Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

[:ru]В Украине изменится сумма налога на недвижимость: сколько заплатим в 2022 году[:ua]В Україні зміниться сума податку на нерухомість: скільки заплатимо в 2022 році[:]

[:ru]В 2022 году в Украине увеличится налог на недвижимость

Об этом говорится в актуальной редакции Налогового кодекса Украины. Об этом НСН узнал из сообщения на сайте Хвиля.

Так, в будущем году ожидается повышение налога на 21%, а больше всего придется платить украинцам, которые владеют большими квартирами и частными домами – более 300 кв. м и более 500 кв. м соответственно.

За квартиру площадью более 100 кв. м придется заплатить на 2 832 грн., как в этом году, а уже 3600 грн. Размер налога будет рассчитываться от размера минимальной зарплаты – 1,5% от минималки за каждый лишний квадрат. В 2021 году это 70,8 грн., но уже в 2022 году налог вырастет до 90 грн. за кв. м.

Отметим, что платить придется за лишние квадраты – более 60 кв. м для квартир и более 120 кв. м для частных домов.

Больше всего заплатят владельцы квартир площадью более 300 кв. м и домов более 500 кв. м – 25 000 гривен за год.

Стоит также отметить, что платить налог на недвижимость должны только владельцы жилья. Кроме того, сумма налога не зависит от количества членов семьи или людей, прописанных в доме или квартире.

Оплачивать налог нужно раз в год, а делать это должен человек, на которого оформлен лицевой счет.

В случае если лицевой счет разделен на несколько совладельцев и даже после разделения счета метраж превышает установленные нормы, налог должен будет заплатить каждый из совладельцев. Налог будет начисляться только на метры, превышающие установленную норму.

При этом каждый из совладельцев платит только свою долю. Для домов или квартир, которые находятся в общей собственности, но не имеют разделенных лицевых счетов, налог платит один из владельцев.

Платить налог нужно ежегодно начиная с 1 июля. Оплата производится за прошлый год в течение 30 дней с 1 июля или в течение 60 дней после получения налогового уведомления.

Если квитанцию на оплату не выслали, то украинцам советуют самостоятельно обращаться в Налоговую службу, чтобы избежать переплат в виде пени и штрафов. Так, просрочка на срок до 30 дней приводит к увеличению суммы налога на 10%, а более 30 дней – на 20%.

Кстати, недавно “НСН” писал: В Украине хотят отменить часть налогов для граждан

 

 

 

 

 [:ua]У 2022 році в Україні збільшиться податок на нерухомість

Про це йдеться в актуальній редакції Податкового кодексу України. Про це НСН дізнався з повідомлення на сайті Хвиля.

Так, у наступному році очікується підвищення податку на 21%, а найбільше доведеться платити українцям, які володіють великими квартирами і приватними будинками – більше 300 кв. м і більше 500 кв. м відповідно.

За квартиру площею понад 100 кв. м доведеться заплатити на 2 832 грн., як в цьому році, а вже 3600 грн. Розмір податку розраховується від розміру мінімальної зарплати – 1,5% від мінімалки за кожен зайвий метр. У 2021 році це 70,8 грн., але вже в 2022 році податок зросте до 90 грн. за кв. м.

Зазначимо, що доведеться платити за зайві квадрати – більше 60 кв. м для квартир і понад 120 кв. м для приватних будинків.

Найбільше заплатять власники квартир площею понад 300 кв. м і будинків понад 500 кв. м – 25 000 гривень за рік.

Варто також відзначити, що платити податок на нерухомість мають тільки власники житла. Крім того, сума податку не залежить від кількості членів сім’ї або людей, прописаних в будинку або квартирі.

Оплачувати податок потрібно раз на рік, а робити це має людина, на яку оформлений особовий рахунок.

У разі якщо особовий рахунок розділений на кілька співвласників і навіть після поділу рахунку метраж перевищує встановлені норми, податок повинен буде заплатити кожен із співвласників. Податок буде нараховуватися тільки на метри, що перевищують встановлену норму.

При цьому кожен із співвласників платить тільки свою частку. Для будинків або квартир, які перебувають у спільній власності, але не мають розділених особових рахунків, податок сплачує один із власників.

Платити податок потрібно щорічно починаючи з 1 липня. Оплата виробляється за минулий рік протягом 30 днів з 1 липня або протягом 60 днів після отримання податкового повідомлення.

Якщо квитанцію на оплату не вислали, то українцям радять самостійно звертатися в Податкову службу, щоб уникнути переплат у вигляді пені та штрафів. Так, прострочена на строк до 30 днів призводить до збільшення суми податку на 10%, більше 30 днів – на 20%.

До речі, нещодавно “НСН” писав: В Україні хочуть скасувати частину податків для громадян

 

 

 

 

 [:]

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×