Купити квартиру в Дніпрі

Що сказав Зеленський на Мюнхенській конференції

на Мюнхенській конференції

19 лютого Президент Володимир Зеленський виступив на Мюнхенській конференції з безпеки під час дискусії щодо ситуації в Україні та європейської кризи.

Про це йдеться в трансляції виступу, пише Громадське, передає НСН.

«Україна хоче миру, Європа хоче миру, світ каже, що не хоче воювати, а Росія — що не хоче нападати. Хтось із нас бреше»,почав виступ Зеленський.

Він заявив, що Росія кинула виклик глобальній безпеці, на що світові лідери відповіли «умиротворенням».

«Система безпеки дала збій через егоїзм, самовпевненість, безвідповідальність держав на глобальному рівні. Як наслідок — злочини одних та байдужість інших. Байдужість, що робить співучасником»,сказав Зеленський.

Він додав, що Організація Об’єднаних Націй, «яка має захищати мир та світову безпеку, не може захистити себе», коли один із її членів анексує територію іншої. За його словами, ООН також ігнорує Кримську платформу, мета якої — деокупація Криму та захист прав кримчан.

Зеленський знову наголосив, що Україна вимагає «чесних відповідей» про перспективи членства в НАТО.

«З 2014 року РФ переконує, що ми вибрали хибний шлях, що в Європі на нас ніхто не чекає. Хіба не Європа має постійно говорити та обґрунтовувати діями, що це неправда? Чому ми уникаємо цього питання? Це стосується і НАТО»,сказав президент України.

Він додав: щоб справді допомогти Україні, західним країнам «не потрібно постійно говорити лише про дати ймовірного вторгнення», натомість згадати про «інші дати» — ймовірно, Зеленський мав на увазі дати вступу в НАТО і ЄС.

«Ніхто нікого не ставить до стінки з питанням, щоб завтра було НАТО, — такого немає. Ми хочемо. Але поки що у нас немає такої можливості, ми прагнемо мати гарантії безпеки»,сказав Зеленський.

Зеленський знову наголосив, що Україна йтиме лише дипломатичним шляхом мирного врегулювання і готова шукати ключ до закінчення війни у ​​всіх можливих форматах і на всіх можливих майданчиках. За його словами, Крим і окупований Донбас обов’язково повернуться в Україну, проте лише мирним шляхом.

Також президент України повідомив, що ініціював проведення консультацій у межах Будапештського меморандуму — за його словами, востаннє. Якщо вони не дадуть результату, то Україна може поставити під сумнів зобов’язання країн-гарантів, наголосив Зеленський.

«Сподіваюся, ніхто не думає про Україну як про зручний вічний буфер між Заходом і РФ. Цього не буде ніколи. Цього ніхто не допустить. Інакше буде питання: хто наступний?»,наголосив Зеленський.

Він також запропонував скликати саміт держав — постійних членів Ради безпеки ООН за участю Туреччини та Німеччини з метою розв’язання проблем з безпекою в Європі та напрацювання нових дієвих гарантій безпеки для України.

Зеленський вважає, що народ Російської Федерації не зможе піти війною проти українського народу. За його словами, треба зберігати спокій, попри велику кількість провокацій на Донбасі.

Також Зеленський закликав країни Заходу створити Фонд стійкості та відновлення України та програму ленд-лізу, надати українській армії нове озброєння, техніку й обладнання, а також виробити ефективний пакет санкцій для стримування російської агресії.

Заяви про обстріли окупованих територій Донбасу з боку України Зеленський назвав провокацією, чистою брехнею і цинізмом.

«У чому сенс нам стріляти та пропонувати дипломатію?»,запитав він.

Відповідаючи на запитання, як він оцінює наміри президента РФ Володимира Путіна, Зеленський сказав, що не знає, чого хоче Путін, тому пропонує зустрітися з ним.

На Донбасі під обстріл потрапили нардепи і журналісти

Бойовики на Донбасі розміщують заборонену військову техніку

 

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×