Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

[:ru]В Украине могут стать редкостью банкоматы и банковские карты – в чем причина[:ua]В Україні можуть стати рідкістю банкомати і банківські картки – у чому причина[:]

[:ru]Банкоматы и банковские карточки могут стать в Украине редкостью, а граждане будут вынуждены все деньги получать и вносить на счет по старинке – наличными в кассе

Это связано с глобальным дефицитом микропроцессоров, который не может обойти нас стороной. Пока украинские банки этого не испытывают, но здесь ключевое слово – пока. Дефицит микрочипов, с которым уже столкнулись производители и потребители во многих странах, дойдет и до нас, считают эксперты. Об этом НСН узнал из сообщения на сайте TODAY.UA.

Организация Smart Payment Association ранее уже официально объявила о том, что мир столкнулся с острым дефицитом микрочипов, и что это может повлечь за собой острую нехватку банковских карт.

Впрочем, эта проблема может затронуть Украину по касательной, считает президент Ассоциации украинских банков (АУБ) Андрей Дубас. Дело в том, что украинцы все реже используют свои банковские карты чисто физически. Многие платежи наши граждане делают онлайн в интернете. А в магазинах многие рассчитываются с помощью смартфона.

[:ru]В Украине могут стать редкостью банкоматы и банковские карты - в чем причина[:ua]В Україні можуть стати рідкістю банкомати і банківські картки - у чому причина[:]

“На сегодняшний день количество операций с использованием гаджетов составляет около 30%, с использованием карточек – 44%, остальные – с физическим считыванием данных с носителя карты”, – рассказал Дубас.

К тому же, лишь в немногих банковских карточках используются высокотехнологичные чипы, которые сейчас оказались в дефиците. В основном же, в карточках “зашиты” процессоры проще, на которых пока дефицита нет.

А вот для банкоматов и различных банковских терминалов это может стать серьезной проблемой. Они как раз “нафаршированные” высокотехнологичными процессорами, без которых просто превратятся в груду металлолома.

“Поэтому мы считаем, что самая большая проблема, с которой может столкнуться платежная инфраструктура Украины, – это поставки банковских терминалов. Поскольку в этих устройствах используется гораздо больше микропроцессоров”, – говорит специалист.

Что прогнозируют эксперты

Но и тут украинцы имеют надежду. Банковская карточка становится непригодной за три года. А вот срок пользования терминалом гораздо длиннее. Поэтому есть надежда, что пока установленные в Украине терминалы начнут ломаться, ситуация с микрочипами в мире может наладиться.

“Поэтому, думаю, украинская банковская инфраструктура сможет пройти этот период достойно и не ощутить больших проблем с поставками банковских карт или терминалов”, – подытожил Андрей Дубас.

Клиенты Приватбанка все чаще стали жаловаться на сбои в работе банкоматов и банковских терминалов. Банкоматы не выдают заказанных денег, однако списывают их со счета, а терминалы нередко бесследно “съедают” внесены деньги. Не шалят ли там старенькие микропроцессоры?

Кстати, недавно “НСН” писал: Терминал забрал деньги, но не перечислил их на карточку в Приватбанке участились сбои[:ua]Банкомати і банківські картки можуть стати в Україні рідкістю, а громадяни будуть змушені всі гроші отримувати та вносити на рахунок по-старому – готівкою в касі

Це пов’язано із глобальним дефіцитом мікропроцесорів, який не може обминути нас стороною. Поки що українські банки цього не відчувають, але тут ключове слово – поки. Дефіцит мікрочіпів, з яким вже зіткнулися виробники та споживачі у багатьох країнах, дійде і до нас, вважають експерти. Про це НСН дізнався з повідомлення на сайті TODAY.UA.

Організація Smart Payment Association раніше вже офіційно оголосила про те, що світ зіткнувся з гострим дефіцитом мікрочіпів, і що це може спричинити гостру нестачу банківських карток.

Втім, ця проблема може зачепити Україну по дотичній, вважає президент Асоціації українських банків (АУБ) Андрій Дубас. Справа в тому, що українці дедалі рідше використовують свої банківські картки суто фізично. Багато платежів наші громадяни роблять онлайн в інтернеті. А в магазинах багато хто розраховується за допомогою смартфона.

[:ru]В Украине могут стать редкостью банкоматы и банковские карты - в чем причина[:ua]В Україні можуть стати рідкістю банкомати і банківські картки - у чому причина[:]

“На сьогоднішній день кількість операцій з використанням гаджетів становить близько 30%, з використанням карток – 44%, решта – з фізичним зчитуванням даних з носія картки”, – розповів Дубас.

До того ж, лише у небагатьох банківських картках використовуються високотехнологічні чіпи, які зараз опинились у дефіциті. В основному ж, у картках “зашиті” процесори простіші, на яких поки дефіциту немає.

А ось для банкоматів та різних банківських терміналів це може стати серйозною проблемою. Вони якраз “нафаршировані” високотехнологічними процесорами, без яких просто перетворяться на купу брухту.

“Тому ми вважаємо, що найбільша проблема, з якою може зіткнутися платіжна інфраструктура України, – це постачання банківських терміналів. Оскільки в цих пристроях використовується набагато більше мікропроцесорів”, – каже фахівець.

Що прогнозують експерти

Але й тут українці мають надію. Банківська картка стає непридатною за три роки. А ось термін користування терміналом набагато довший. Тому є надія, що поки встановлені в Україні термінали почнуть ламатися, ситуація з мікрочіпами у світі може налагодитися.

“Тому, гадаю, українська банківська інфраструктура зможе пройти цей період гідно і не відчути великих проблем із постачанням банківських карток або терміналів”, – підсумував Андрій Дубас.

Клієнти ПриватБанку дедалі частіше стали скаржитися на збої в роботі банкоматів і банківських терміналів.  Банкомати не видають замовлених грошей, проте списують їх з рахунку, а термінали нерідко безслідно “з’їдають” внесені гроші. Чи не пустують там старенькі мікропроцесори?

До речі, нещодавно “НСН” писав: Термінал забрав гроші, але не перерахував їх на картку – у ПриватБанку почастішали збої[:]

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×