Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

[:ru]Сколько украинцы будут платить за газ и другие коммунальные услуги – на что взлетели цены[:ua]Скільки українці будуть платити за газ та інші комунальні послуги – на що злетіли ціни[:]

[:ru]Несмотря на «замороженные» тарифы на газ, его стоимость в следующем сезоне будет больше. Также за год подорожала электроэнергия. Сколько мы будем платить за коммуналку?

В Украине несмотря на “замороженные” тарифы на газ для населения его стоимость в грядущем отопительном сезоне будет на 2,6 грн/куб больше, чем годом ранее. Кроме того, за год также подорожала электроэнергия. О том, сколько будем платить за коммуналку и что повлияет на цены,  НСН узнал из сообщения на сайте OBOZREVATEL.

Как Кабмин “решил” проблему с газом

Премьер-министр Денис Шмыгаль заявил, что правительство сделало все, чтобы сдержать роста тарифов на отопление и горячую воду. Глава Кабмина несколько раз повторял: для производителей тепла установили такую цену, которая позволит удерживать стоимость коммунальных услуг.

Дело в том, что до 70% в себестоимости генерации тепла и подогрева воды – расходы на голубое топливо. Цены на газ взлетели, следовательно, должны были подорожать и другие коммунальные услуги.

“Мы не планируем, что тарифы на тепло и горячую воду в этом отопительном сезоне будут меняться в сравнении с прошлым отопительным сезоном. Мы не планируем повышать тарифы. Если брать цену на газ для тепла, то 7,42 – цена с НДС”, – сказал Шмыгаль.

[:ru]Сколько украинцы будут платить за газ и другие коммунальные услуги - на что взлетели цены[:ua]Скільки українці будуть платити за газ та інші комунальні послуги - на що злетіли ціни[:]

Однако премьер умолчал, что сейчас в тарифах заложена цена на газ около 5 грн за кубометр. Пропорционально с ростом стоимости газа должны подорожать тепло и горячая вола. И пока в вопрос не вмешался президент Владимир Зеленский, глава Кабмина фактически бездействовал. Городам выделили компенсацию, с ними подписали меморандум и теперь, вероятно, тарифы расти не будут. Шмыгаль же вместо того, чтобы найти компенсацию, просто внушил, что города не должны поднимать тарифы.

“Стоимость газа, который будет использоваться для нужд населения, установили на уровне 7,42 грн, а для бюджетной сферы и бизнеса – 16 грн. Я полностью уверен, что год назад в бюджеты закладывали стоимость газа для теплокомунэнерго не дороже 6-7 грн. Потому они физически не могут функционировать при такой цене”, – пояснил глава Союза потребителей коммунальных услуг Олег Попенко.

Итак, даже если цены на тепло и горячую воду не изменят, за газ все равно придется платить значительно больше, чем в прошлом году. Так, к примеру, если на отопление дома ежемесячно тратят 250 кубометров газа:

  • в 2020-м нужно было платить 1 350 грн;
  • в 2021-м придется заплатить 1 990 грн.

Для кого увеличат цены на газ

Годовой тариф для населения находится на уровне 8 грн за куб, менять его не будут до мая 2022-го. А вот месячные цены и тариф поставщика последней надежды увеличивается ежемесячно. К примеру, в октябре цену ППН увеличили с 12 до 16,56 грн за куб.

Если раньше за 150 кубов нужно было платить 1800, то в октябре уже 2484 грн. Столько будут платить те украинцы, которые лишились своего поставщика, например, если он не смог выполнять обязательства и доставлять голубое топливо. Что интересно, переводить на ППН могут даже без предупреждения, украинцы узнают о своих новых тарифах только в момент, когда получают новые платежки.

За электроэнергию также придется платить больше

С 1 октября в Украине на первые 250 кВт*час электроэнергии снизили тариф с 1,68 до 1,44 грн. Однако в прошлом году все равно было дешевле, тогда на первые 100 кВт*час действовал тариф в 90 копеек.

Сколько придется платить за 250 кВт*час тока:

  • в октябре 2020-го – 342 грн;
  • в октябре 2021-го – 360 грн.

Отметим, решение отменить льготную стоимость электроэнергии на первые 100 кВт*час приняли из-за того, что старая стоимость не покрывала даже расходы на транспортировку. До этого цены на ток пересматривали еще несколько лет назад.

В целом же отопительный сезон 2021/2022 даже без пересмотра тарифов на отопление и горячую воду будет куда дороже, чем годом ранее.

Кстати, недавно “НСН” писал: Кто и при каких условиях может не платить за коммунальные услуги[:ua]Незважаючи на «заморожені» тарифи на газ, його вартість в наступному сезоні буде більше. Також за рік подорожчала електроенергія. Скільки ми будемо платити за комуналку?

В Україні незважаючи на “заморожені” тарифи на газ для населення, його вартість в майбутньому опалювальному сезоні буде на 2,6 грн/куб більше, ніж роком раніше. Крім того, за рік подорожчала електроенергія. Про те, скільки будемо платити за комуналку і що вплине на ціни, НСН дізнався з повідомлення на сайті OBOZREVATEL.

Як Кабмін “вирішив” проблему із газом

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд зробив все, щоб стримати зростання тарифів на опалення і гарячу воду. Глава Кабміну кілька разів повторював: для виробників тепла встановили таку ціну, яка дозволить утримувати вартість комунальних послуг.

Справа в тому, що до 70% у собівартості генерації тепла та підігріву води – витрати на блакитне паливо. Ціни на газ злетіли, отже, повинні були подорожчати та інші комунальні послуги.

“Ми не плануємо, що тарифи на тепло і гарячу воду в цьому опалювальному сезоні будуть змінюватися в порівнянні з минулим опалювальним сезоном. Ми не плануємо підвищувати тарифи. Якщо брати ціну на газ для тепла, то 7,42 – ціна з ПДВ”, – сказав Шмигаль.

[:ru]Сколько украинцы будут платить за газ и другие коммунальные услуги - на что взлетели цены[:ua]Скільки українці будуть платити за газ та інші комунальні послуги - на що злетіли ціни[:]

Однак прем’єр сказав, що зараз в тарифах закладена ціна на газ близько 5 грн за кубометр. Пропорційно зі зростанням вартості газу повинні подорожчати тепло і гаряча вола. І поки в питання не втрутився президент Володимир Зеленський, глава Кабміну фактично не діяв. Містам виділили компенсацію, з ними підписали меморандум і тепер, ймовірно, тарифи не зростатимуть. Шмигаль же замість того, щоб знайти компенсацію, просто навіяв, що міста не повинні піднімати тарифи.

“Вартість газу, який буде використовуватися для потреб населення, встановили на рівні 7,42 грн, а для бюджетної сфери і бізнесу – 16 грн. Я повністю впевнений, що рік тому в бюджети закладали вартість газу для теплокомуненерго не дорожче 6-7 грн. Тому вони фізично не можуть функціонувати за такою ціною”, – пояснив голова Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Отже, навіть якщо ціни на тепло і гарячу воду не змінять, за газ все одно доведеться платити значно більше, ніж у минулому році. Так, наприклад, якщо на опалення будинку щомісяця витрачають 250 кубометрів газу:

  • у 2020-му потрібно було платити 1 350 грн;
  • у 2021-му доведеться заплатити 1 990 грн.

Для кого збільшать ціни на газ

Річний тариф для населення знаходиться на рівні 8 грн за куб, міняти його не будуть до травня 2022-го. А от місячні ціни і тариф постачальника останньої надії збільшується щомісяця. Приміром, у жовтні ціну ППН збільшили з 12 до 16,56 грн за куб.

Якщо раніше за 150 кубів потрібно було платити 1800, то в жовтні вже 2484 грн. Стільки платитимуть ті українці, які позбулися свого постачальника, наприклад, якщо він не зміг виконувати зобов’язання і доставляти блакитне паливо. Що цікаво, переводити на ППП можуть навіть без попередження, українці дізнаються про свої нові тарифи тільки в момент, коли отримують нові платіжки.

За електроенергію доведеться платити більше

З 1 жовтня в Україні на перші 250 кВт*год електроенергії знизили тариф з 1,68 до 1,44 грн. Проте в минулому році все одно дешевше, тоді на перші 100 кВт*год діяв тариф у 90 копійок.

Скільки доведеться платити за 250 кВт*год струму:

  • у жовтні 2020-го – 342 грн;
  • у жовтні 2021-го – 360 грн.

Відзначимо, рішення скасувати пільгову вартість електроенергії на перші 100 кВт*год прийняли через те, що стара вартість не покривала навіть витрати на транспортування. До цього ціни на струм переглядали ще кілька років тому.

В цілому ж опалювальний сезон 2021/2022 навіть без перегляду тарифів на опалення і гарячу воду буде куди дорожче, ніж роком раніше.

До речі, нещодавно “НСН” писав: Хто і за яких умов може не платити за комунальні послуги[:]

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×