Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

[:ru]Украинские туристы не могут уехать из Турции из-за смерти участника группы. Что известно?[:ua]Українські туристи не можуть виїхати з Туреччини через смерть учасника групи. Що відомо?[:]

[:ru]Группа украинских туристов в Турции заявила, что уже три недели не может вернуться домой из-за дела о самоубийстве во время похода. За помощью обратились в украинское консульство.

Об этом рассказала одна из туристок Ирина Громыко в Facebook. Об этом НСН узнал из сообщения на сайте Громадське.

Группа украинских туристов из Ровно, Киева и Запорожья улетела в Турцию 15 октября. Там они отправились в поход по ликийской тропе ㅡ маршруту для пешеходного туризма на юге Турции. Но, по словам женщины, 17 октября один из членов группы совершил самоубийство.

Что известно об этом деле?

Громадському в комментарии Ирина Громыко рассказала, что свидетелем самоубийства стал неизвестный русскоязычный отдыхающий, который рассказал, что погибший «вонзил в себя нож». Но правоохранители, по словам женщины, не взяли у него ни показаний, ни контактов.

Тело мужчины передали в Украину, его похоронили 22 октября. Однако группа украинских туристов не может уехать домой из-за следственных действий. Ирина Громыко рассказала нам, что они проходят по делу как подозреваемые.

«Были допросы, суд ночью, который установил запрет на выезд участников группы ㅡ 7 человек ㅡ из Турции до завершения судебно-медицинской экспертизы»,написала женщина.

По ее словам, со дня трагедии прошло уже три недели, но когда будут известны результаты расследования — неизвестно. Сначала речь шла о неделе ожиданий, потом о двух, но сроки неопределенные.

Туристы вынуждены искать дешевое жилье и экономить деньги, которые уже заканчиваются. «Каждого дома ждут семья, дети, работа, которую я, например, вероятно потеряю, если не вернусь в ближайшую неделю», ㅡ отметила украинка.

Что говорят власти?

По словам Ирины Громыко, в украинском консульстве на запросы и просьбы помочь ответили, что «в таком случае помощь не предусмотрена законодательством», и они не могут влиять на действия турецкой стороны.

«После поста с нами связывался консул и обещал с понедельника делать запросы по нашему делу, до этого по просьбе помочь хотя бы запросами было отказано»,рассказала туристка.

По ее словам, украинское консульство взяло номер дела и сканы паспортов вечером 6 ноября.

Консул Украины в Анталии Эмир Рустамов в комментарии «Укринформу» рассказал, что 18 октября консульство получило от жандармерии района Олюдениз провинции Мугла подтверждение информации о смерти одного из членов группы.

Сейчас основная (но не единственная) версия следствия по поводу смерти туриста ㅡ самоубийство. Ссылаясь на правоохранителей Турции, консул заявил, что запрет на выезд из страны для туристов будет отменен после проведения следственных действий и экспертиз по делу. Для ускорения процесса туристам рекомендуют обратиться к адвокату, им предложили контакты некоторых.

«От руководителя группы пришел ответ, что они самостоятельно “контролируют” процесс с прокуратурой и адвокат им не нужен»,сказал консул.

Ирина Громыко ответила, что консул предложил услуги платного адвоката, который к тому же живет в другом городе:

«Только за то, чтобы приехать, адвокат потребовала 250 долларов».

Сейчас украинским туристам помогают соотечественники, а 8 ноября адвокат должен идти в суд.[:ua]Українські туристи у Туреччині заявляють, що вже три тижні не можуть повернутися додому через справу про самогубство під час походу. По допомогу звернулися до українського консульства.

Про це розповіла одна з туристок Ірина Громико у Facebook. Про це НСН дізнався з повідомлення Громадське.

Група українських туристів із Рівного, Києва та Запоріжжя полетіла до Туреччини 15 жовтня. Там вони вирушили в похід лікійською стежкою ㅡ маршрутом для пішохідного туризму на півдні Туреччини. Та, за словами жінки, 17 жовтня один із членів групи скоїв самогубство.

Що відомо про цю справу?

Громадському у коментарі Ірина Громико розповіла, що свідком самогубства став невідомий російськомовний відпочивальник, який розповів, що загиблий «встромив собі ножа». Але правоохоронці, за словами жінки, не взяли у нього ні показань, ні контактів.

Наразі тіло чоловіка передали в Україну, його поховали 22 жовтня. Однак група українських туристів не може виїхати додому через слідчі дії. Ірина Громико розповіла нам, що вони проходять у справі як підозрювані.

«Були допити, суд уночі, який встановив заборону виїзду учасників групи ㅡ 7 людей ㅡ з Туреччини до завершення судово-медичної експертизи»,написала жінка.

За її словами, з дня трагедії минуло вже три тижні, але коли будуть відомі результати розслідування ㅡ невідомо. Спершу йшлося про тиждень очікувань, потім про два, але наразі терміни невизначені.

Туристи змушені шукати дешеве житло й економити гроші, що вже закінчуються.

«Кожного вдома чекають родина, діти, робота, яку я, наприклад, імовірно втрачу, якщо не повернуся протягом найближчого тижня»,зазначила українка.

Що каже влада?

За словами Ірини Громико, в українському консульстві на запити та прохання допомогти відповіли, що «в такому разі допомога не передбачена законодавством» і вони не можуть впливати на дії турецької сторони.

«Після посту зв’язувався з нами консул та обіцяв з понеділка робити запити стосовно нашої справи, до цього на прохання допомогти хоч запитами було відмовлено»,розповіла туристка.

За її словами, українське консульство взяло номер справи та скани паспортів лише ввечері 6 листопада.

Консул України в Анталії Емір Рустамов у коментарі «Укрінформу» розповів, що 18 жовтня консульство отримало від жандармерії району Олюденіз провінції Мугла підтвердження інформації про смерть одного із членів групи.

Наразі основна (але не єдина) версія слідства щодо смерті туриста ㅡ самогубство. Посилаючись на правоохоронців Туреччини, консул заявив, що заборону на виїзд із країни для туристів скасують після проведення слідчих дій та експертиз у справі. Для пришвидшення процесу туристам радять звернутися до адвоката, їм запропонували контакти деяких.

«Від керівника групи надійшла відповідь, що вони самостійно “контролюють” процес із прокуратурою і адвокат їм не потрібен»,сказав консул.

Натомість Ірина Громико відповіла, що консул запропонував послуги платного адвоката, який до того ж живе в іншому місті:

«Тільки за те, щоб приїхати, адвокат запросила 250 доларів».

Наразі українським туристам допомагають співвітчизники, а 8 листопада адвокат має йти до суду.

Як повідомив УНН речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, українське консульство звернулося до турецької сторони для проведення швидкого розслідування цієї справи, а також надає консультації українцям.[:]

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×