Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

[:ru]В Украине не осталось свободной земли для реализации права на приватизацию – Кабмин[:ua]В Україні не залишилось вільної землі для реалізації права на приватизацію – Кабмін[:]

[:ru]В правительстве заявляют, что в Украине уже нет свободных земель для реализации права украинцев на бесплатную приватизацию, передает НСН ссылаясь Первый деловой.

По словам старшего проектного менеджера по земельной реформе офиса реформ Кабинета министров, в Украине уже давно нет достаточного объема свободных земель. Мол, в стране земельная реформа продолжается около тридцати лет, и за это время почти все земли перераспределили.

В то же время, в офисе отмечают, что право граждан на бесплатную приватизацию не отменят. Сужать права и свободы Конституция запрещает, однако получить свободные земли граждане не смогут.

Напомним, каждый гражданин Украины имеет право бесплатно получить землю, это право прописано в статье 121 Земельного кодекса украины, гражданин получает его с 18 лет.

Для тех, кто хочет проверить заявление чиновника и все же попробовать получить землю, напоминаем процедуру, ссылаясь на biz.ligazakon.

Шаг 1. Определить размер земельного участка.

Статья 121 Земельного кодекса определяет ограничение для максимального размера земельного участка:

  • для ведения личного сельского хозяйства можно получить до 2 га;
  • под садоводство – до 0,12 га;
  • на строительство жилого дома: в селе – до 0,25 га, в поселках – до 0,15 га; в городе – до 0,1 га;
  • 0,1 га можно получить для строительства дачи и 0,01 га – под гараж.

При этом под одну цель можно приватизировать бесплатно только один участок. Есть ли земля у кого-то из членов семьи – не имеет значения.

Шаг 2. Найти свободный земельный участок

Это нужно делать самостоятельно, зайдя на публичную кадастровую карту (желательно зарегистрироваться в системе) и выбрав в конкретном населенном пункте или около него свободный земельный участок.

Шаг 3. Написать заявление

В заявлении нужно указать:

  • целевое назначение земельного участка;
  • его ориентировочные размеры (в зависимости от целевого назначения);
  • к ходатайству прилагаются графические материалы, на которых указано желаемое место расположения земельного участка (сделать их можно самостоятельно, зайдя на ту же самую публичную кадастровую карту и выделив маркером ту область, и в том месте, которое вы себе подыскали).

Шаг 4. Подать заявление

Подавать заявление нужно в сельский, городской совет, райгосадминистрацию. Его можно направить по почте ценным письмом с описанием и уведомлением о получении или же занести и самостоятельно подать в соответствующий орган власти, получив штамп на втором экземпляре.

Срок рассмотрения заявления – 30 дней.

Шаг 5. Обратиться к землеустроителю

Землеустроитель должен разработать проект землеустройства. Эта услуга является платной, ее цена зависит от того, к какой организации вы обратились.

Шаг 6. Отдать проект землеустройства на согласование в управление Держгеокадастра

Вы можете это сделать самостоятельно или договориться об услуге с землеустроителем на этапе заключения договора.

Шаг 7. Утвердить проект землеустройства с органом местного самоуправления

После согласования проекта землеустройства с Держгеокадастром согласованный проект нужно передать в органы местного самоуправления с сопроводительным письмом, в котором указать, что подается оригинал проекта землеустройства с просьбой его утвердить.

Шаг 8. Зарегистрировать земельный участок в Государственном реестре вещных прав на недвижимое имущество

Заключительным этапом получения земельного участка в собственность является регистрация права собственности на земельный участок в Государственном реестре вещных прав на недвижимое имущество и их обременений.

С этой целью необходимо обратиться в местный центр предоставления административных услуг (ЦПАУ) или к нотариусу с такими документами:

  • извлечение из Государственного земельного кадастра (выписка ГЗК формируется и приобретается на этапе согласования проекта землеустройства государственного кадастрового регистратора на основании ст. 24 закона Украины “О Государственном земельном кадастре”);
  • решение органа о передаче земельного участка в собственность;
  • копию и оригинал паспорта заявителя и идентификационного номера;
  • подтверждение оплаты административного сбора;
  • заявление о регистрации права (формируется на месте).

Общий срок рассмотрения государственным регистратором документов составляет пять рабочих дней.[:ua]В уряді заявляють, що в Україні вже немає вільних земель для задоволення права українців на її безкоштовну приватизацію, передає НСН, посилаючись на Перший діловий.

За словами старшого проектного менеджера із земельної реформи офісу реформ Кабінету міністрів, в Україні вже давно немає достатнього обсягу вільних земель. Мовляв, в країні земельна реформа триває близько тридцяти років, і за цей час майже всі землі перерозподілили.

Водночас, в офісі зазначають, що право громадян на безкоштовну приватизацію не скасовуватимуть. Звужувати права та свободи забороняє Конституція, однак одержати вільні землі громадяни не зможуть.

Нагадаємо, кожен громадянин України має право безкоштовно отримати землю, це право прописано в статті 121 Земельного кодексу, громадянин отримує його з 18 років.

Для тих, хто хоче перевірити заяву урядовця і все ж спробувати отримати землю, нагадуємо процедуру, посилаючись на biz.ligazakon.

Крок 1. Визначити розмір земельної ділянки.

Стаття 121 Земельного кодексу визначає обмеження для максимального розміру земельної ділянки:

  • для ведення особистого селянського господарства можна отримати до 2 га;
  • під садівництво – до 0,12 га;
  • на будівництво житлового будинку: в селі – до 0,25 га, в селищах – до 0,15 га; в місті – до 0,1 га;
  • 0,1 га можна отримати для будівництва дачі і 0,01 га – під гараж.

При цьому під одну мету можна приватизувати безкоштовно тільки одну ділянку. Чи є земля у кого-то з членів сім’ї – не має значення.

Крок 2. Знайти вільну земельну ділянку

Це потрібно робити самостійно, зайшовши на публічну кадастрову карту (бажано зареєструватись у системі) та обравши в конкретному населеному пункті чи за ним вільну земельну ділянку.

Крок 3. Написати заяву

У заяві потрібно вказати:

  • цільове призначення земельної ділянки;
  • її орієнтовні розміри (відповідно від цільового призначення);
  • до клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки (зробити їх можна самостійно, зайшовши на ту ж саму публічну кадастрову карту і виділивши маркером ту ділянку і у тому місці, що ви собі підшукали).

Крок 4. Подати заяву

Подавати заяву потрібно до сільської, міської ради, райдержадміністрації. Її можна надіслати поштою цінним листом з описанням та повідомленням про отримання або ж занести і подати самостійно до відповідного органу влади, отримавши штамп на другому примірнику.

Термін розгляду заяви – 30 днів.

Крок 5. Звернутися до землевпорядника

Землевпорядник повинен розробити проект землеустрою. Ця послуга є платною, її ціна залежить від того, до якої організації ви звернулися.

Крок 6. Віддати проект землеустрою на погодження в управління Держгеокадастру

Ви можете це зробити самостійно або домовитися про послугу із землевпорядником на етапі укладання договору.

Крок 7. Затвердити проект землеустрою з органом місцевого самоврядування

Після узгодження проекту землеустрою з Держгеокадастром узгоджений проект потрібно передати до органів місцевого самоврядування із супроводжуючим листом, в якому вказати, що подається оригінал проекту землеустрою з проханням його затвердити.

Крок 8. Зареєструвати земельну ділянку у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно

Заключним етапом отримання земельної ділянки у власність є реєстрація права власності на земельну ділянку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

З цією метою необхідно звернутися до місцевого центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) або до нотаріуса із такими документами:

витяг з Державного земельного кадастру (витяг ДЗК формується та отримується на етапі погодження проекту землеустрою у державного кадастрового реєстратора на підставі ст. 24 закону України “Про Державний земельний кадастр”);

  • рішення органу про передачу земельної ділянки у власність;
  • копію та оригінал паспорту заявника та ідентифікаційного номеру;
  • підтвердження оплати адміністративного збору;
  • заява про реєстрацію права (формується на місці).

Загальний термін розгляду державним реєстратором документів складає п’ять робочих днів.[:]

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×