Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

[:ru]ТОП-23 украинских народных песен, которые должен знать каждый из нас[:ua]ТОП-23 українських народних пісень, які має знати кожен із нас[:]

[:ru]Украинская музыка богата колоритными народными песнями, которые передают из поколения в поколение. Вашему вниманию представлена подборка лучших композиций, которые должен знать каждый украинец.

Радио МАКСИМУМ собрало 23 украинские народные песни, которые уже давно стали любимыми, передает НСН.

Розпрягайте, хлопці, коні

Автором этой песни, которая уже давно стала народной, считают Ивана Негребецкого с Полтавщины. Песня была маршем отрядов Нестора Махно, поэтому автор получил за нее 25 лет ссылки в Магадан.

Ой у вишневому саду (О милий мій)

Мы не знаем, кто и когда сочинил эту песню о любви, но без нее до сих пор не обходится ни одна забава.

Несе Галя воду

Кто только не перепевал эту народную песню… Таисия Повалий, Трио “Маренич”, Кристина Соловей, а также “Вопли Видоплясова”.

Їхав козак за Дунай

Автором этого романса считают казака Харьковского полка, философа и поэта Семена Климовского. Возможно, он написал ее после неудачных турецких походов Петра I. Песня стала популярной еще в середине XVIII века, и со временем ее присвоили российские поэты и композиторы, создав кучу собственных вариаций.

Ти ж мене підманула

Еще одна песня каждого застолья! По данным историков, впервые она упоминается в 1897 году. Тогда песня принадлежала к роду “триндичок”, то есть шутливых молодежных песен. Сейчас же в народе популярна не только ее классическая версия, но и несколько усовершенствованных.

А какая ваша любимая версия этой народной песни?

Чорні очка, як терен

Эту песню исполняют на всех свадьбах, где действительно весело. Энергичная музыка и шуточные слова о жизни украинцев сделали ее хитом.

Ой на горі та й женці жнуть

Казацкая народная песня, которая стала “Запорожским маршем”. Вероятно, эта композиция возникла еще во второй половине XVII века. Историки считают, что она связана с Михаилом Дорошенко или Петром Конашевичем-Сагайдачным. Во всяком случае, каждый раз во время прослушивания этой песни нас переполняет гордость и за казаков, и за всех защитников Украины.

Била мене мати

Народная рекрутская песня, в которой девушка тоскует не так из-за того, что мама “била ее березовым прутом”, а из-за тяжелой судьбе своего любимого-рекрута, то есть солдата. В XIX в.в армии служили 25 лет, поэтому неудивительно, почему она хочет побыть с милым дольше, даже наперекор маме…

Ой на горі два дубки

Эту шуточную народную песню, как говорится, даже воробьи чирикают. Простые слова и украинском юмор – рецепт успеха каждого хита.

Чорні брови, карії очі

Красивая песня о любви к очаровательной украинке. Не так давно историки натолкнулись на вероятного автора этого народного хита: им оказался поэт середины XIX в. Константин Думитрашко. Несмотря на запрет украинского слова в тогдашнее время, он оставил нам в наследство неповторимое произведение.

Цвіте терен

Чувственная семейно-бытовая песня о том, что любовь без боли не бывает.

Ой Марічко, чичері

Еще одна зажигательная песня, которая просто заставит вас пуститься в пляс.

Ой у гаю при Дунаю

В народе бытуют два варианта этой песни, и оба они прекрасны. Песня известна по меньшей мере с 1916 года.

Интересно, что именно эту песню исполнила известная актриса украинского происхождения Милла Йовович, представляя свой дебютный альбом в 1994-м. Зацените:

Як служив я в пана

Еще один образец украинского юмора. Эту песню стараются исполнять все, однако запомнить слова не так просто.

Ой чий то кінь стоїть

Автор этой народной песни неизвестный, и она очень популярна не только в Украине, но и за рубежом. Послушайте, как поет ее Святослав Вакарчук, действительно до мурашек.

Ой чорна я си, чорна

Популярная украинская народная композиция, под которую хочется танцевать без остановки.

Зеленеє жито, зелене

В Украине считается, что под эту песню следует встречать гостей. Песня стала широко известной в эстрадном исполнении певицы Оксаны Билозир и ВИА “Ватра”.

Ой під вишнею, під черешнею

Слова этой зажигательной песенки написал  известный поэт и основатель новой украинской литературы Иван Котляревский, а уже народ поставил его текст на музыку.

Плакуча гітара

Очень проникновенная и атмосферная песня, которую исполняют на свадьбах. Настоятельно рекомендуем послушать, потому что сейчас так уже не пишут…

Повіяв вітер степовий

Одна из самых распространенных украинских стрелецких песен. До недавнего времени эту песню считали народной, но недавно этнографы узнали вероятного автора произведения. Им оказался Иван Маркович Витвицкий из Ивано-Франковской области. Песню он посвятил своему брату, который был сечевым стрелком и погиб в боях за независимость Украины.

Місяць на небі, зіроньки сяють

Проницательная романтическая композиция – “все о любви, все о любви” – окрыляет и затрагивает до глубины по души. Эта песня может стать отличным признанием в чувствах!

Очерет мені був за колиску

Автором слов этой песни является поэт Дмитрий Фальковский, но она уже давно стала народной, ведь считается настоящим гимном Полесья.

Летіла зозуля через мою хату

Нашу подборку завершаем народной песней в аутентичном исполнении ансамбля “Древо”. Наслаждайтесь!

[:ua]Українська музика багата на колоритні народні пісні, які передають із покоління в покоління. До вашої уваги добірка найкращих композицій, які має знати кожен українець.

Радіо МАКСИМУМ зібрало 23 українські народні пісні, які вже давно стали улюбленими, передає НСН.

Розпрягайте, хлопці, коні

Автором цієї пісні, яка вже давно стала народною, вважають Івана Негребецького з Полтавщини. “Розпрягайте, хлопці, коні” була маршем загонів Нестора Махна, тому автор отримав за неї 25 років заслання в Магадан.

Ой у вишневому саду (О милий мій)

Ми не знаємо, хто і коли склав цю пісню про кохання, але без “Ой у вишневому саду” й досі не обходиться жодна забава.

Несе Галя воду

Хто лише не переспівував цю народну пісню… Таїсія Повалій, Тріо “Мареничів”, Христина Соловій, і навіть “Воплі Відоплясова”.

Їхав козак за Дунай

Автором цього романсу вважають козака Харківського полку, філософа та поета Семена Климовського. Можливо, він написав її після невдалих турецьких походів Петра I. Пісня набула популярності ще в середині XVIII століття, та з часом її привласнили російські поети та композитори, створивши купу власних варіацій. Ні російською, ні французькою “Їхав козак за Дунай” не звучить так автентично та щиро, як українською. Дуже прониклива пісня про війну та розлуку.

Ти ж мене підманула

Ще одна пісня кожного застілля! За даними істориків, вперше вона згадується у 1897 році. Тоді “Ти ж мене підманула” належала до роду “триндичок”, тобто жартівливих молодіжних пісень. Натомість зараз в народі популярна не лише її класична версія, але й кілька удосконалених. Від “копиці” до “Тьоща дай на машину” 😉

А яка ваша улюблена версія цієї народної пісні?

Чорні очка, як терен

Цю пісню виконують на всіх весіллях, де справді весело. Енергійна музика та жартівливі слова про життя українців зробили “Чорні очка” хітом. “Збудуй хату з лободи, лободи, а в чужую не веди!” – радить кожному жениху популярна народна пісня.

Ой на горі та й женці жнуть

Козацька народна пісня, яка стала “Запорозьким маршем”. Ймовірно, ця композиція виникла ще в другій половині XVII століття. Історики вважають, що вона пов’язана із Михайлом Дорошенком або Петром Конашевичем-Сагайдачним. У всякому разі, щоразу під час прослуховування цієї пісні нас переповнює гордість і за козаків, і за всіх захисників України.

Била мене мати

Народна рекрутська пісня, у якій дівчина тужить не так через те, що мама “била її березовим прутом”, а через тяжку долю свого коханого-рекрута, тобто солдата. У XIX ст. у війську служили 25 років, тому не дивно, чому вона хоче набутися з милим якнайдовше, навіть наперекір мамі…

Ой на горі два дубки

Цю жартівливу народну пісню, як-то кажуть, навіть горобці цвірінькають. Прості слова та притаманний українцям гумор – рецепт успіху кожного хіта.

Чорні брови, карії очі

Красива пісня про кохання до чарівної українки. Не так давно історики натрапили на ймовірного автора цього народного хіта: ним виявився поет середини ХІХ ст. Костянтин Думитрашко. Попри заборону українського слова в тодішній час, він залишив нам у спадок неповторний твір.

Цвіте терен

Чуттєва родинно-побутова пісня про те, що кохання без болю не буває. “Хто в любові не знається, той горя не знає”, – йдеться у народній композиції.

Ой Марічко, чичері

Ще одна запальна пісня про Марічку, яка просто змусить вас пуститись у танок.

Ой у гаю при Дунаю

У народі побутують два варіанти цієї пісні, і обидва вони прекрасні. “Ой у гаю при Дунаю” відома, щонайменше, з 1916 року.

Цікаво, що саме цю пісню виконала відома актриса українського походження Мілла Йовович, презентуючи свій дебютний альбом у 1994-му. Зацініть:

Як служив я в пана

Ще один взірець українського гумору. Цю пісню намагаються виконувати всі, однак запам’ятати слова не так і просто. Нумо разом:

А той індик, піндик, шпіндик.
А те гуся, суся-сюся
А те кача дрібно скаче
А та кура-чубатура,
Нема пір’я – одна шкура,
По садочку ходить та й ходить,
Курчаточок водить та й водить.

Ой чий то кінь стоїть

Автор цієї народної пісні невідомий, та вона дуже популярна не лише в Україні, а й за кордоном. Послухайте, як “Ой чий то кінь стоїть” співає Святослав Вакарчук, справді до мурашок:

Ой чорна я си, чорна

Популярна українська народна композиція, під яку хочеться танцювати без упину. Історія кохання чорнявого Іванка та Марусі, яка йде по воду, відома всім.

Зеленеє жито, зелене

В Україні вважається, що під цю пісню слід зустрічати гостей. “Зеленеє жито, зелене” стала широко відомою в естрадному виконанні співачки Оксани Білозір та ВІА “Ватра”.

Ой під вишнею, під черешнею

Слова цієї запальної пісеньки написав автор “Енеїди”, відомий поет та засновник нової української літератури Іван Котляревський, а вже народ поставив його текст на музику. Кумедний діалог молодої дівчиною із старим дідуганом веселить до сліз: “Ти в запічку: кахи-кахи, Я з молодим: хихи-хихи!”

Плакуча гітара

Дуже прониклива та атмосферна пісня, яку виконують на весіллях. Наполегливо рекомендуємо послухати, бо зараз так уже не пишуть…

Повіяв вітер степовий

Одна з найпоширеніших українських стрілецьких пісень. Донедавна цю пісню вважали народною, але нещодавно етнографи дізналися ймовірного автора твору. Ним виявився Іван Маркович Витвицький з Івано-Франківщини. Пісню “Повіяв вітер степовий” він присвятив своєму братові, який був січовим стрільцем і загинув у боях за незалежність України. Ця композиція також ввійшла в альбом “Наші партизани” співака Тараса Чубая, а також гуртів “Плач Єремії” та “Скрябін”.

Місяць на небі, зіроньки сяють

Прониклива романтична композиція – “все про кохання, все про любов” – окриляє та зачіпає до глибини до душі. Ця пісня може стати чудовим зізнанням у почуттях!

Очерет мені був за колиску

Автором слів цієї пісні є поет Дмитро Фальківський, але вона вже давно стала народною, адже вважається справжнім гімном Полісся. У її простих словах є щось дійсно глибинне, що передає світовідчуття і світобачення поліщуків. Недарма її обожнював отаман УПА “Поліська Січ” Тараса Бульби – Боровець та його бойові побратими.

Летіла зозуля через мою хату

Нашу добірку завершуємо народною піснею в автентичному виконанні київського гурту “Древо”. Насолоджуйтесь!

[:]

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×