Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

В Україні сьогодні відкрився ринок землі: що потрібно знати?

В Україні сьогодні, 1 липня, відкрився багатостраждальний ринок землі. У українців з’явилася можливість купувати і продавати землю сільськогосподарського призначення.

Як влаштований ринок землі, за якими правилами українці зможуть продавати і купувати тепер землю, і чому не варто чекати великого ажіотажу продажів, НСН розповість, посилаючись на УНН.

Сьогодні в Україні близько 33 млн гектарів землі знаходяться в приватній власності, від 5 млн гектарів — у комунальній та державній власності. З 1 липня стартує перший етап земельної реформи. На цьому етапі землі сільськогосподарського призначення зможуть купувати тільки українські фізособи, але не більше 100 гектарів в одні руки. Тільки під час другого етапу, з початку 2024 року можливість купувати землю і юридичним особам, за умови, що вони створені та зареєстровані за законодавством України, а засновники мають українське громадянство. Тоді ж дозволять купувати до 10 тисяч гектарів.

У міністерстві аграрної політики і продовольства України кажуть, що в першу чергу відкривається ринок на паї, розміри яких 3-7 гектарів. Вартість середнього паю буде близько 200 тисяч гривень. Вибрати для придбання ділянки землі можна за допомогою онлайн-реєстру Державного земельного кадастру. Там складена інтерактивна карта всієї землі України, по кожній ділянці можна подивитися його базові параметри, цільове призначення землі, а також дізнатися власника.

“Якщо ви хочете купити землю — дивіться, хто власник, звертаєтеся до нього з пропозицією. Держава цей процес не контролює. Ви самі домовляєтеся з власником. Для отримання відповідей на всі питання щодо ринку землі можна звернутися в „громаду“, де проживає людина, на гарячу лінію Міністерства юстиції або на гарячу лінію Держгеокадастру. Всі дзвінки і інформація безкоштовні”, — розповідає Тарас Висоцький, заступник міністра аграрної політики і продовольства України.

В Україні сьогодні відкрився ринок землі: що потрібно знати?

Якщо ж людина порушить умови концентрації земель в одних руках, то “зайві” гектари вона повинна продати протягом року з того моменту, як стала власником. У зворотному випадку, суд матиме право конфіскувати таку земельну ділянку. Далі ділянка продається на земельних торгах. Частина виручених грошей йде на покриття витрат, пов’язаних з його продажем, решту грошей повертаються колишньому власнику.

При купівлі або продажу землі потрібно буде сплатити два податки. Перший — податок на доходи фізичних осіб, це 5% від вартості проданої земельної ділянки, яка буде вказана в договорі купівлі-продажу. А також військовий збір в розмірі 1,5% від тієї ж вартості. Заплатити ці податки потрібно буде ще до того, як угода буде нотаріально завірена. У Міністерстві юстиції говорять, що ціна землі, зазначена в договорі купівлі-продажу, не може бути нижче оціночної вартості землі, яка була встановлена і зафіксована ще до її продажу.

Також для багатьох людей будуть діяти пільги. Від сплати податків звільняються власники землі, які отримали її в порядку безоплатної передачі за статтею 121 Земельного кодексу України. Також особи, які отримали право на свої ділянки в процесі приватизації. Однак вони можуть скористатися такими пільгами лише раз на рік.

Оплатити покупку землі можна буде тільки в безготівковій формі. Також українці перед покупкою земельної ділянки повинні будуть показати документи, що підтверджують походження коштів або інших активів, за які купується земля.

За словами міністра аграрної політики і продовольства Романа Лещенко, вартість землі визначатиме ринок, після запуску ринку середня вартість одного гектара землі буде коливатися на рівні близько 50 000 гривень.

В Україні сьогодні відкрився ринок землі: що потрібно знати?

“Ми не бачимо, що буде різкий стрибок ціноутворення. Вартість буде визначатися ринком”, — пояснив він.

Тільки на другому етапі з 2024 року купувати землю зможе держава і територіальні громади, а також український бізнес. Однак держава і територіальні громади не зможуть продати землю, яка вже є в їхньому розпорядженні. Але вони зможуть здавати в оренду землю і за рахунок цього мати постійний дохід в бюджет.

Орендарі сільськогосподарських земель отримають переважне право на купівлю або оренду ділянки, яким вони зараз користуються. Вони також зможуть передавати це переважне право іншим особам.

Також землю зможуть купувати банки, але тільки за умови, якщо земельний наділ перебував у них в якості застави. Фінустанови повинні продати такі ділянки через земельні торги протягом двох років з того моменту, як вони отримали їх у власність.

Хто не зможе купити українську землю?

В законі йдеться, що українську землю не зможуть купувати підприємства, власниками яких є громадяни держави-агресора або держави-окупанта. Також купувати не зможуть люди, що належать до терористичних організацій, і громадяни та підприємства, щодо яких Україна ввела санкції. В уряді обіцяють ретельно стежити за цим, і якщо будуть спроби обійти закон, наприклад, оформляти угоди через підставних українців, то держава, СБУ і Держгеокадастр, будуть фіксувати це і забирати землю назад.

Норма про заборону купівлі землі іноземцям може бути скасована, якщо українці на референдумі, проголосують за те, щоб надати іноземцям право купувати сільськогосподарські землі. Однак у міністерстві кажуть, що в найближчій перспективі цього не станеться.

“Референдум можливий, коли в суспільстві є 50 на 50 нормального сприйняття такої ініціативи. Раз на квартал ми моніторимо настрої громадян пов’язані з ринком землі, в тому числі і питання про іноземців. Опитування показали, що в українців дуже негативне ставлення до цього. І найближчим часом це ставлення не зміниться, тому в найближчій перспективі такого референдуму не буде”, — говорить Висоцький.

Мораторій на землю діє на лінії зіткнення на Донбасі і тимчасово окупованих територіях. Ці землі не можна буде продавати і купувати до повного звільнення. Що стосується прифронтових зон, там ніяких обмежень немає, і власник ділянки землі зможе її продати. Причому немає ніяких обмежень навіть для зон, які прилягають до лінії зіткнення. Людина може продати свою ділянку землі і на цій території, якщо на неї буде покупець. Але покупець сам на себе бере ризики і повинен врахувати можливі наслідки, пов’язані з російською агресією.

В уряді не очікують великої кількості угод на початку, а також вкрай обережно говорять про те, наскільки поповнитися державний бюджет. При продажу землі українцями держава буде отримувати 1% від угоди як мито. Заступник міністра каже, що держбюджет може отримати приблизно 500 млн гривень від першого етапу ринку землі, але масових продажів в міністерстві не чекають.

“Ця сума вже відносна. Як наповнюється бюджет? Платяться два податки при продажу паю. Державні комунальні землі не продаються, спрогнозувати кількість приватної землі, яка буде продана складно. Виходячи з опитувань, не більше 5% людей будуть продавати. Навіть з цих 5% можуть передумати, не сподобатися ціна або ще щось. Люди однозначно не поспішатимуть”, — пояснює Висоцький.

Аналітики запевняють, що українці прийняли правильне рішення почекати з продажем землі, так як ціна на неї буде тільки зростати. Наприклад, в Міністерстві економіки вважають, що земля буде дорожчати на 10-15% щорічно. Економісти кажуть, що під час першого етапу реформи, до 2024 року ціна буде не вище 2000 доларів за один гектар, а після того як ринок відкриється для юросіб ціна може підвищитися до 5000-10000 доларів за гектар.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×