Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

[:ru]Нужно ли переоформлять субсидию, если деньги поступали в банк – разъяснение минсоцполитики[:ua]Чи потрібно переоформлювати субсидію, якщо гроші надходили в банк – роз’яснення мінсоцполітики[:]

[:ru]О новых условиях получения субсидий и о том, кому нужно, а кому нет подавать документы на оформление, написано уже очень много, но у граждан все равно остаются вопросы. Так, в частности, не все понимают, нужно ли переоформлять государственную помощь, если раньше деньги они получали через банк.

В Министерстве социальной политики предоставили четкие разъяснения по этому поводу, передает НСН, ссылаясь на официальную страницу ведомства.

До мая этого года украинцы имели возможность получать субсидию как в денежной наличной форме (“живыми деньгами” на банковскую карту или через почту), так и в денежной безналичной форме (когда Ощадбанк перечислял суммы поставщикам жилищно-коммунальных услуг). 92% тех, кому были назначены субсидии, получали их в денежной наличной форме. С мая, согласно Постановлению правительства “О внесении изменений к некоторым постановлениям Кабинета Министров Украины” от 14 апреля 2021 года, субсидию “живыми деньгами” будут получать уже все. И как раз эта перемена вызывает у граждан немало вопросов. Министерство социальной политики отобрало самые типичные из них и дает разъяснения, – говорится в сообщении.

1.Если документы на субсидию подавались в начале прошлого отопительного сезона, а средства перечислялись в Ощадбанк, который оплачивал коммунальные платежи, то надо ли заново все оформлять?

– Да, нужно. Потому что гражданин должен указать, куда именно нужно перечислять средства: на банковский счет или на отделение почты. В таких случаях не предусмотрено автоматического назначения жилищной субсидии на следующий период. Напомним, 19 мая 2021 года Правительство приняло решение, согласно которому рассмотрение вопросов по назначениям жилищных субсидий на следующий год домохозяйствам, которые получали субсидию в отопительном сезоне 2020-2021 годов, будет проводиться без обращений граждан, кроме

  • домохозяйств, которым денежная субсидия предоставлялась в денежной безналичной форме;
  • была назначена по фактическому месту жительства лиц (арендаторы жилых помещений, внутренне перемещенные лица);
  • была назначена без учета отдельных лиц из числа зарегистрированных в жилом помещении, не проживающих по месту регистрации.

2.До апреля получала безналичную субсидию. В июне подала заявление в Ощадбанк для перевода остатка субсидии за апрель на карточный счет. Когда можно будет получить эти средства?

– Для получателей безналичной субсидии предусмотрено, что Ощадбанк перечисляет суммы субсидии за прошлый период, которые сэкономлены по состоянию на 1 июня текущего года. Сейчас такое перечисление осуществляется для получателей, которые имеют открытые счета в Ощадбанке, поэтому соответствующие средства в ближайшее время должны быть отражены на банковском счете. Если же получатель не имеет открытого счета Ощадбанка, то в таком случае для получения сэкономленных сумм субсидии счет следует открыть к декабрю текущего года.

3.Ранее субсидия поступала на карту Приватбанка, с которой мы сами оплачивать коммунальные услуги. Нужно ли сейчас восстанавливать документы?

– Вопрос о переназначении субсидии на следующий период будет рассматриваться автоматически без вашего обращения, поскольку вы получали ее до этого “живыми деньгами”. В таких случаях, как отмечается в решении Правительства от 19 мая т.г., вопрос рассматривается без обращения граждан, которые получали субсидию в отопительном сезоне 2020-2021 годов.

4.Будет ли начислена пеня за май за несвоевременную уплату коммунальных услуг, если виной тому задержка субсидии?

– Как указано в статье 26 Закона Украины “О жилищно-коммунальных услугах”, пеня не начисляется при условии наличия задолженности государства за предоставленные населению льготы и жилищные субсидии.

5.Может ли внук на свой банковский счет получать субсидию, оформленную на бабушку?

– Нет, выплаты идут только на счет заявителя.

6.Когда заработает сайт получателей субсидий?

– Реестр получателей субсидии, к которому есть доступ по ссылке https://subsidii.ioc.gov.ua , работает в штатном режиме. Информация на нем обновляется ежемесячно. В ближайшее время на него будут загружены данные о назначенные органами социальной защиты населения в июне текущего года жилищные субсидии (на неотопительный сезон с мая по сентябрь включительно).

Кстати, недавно “НСН” писал:

С переназначением субсидий возникли проблемы – не все получат деньги вовремя

С сегодняшнего дня банки могут списывать деньги со счетов украинцев-должников

Новый вид взыскания долгов по коммуналке: как будут списывать деньги[:ua]Про нові умови отримання субсидій та про те, кому потрібно, а кому ні подавати документи на оформлення, написано вже дуже багато, але у громадян все одно залишаються питання. Так, зокрема, не всі розуміють, чи потрібно переоформлювати державну допомогу, якщо раніше кошти вони отримували через банк.

У Міністерстві соціальної політики надали чіткі роз’яснення з цього приводу, передає НСН, посилаючись на офіційну сторінку відомства.

До травня цього року українці мали можливість отримувати субсидію як у грошовій готівковій формі (“живими грошима” на банківську картку або через пошту), так і в грошовій безготівковій формі (коли Ощадбанк перераховував суми надавачам житлово-комунальних послуг). 92% тих, кому були призначені субсидії, отримували їх у грошовій готівковій формі. З травня, згідно з Постановою уряду “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” від 14 квітня 2021 року, субсидію “живими грошима” отримуватимуть уже всі. І якраз ця зміна викликає у громадян чимало запитань. Міністерство соціальної політики відібрало найтиповіші з них і дає роз’яснення, – йдеться в повідомленні.

1.Якщо документи на субсидію подавалися на початку минулого опалювального сезону, а кошти перераховувалися в Ощадбанк, який оплачував комунальні платежі, то чи треба заново все оформлювати?

– Так, потрібно. Тому що громадянин має вказати, куди саме потрібно перераховувати кошти: на банківський рахунок чи на відділення пошти. У таких випадках не передбачено автоматичного призначення житлової субсидії на наступний період. Нагадаємо, 19 травня 2021 року Уряд прийняв рішення, згідно з яким розгляд питань щодо призначень житлових субсидій на наступний рік домогосподарствам, що отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020-2021 років, буде проводитися без звернень громадян, окрім

  • домогосподарств, яким грошова субсидія  надавалася у грошовій безготівковій формі;
  • була призначена за фактичним місцем проживання осіб (орендарі житлових приміщень, внутрішньо переміщені особи);
  • була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні, які не проживають за місцем реєстрації.

2.До квітня отримувала безготівкову субсидію. У червні подала заяву в Ощадбанк для переведення залишку субсидії за квітень на картковий рахунок. Коли можна буде отримати ці кошти?

– Для одержувачів безготівкової субсидії передбачено, що Ощадбанк перераховує суми субсидії за минулий опалювальний період, які зекономлені станом на 1 червня поточного року. Наразі таке перерахування здійснюється для одержувачів, які мають відкриті рахунки у Ощадбанку, тому відповідні кошти найближчим часом мають бути відображені на банківському рахунку. Якщо ж одержувач не має відкритого рахунку Ощадбанку, то у такому випадку для отримання зекономлених сум субсидії  рахунок слід відкрити до грудня поточного року.

3.Раніше субсидія надходила на карту ПриватБанку, з якої ми самі оплачувати комунальні послуги. Чи треба зараз поновлювати документи ?

– Питання про перепризначення субсидії на наступний період буде розглядатися автоматично без вашого звернення, оскільки ви отримували її до цього “живими грошима”. У таких випадках, як зазначається у рішенні Уряду від 19 травня ц.р., питання розглядається без звернення громадян, які отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020-2021 років.

4.Чи буде нарахована пеня за травень через невчасну сплату комунальних послуг, якщо виною тому затримка є субсидії?

– Як зазначено у статті 26 Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії.

5.Чи може онук на свій банківський рахунок отримувати субсидію, оформлену на бабусю?

– Ні, виплати йдуть тільки на рахунок заявника.

6.Коли запрацює сайт отримувачів субсидій?

– Реєстр отримувачів субсидії, до якого є доступ за посиланням https://subsidii.ioc.gov.ua , працює у штатному режимі. Інформація у ньому оновлюється щомісяця. Найближчим часом до нього будуть завантажені дані про призначені органами соціального захисту населення у червні поточного року житлові субсидії (на неопалювальний сезон з травня по вересень включно).

До речі, нещодавно “НСН” писав:

З перепризначенням субсидій виникли проблеми – не всі отримають гроші вчасно

З сьогоднішнього дня банки можуть списувати гроші з рахунків українців-боржників

Новий вид стягнення боргів по комуналці: як будуть списувати гроші[:]

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×