис. грн. Це виявляється під час роботи з даними банків.

Тепер перевірками займатиметься Національна соціальна сервісна служба. Але вона, як і Мінфін, не ходитиме з перевірками по квартирах. Роботу буде максимально автоматизовано із застосуванням ризик-орієнтованого підходу.

Критерії для включення до програми одержувачів субсидій за необхідності й надалі коригуватимуться, але тільки після закінчення опалювального сезону. Наразі ми лише уточнюємо окремі моменти, щоб дати можливість більшій кількості людей скористатися програмою субсидій. Наприклад, людина продала квартиру, яка була єдиним житлом, і купила нову. Тому ми хочемо передбачити, щоб отриманий нею дохід не враховувався під час розрахунку субсидії.

Яка нині мінімальна пенсія в Україні?

Найважливіше про субсидії і пенсії – відповіді мінсоцполітики

Субсидії і пенсії – відповіді міністра соціальної політики

У нас встановлено прожитковий мінімум для непрацездатних осіб. За пенсійним законом він є мінімальною пенсією. Зараз це 1 854 грн, а з грудня буде 1 934 грн. Але за два роки роботи нашого уряду ми запровадили адресні програми й суттєво підвищили пенсійні виплати. А мінімум поки що отримують до 1 млн осіб. Але ми маємо плани змінити це.

Зокрема, ще торік запровадили доплати в розмірі 500 грн для людей віком від 80 років, а з жовтня цього року поширили їх і на 75-річних — вони отримують по 400 грн до пенсії За рік такі доплати запровадимо для тих, кому 70 – 75 років.

У грудні цього року буде встановлено мінімальну пенсію в розмірі 2 600 грн для осіб віком від 65 років, які мають повний стаж роботи (чоловіки – 35 років, жінки – 30). Наразі для цієї категорії вона становить 2 400 грн.

Чи буде індексація пенсії?

У перший рік ми провели індексацію, щоправда, лише з травня. Але кошти на неї взагалі не були заплановані. Також запровадили додаткові виплати для літних людей, про що я говорила раніше.

Ми розраховуємо, що на 1 січня 2022 року середній розмір пенсій в Україні буде 4 000 грн. Це на 30% більше проти січня-2020.

Нині на 60% побільшало людей, які отримують пенсії в діапазоні 3000 – 4000 грн, на 40% – від 4000 до 5000 грн.

Нам ще треба суттєво підвищити виплати для людей з інвалідністю. Поки що мінімальна пенсія для них 2 200 грн.

Що зміниться з пенсіями наступного року?

  • У 2022 році заплановано 12 етапів підвищення пенсій для різних категорій.
  • У січні буде зроблено перерахунок для ліквідаторів ЧАЕС з інвалідністю. Триватиме підвищення пенсій для 65-річних через зростання мінімальної зарплати.
  • Жінкам, які народилися 1962 року, наступного року почнуть нараховувати пенсії після досягнення ними нового пенсійного віку. Ми помітили, що їхні пенсії можуть виявитися меншими за ті, що нараховувалися торік. Тому запровадили підвищувальний коефіцієнт 9%.
  • Далі буде індексація пенсій із 1 березня, а в жовтні ми плануємо вийти на нову мінімальну пенсійну гарантію: людина старша за 70 років, яка має стаж 35 років (чоловік) або 30 (жінка), не отримуватиме менш як 3 000 грн.

Я вважаю, це буде перший крок до того, щоб пенсія в Україні почала відповідати фактичному прожитковому мінімуму.

Які перспективи запровадження обов’язкової накопичувальної пенсії?

З огляду на демографічну ситуацію в країні та стан ринку праці наявна солідарна пенсійна система не може існувати без додаткового фінансування Пенсійного фонду з держбюджету. Водночас ми бачимо, що пенсії в Україні є порівняно невеликими.

Виправити ситуацію може лише доповнення солідарної пенсійної системи другим рівнем – накопичувальними пенсіями. Тоді люди отримуватимуть дві пенсії: із солідарної системи та накопичену.

Але держава має створити умови, щоб люди повірили в накопичувальну систему, запропонувати їм стимули та елементи захисту.

Сподіваюся, що народні депутати до кінця цього року ухвалять законопроєкт про накопичувальну пенсійну систему в першому читанні. А загалом система може запрацювати з 2023 року. Або 2024-го — це також прийнятний варіант.

Ми, у Мінсоцполітики, зараз пропонуємо, щоб роботодавець на старті обов’язково відраховував до накопичувальної системи 1% завдяки зменшенню ЄСВ. За бажанням працівник може відраховувати ще 1% своєї зарплати. Якщо він це зробить, то держава додасть таку саму суму від себе.

На нашу думку, така схема дасть змогу людям звикнути до нової системи. Вона не примушує їх, а стимулює добровільно відраховувати кошти на майбутню пенсію.

До речі, нещодавно “НСН” писав:

Як перевірити призначення субсидії онлайн – роз’яснення Мінсоцполітики

Українцям збільшать субсидії в півтора рази: подробиці

Пенсії в Україні проіндексують за новими правилами – що зміниться

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×