Купити квартиру в Дніпрі

Що буде, якщо не сплачувати комуналку до кінця війни

Що буде, якщо не сплачувати комуналку до кінця війни

Через масштабні бойові дії на території України, які тривають вже майже півроку, багато громадян залишилися без роботи або їх дохід суттєво скоротився. Тарифи ж на комунальні послуги ніхто не знижував. Вони і до 24 лютого були зависокими для багатьох, а тепер – тим паче. Що буде, якщо не сплачувати комуналку до кінця війни, пояснили юристи, передає НСН, посилаючись на ТСН.

На час дії воєнного стану в України заборонені будь-які штрафи за несплату за компослуги. Проте обов’язок сплати комуналки ніхто не скасовував. Тобто після закінчення воєнного стану все ж доведеться погасити заборгованість, але без нарахування штрафів за заборгованість.

Про це розповіли юристи smartsolutions.ua.

Так, фахівці нагадали, що 5 березня український уряд ухвалив постанову № 206, згідно з якою, від 24 лютого до припинення чи скасування воєнного стану заборонено:

  • нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;
  • припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їхньої несплати або оплати не в повному обсязі.

“Хоча на час дії воєнного стану заборонені будь-які штрафні санкції через неможливість сплати комуналки, обов’язок сплати комунальних послуг не відміняли. Тобто після закінчення воєнного стану погасити заборгованість все ж таки доведеться, проте без нарахування штрафних санкцій за заборгованість”, – пояснили юристи.

Вони також зазначили, що діють певні виключення. Наприклад, якщо у вас відсутні лічильники обліку і ви не проживали у своєму будинку/квартирі понад 30 днів, то можна не оплачувати компослуги (крім постачання теплоенергії) за умови, якщо можете документально підтвердити свою відсутність.

За загальним правилом, за компослуги також можна не платити у разі, якщо така послуга надавалася неякісно чи не в повному обсязі.

Коли можна не платити за комуналку під час війни: названо умови

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×