Купити квартиру в Дніпрі

Що буде з Україною після війни: два прогнози

Що буде з Україною після війни: два прогнози

Будь-яка війна колись закінчується. Українці сьогодні роблять усе можливе і неможливе, аби наша війна з російським агресором закінчилася Перемогою і якомога швидше. Зараз ми в єдиному пориві б’ємо ворога на всіх фронтах або рятуємо своє життя. На це йдуть усі наші сили. І тільки іноді замислюємося: що буде з Україною після війни? Ось завершилися бойові дії. Не лунають тривожні сирени. Ворога на нашій території більше немає. Потрібно будувати нове життя. Як це буде?

З цього приводу є багато думок. НСН наведе нижче дві цілком протилежні. Дуже оптимістичну і вкрай песимістичну. Обидві варті уваги. Адже всім нам знайомий вислів: «Треба вірити у краще, але готуватися до гіршого».

Що буде з Україною після війни: два прогнози

Після війни в Україну ринуть величезні інвестиції, це спровокує економічний бум. А Росія буде розтоптана

Так вважає головна редакторка інтернет-видання «Гордон» Олеся Бацман.

Вона пише:

Після війни в Україну ринуть величезні інвестиції. По-перше, сотні мільярдів доларів, конфіскованих у всьому світі в Росії, прийдуть в Україну; по-друге, Захід створить свій фонд фінансової допомоги для України; по-третє, найбільші західні компанії масово заводитимуть свій бізнес в економіку, яка стрімко зростає. Це спровокує економічний бум. Сотні тисяч робочих місць, до того ж високооплачуваних, не лише повернуть із-за кордону мільйони наших багаторічних заробітчан, а й залучать фахівців з інших країн, які також приїдуть працювати в Україну. Зруйновані міста швидко відбудують. Ба більше, якщо раніше ми жили переважно ще на радянській інфраструктурі, то зараз житлові будинки, адміністративні та культурні будівлі збудують за найсучаснішими технологіями найкращі світові архітектори.

Україна стане символом свободи, неймовірної хоробрості та доблесті, отже, усе, що буде пов’язано з брендом Україна, матиме підвищений інтерес, популярність та додану вартість. Наша культура та шоубізнес стануть флагманськими в усьому світі, наші пісні співатимуть скрізь. Україна як туристичний магніт притягуватиме людей з усієї планети. Тут проводитимуть усілякі міжнародні фестивалі, які стануть найпрестижнішими, – кіно, кулінарні, фешн, музичні. Окремо варто сказати про айтішників – тут їм буде просто заповідник.

Переймати досвід наших військових приїжджатимуть найсильніші армії НАТО. І якщо раніше всі захоплювалися Ізраїлем – у новітній історії як приклад усім будуть наводити Україну. Найкращі розробки українських учених в оборонній сфері одержать необхідне фінансування, і ми зможемо випускати найкращі зразки озброєння, зокрема для експорту.

Відкриють нові виробництва та заводи. Сільське господарство одержить інвестиції та ринки збуту.

Медицина, зокрема військово-польова, буде прикладом й одним із важливих напрямів для України.

А Росію буде розтоптано. Росіяни по всьому світу масово відмовлятимуться від російського паспорта, як від тавра прокаженого. На запитання: “Звідки ви?”, – вони будуть ховати очі та говорити: “Із Грузії” або “З України”. Бути росіянином буде соромно. Із росіянами спілкуватися й мати спільні справи відмовлятимуться всі. Ті, хто залишиться за залізною завісою, перетворяться на диких рабів остаточно. Жебраки, без прав, але з обов’язками поклонятися пахану. Імовірно, частина російських територій відвалиться: або відокремиться, або інші країни заберуть. Прокляте місце – ось нова назва території, яка до війни з Україною мала назву Російська Федерація.

Що буде з Україною після війни: два прогнози

Повоєнна бідність та депресія

Геть протилежний прогноз у експерта – аналітика компанії Esperio Олександра Болтяна.

Коли люди повертатимуться до своїх зруйнованих міст, вони знову переживатимуть емоційний шок. Одна річ бачити руйнування по телевізору, зовсім інша річ – прийти на згарище свого будинку.

З економічної точки зору це призведе до того, що навіть попит та пропозиція в країні не повернеться до довоєнного рівня. Також інвестори якийсь час побоюватимуться починати тут свій бізнес. Особливо, якщо Росію надійно не замурують за “залізною завісою”.

“У посттравматичному шоці країна перебуватиме довго. Населення, навіть переживши ситуацію, ще довго перебуватиме у важкому емоційному стані. Інвестори, об’єктивно, не довірять гроші країні, населення якої зазнало такого негативного досвіду”, – каже аналітик.

За його словами, може виникнути ситуація, коли інвестори привозитимуть із собою як топменеджмент, так і співробітників середньої ланки.

“Перший час країна, найімовірніше, залишатиметься у статусі аграрної, а не технологічної та промислової. Такий стан справ, найімовірніше, порушить ланцюжок попиту на різні високотехнологічні товари, оскільки прогресивна частина населення залишить свої міста та спробує закріпитися в інших країнах”, – продовжує Болтян.

За його словами, громадяни, які залишилися в Україні, не відразу зможуть повернути свій звичний рівень життя, що призведе до збільшення кількості депресій і психічних розладів.

“Рівень життя в країні падатиме, людей з психологічними розладами буде катастрофічно багато, що підвищить рівень злочинності в Україні. При цьому звертатися до психологів ми не звикли, а отже, нація ризикує виявитися з нестабільною психікою”, – каже експерт.

За його словами, людей потрібно буде зайняти роботою. Хоча б навіть у аграрній сфері – це допоможе відвернути їхню відмінність від важких думок і стане своєрідною трудотерапією.

“Інакше багато хто сяде по будинках перед телевізором, замкнеться у своїх думках, злиться, вживатиме алкоголь і проявлятиме агресію в момент психічної нестабільності. Проблеми з трудовою зайнятістю, а також відсутність фінансів стануть причиною розпаду багатьох сімей, а це позначиться на рівні життя наступного покоління та бажанні будувати нову економіку”, – каже Олександр Болтян.

Що буде з Україною після війни: два прогнози

Якщо справдяться песимістичні прогнози, як Україні подолати бідність?

Про це розмірковує аналітик компанії “Центр біржових технологій” Максим Орищак.

“Про “стратегію подолання бідності” можна говорити тільки у зв’язку зі “стратегією розвитку економіки”. Колосальні витрати України на війну, як на військові дії безпосередньо, так і супутні витрати у вигляді інформаційної підтримки, не дають можливості передбачати потенціал допомоги населенню. Бюджети після війни будуть спустошені”, – каже він.

За його словами, на допомогу варто чекати з-за кордону. Як від тих, хто виїхав, так і зарубіжних інвесторів.

“Багато тих, хто виїхав з країни, намагатимуться залишитися за кордоном і підтримувати родичів грошовими переказами, як це було і раніше. Відновлення економіки та повноцінне функціонування міст можливі лише за участю зовнішніх інвесторів”, – каже Орищак.

За словами експерта, якщо до війни 67% українців під час соціологічних опитувань вважали себе бідними, то після війни оцінки частка бідного населення країни в період після війни тримається впевнено близько 95%.

“Найкраще себе почуватимуть влада, підприємці, експати, які приїдуть за контрактом допомагати відновлювати Україну. Для того, щоб мінімізувати наслідки для населення, потрібно будувати грамотну стратегію розвитку держави”, – резюмує Максим Орищак.

Зауважте!

На днях Прем’єр-Міністр України Денис Шмигаль назвав суму, яка потрібна буде Україні на відбудову всього зруйнованого агресором. Це 560 мільярдів доларів.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×