Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Україну чекає рекордне зростання ВВП – Мінекономіки

Мінекономіки прогнозує рекордне зростання українського ВВП. Коли нарешті розбагатіємо? У II кварталі цього року українська економіка зросте на 7%. Про це йдеться в Огляді економічної активності (підсумки 2020 року), опублікованому на сайті Мінекономіки, передає НСН, посилаючись на expres.online.

Згідно з повідомленням, у I кварталі 2021 року ВВП знизиться на 2,5-3%. Це пов’язано із запровадженим у січні локдауном, скороченням запасу міцності більшості видів економічної діяльності, особливо сфери послуг, та виснаженістю економіки постійними коливаннями та змінами умов роботи у 2020 році. Але, за даними відомства, у квітні-червні українська економіка збільшиться на рекордні 7% завдяки активній вакцинації проти коронавірусу у світі й в Україні та пожвавленню економічної активності.

Міністр економіки Ігор Петрашко під час форуму “Україна 30” заявив:

Коронавірус: виклики та відповіді” розповів, що економічна ситуація поступово стабілізується, падіння ВВП у ІІІ кварталі 2020 року уповільнилися до 3,5%, а в IV кварталі — майже зупинилося та склало 1%. “Це кращі показники, ніж на початку року, до коронакризи.

На його думку, умови для економічного відновлення є сприятливими, тому Мінекономіки очікує зростання ВВП цьогоріч на рівні 4,6%. Прогнозується, що за підсумками 2020-го року ВВП впаде на 4,8%.

Нардепка Кіра Рудик вважає, що за результатами цього року українська економіка має всі шанси вийти на прогнозований Нацбанком рівень близько 4%. Прогнози базуються на припущенні, що наша економіка відновлюватиметься вслід за світовою, якщо уряд більше не запроваджуватиме жорстких карантинних обмежень та продовжуватиме співпрацю з МВФ.

За її словами, ці дві умови дають головне — можливість громадянам та бізнесу знову прогнозувати доходи й витрати, планувати діяльність та повернутися до звичного життя. Щеплення (за умови використання схваленої ВООЗ вакцини) допоможе не лише знизити кількість захворювань і смертей від коронавірусу, але й дозволить економіці повноцінно працювати.

“Проте Кабмін продовжує свою традицію й діє навмання, не маючи чіткої стратегії й послідовного плану дій. Яким чином і в які терміни уряд збирається реалізовувати масштабну програму вакцинації населення від коронавірусу? Як і коли Кабмін буде виконувати вимоги МВФ із втілення ключових реформ у країні? На ці питання нинішній “уряд господарників” ні суспільству, ні парламенту відповіді не дає ось уже рік”, — розповіла вона.

До речі, Світовий банк очікує зростання ВВП України у 2021 році на рівні 3%, а в 2022-ому — на 3,1%. За попередніми прогнозами, світовий ВВП збільшиться на 4% і 3,8% відповідно.

Українцям у 2021 році хочуть підвищити зарплати: кому й наскільки пощастить

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×