Купити квартиру в Дніпрі

Війна в Україні 8 березня: ситуація станом на ранок – Генштаб

Війна в Україні 8 березня: ситуація станом на ранок - Генштаб

Війна в Україні 8 березня: про ситуацію на ранок НСН повідомляє, посилаючись на зведення Генерального штабу України.

Розпочато тринадцяту добу героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Противник продовжує наступальну операцію, але темп просування його військ значно уповільнився.

Угруповання сил оборони продовжує вести оборонну операцію у межах Південної, Східної та Північної операційних зон по визначених рубежах.

На Сіверському напрямку триває героїчна оборона міста Чернігова.

  • Сили оборони міста Києва продовжують захищати столицю по зовнішньому рубежу оборони та на додатково визначених напрямках.
  • У Південній операційній зоні проводиться оборонна операція вздовж державного кордону та здійснюється прикриття морського узбережжя, ведуться оборонні бої у передмісті Миколаєва.

На інших напрямках триває стабілізаційна операція та виконуються завдання територіальної оборони у визначеній операційній зоні.

Угруповання Повітряних Сил Збройних Сил України здійснює успішне відбиття ракетно-авіаційних ударів та засобів повітряного нападу противника, протиповітряне прикриття критичних об’єктів України та угруповань військ.

Окупанти деморалізовані та все частіше вдаються до мародерства та порушень норм Міжнародного гуманітарного права щодо ведення воєнних конфліктів.

Так у Харківській, Сумській, Чернігівській та Київській областях, на територіях що тимчасово зайняті російськими окупантами широко фіксуються факти, грабежі, насильницьких дії щодо місцевих мешканців, захоплення цивільних помешкань, використання сільськогосподарських ангарів для стоянки військової техніки, облаштування вогневих позицій в густонаселених районах та об’єктах цивільної інфраструктури.

На територіях Херсонської та Миколаївської областей, що тимчасово зайняті ворогом, після 24 лютого 2022 року, для впливу на місцеве населення окупанти використовують підрозділи психологічної боротьби. За наявною інформацією створено до 10 тактичних груп психологічної боротьби із завданнями, щодо проведення пропагандистської роботи з місцевим населенням.

Окупанти залякують населення північної частини тимчасово окупованої території АР Крим наступом Збройних Сил України. Крім того, ФСБ створює там оперативні групи для роботи з населенням, зокрема для виявлення спротиву.

Війна в Україні 8 березня: ситуація станом на ранок - Генштаб

Ситуація станом на кінець попередньої доби

Противник продовжував наступальну операцію проти України за підтримки авіації та з нанесенням ракетних ударів, зосереджуючи основні зусилля на виконанні наступних завдань: забезпечення сухопутного коридору між ТОТ АР Крим та континентальною частиною Російської Федерації; взяття під повний контроль міста Маріуполя; оточення з подальшим захопленням міста Києва, а також виходу на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей.

  • Протягом доби противником здійснювалось перегрупування для організації штурму Києва. До штурму окупанти планують долучити найбільш боєздатні частини та підрозділи зі складу: спеціального полку Росгвардії імені Рамзана Кадирова (Грозний), 27 загону СпП “Кузбасс” (Кемерово), 604 центру СпП “Вітязь” (Москва) Росгвардії та приватної військової компанії “Ліга” (колишня ПВК “Вагнер”).
  • На Поліському напрямку противник силами окремих підрозділів зі складу 29, 35, 36 загальновійськових армій ЗС РФ, Тихоокеанського Флоту Східного воєнного округу та Повітряно-Десантних Військ ЗС РФ зосередився у районах населених пунктів Поліське, Кухарі, Бородянка, Бишів, Гореничі, Демидів.
  • На напрямку н.п. Бишів противник силами до двох БТГр зі складу 36 загальновійськової армії ЗС РФ здійснив маневр і намагався просуватись далі.
  • На напрямку н.п. Тарасівщина, Раківка противник зі складу 98-ї повітряно-десантної дивізії у взаємодії з БТГр 155 окремої бригади морської піхоти після форсуванням р. Ірпінь в районі Раківка розпочав наступальні дії, але поніс значних втрат у живій силі та техніці, втратив частину наступального потенціалу та був зупинений.
  • На Сіверському напрямку противник силами підрозділів зі складу 2, 41 загальновійськових армій ЗС РФ та 90 танкової дивізії Центрального воєнного округа проводив наступальну операцію з метою блокування  Чернігова та підготовки до наступу на Суми.
  • На Слобожанському напрямку противник силами 1-ї танкової армії ЗС РФ (до 12 БТГр), 20 загальновійськової армії ЗС РФ (до 8 БТГр), 6 загальновійськової армії (до 2 БТГр) Західного військового округу, 14 армійського корпусу ЗС РФ (до 2 БТГр) основні зусилля зосереджував на напрямках Канів, Новомосковськ. Зупинений та намагався відновити наступ на Сєверодонецьк силами 144-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії ЗС РФ. Здійснював перегрупування та підготовку до штурму міста Суми.
  • При спробі оволодіти н.п. Ізюм противник зазнав втрат та відійшов. Окупанти вдалися до терору у місті, обстрілюючи цивільні помешкання та інфраструктуру.
  • На Донецькому напрямку противник силами до 7 БТГр 1, 2 АК та 150 мотострілецької дивізії 8 загальновійськової армії продовжував наступальні дії у напрямках на Дніпро та Запоріжжя з метою виходу на адміністративні кордони Донецької області.

Війна в Україні 8 березня: ситуація станом на ранок - Генштаб

  • Для ведення наступальних дій у напрямку на Сєвєродонецьк здійснюється переміщення БТГр 150-ї мотострілецької дивізії. Спроби прорвати оборону на Волноваському напрямку.
  • Намагався прорвати оборону Маріуполя, але успіху не мав.
  • На Таврійському напрямку противник силами окремих підрозділів 49-ї загальновійськової армії ЗС РФ, 22 армійського корпусу, 20 мотострілецької дивізії 8 загальновійськової армії ЗС РФ та Повітряно-Десантних Військ основні зусилля зосереджував у напрямках: на Миколаїв – до 2 БТГр берегових військ ЧФ; на Вознесенськ – до 3 БТГр зі складу 49 загальновійськової армії ЗС РФ; на Запоріжжя – до 4 БТГр 42 мотострілецької дивізії та 136 окремої мотострілецької бригади 58 загальновійськової армії ЗС РФ; Мелітополь, Маріуполь – до 3 БТГр зі складу 19 мотострілецької дивізії 58 загальновійськової армії. Здійснює перегрупування військ для проведення наступальних дій.
  • В Південнобузькому операційному районі противник зупинений на підступах до Миколаєва, проводив перегрупування військ для відновлення наступу.

Під час боїв поблизу Харькова ліквідовано начальника штабу – першого заступника командувача 41-ї загальновійськової армії генерал-майора Віталія Герасимова, також вбито та поранено декілька старших офіцерів штабу армії.

Війна в Україні 8 березня: ситуація станом на ранок - Генштаб

Знищено генерала Герасимова

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×