Купити квартиру в Дніпрі

Зеленський підписав закон, що посилює покарання для військових

покарання для військових

Президент Володимир Зеленський 24 січня підписав законопроєкт №8271, який посилює покарання для військових, а саме кримінальну відповідальність за порушення дисципліни.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради, передає НСН.

Нагадаємо, ще 13 грудня 2022 року парламент ухвалив законопроєкт щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану, яким передбачається додаткова відповідальність для військовослужбовців. Ідеться про посилення відповідальності за самовільне залишення військової частини чи місця служби, дезертирство, самовільне залишення поля бою або відмову діяти зброєю, непокору і невиконання бойових наказів.

У документі пропонується внесення відповідних змін у Кримінальний кодекс, Кодекс про адміністративні правопорушення та інші законодавчі акти нашої держави.

Правозахисники та громадськість закликали президента Володимира Зеленського ветувати цей закон. На сайті Офісу президента відповідна петиція набрала понад 25 тисяч голосів.

Автори петиції пояснили, що пропонований документ може створити “безпрецедентні важелі шантажу і карання військових” ув’язненням навіть за “найменші” незгоду чи критику рішень командирів, зокрема некомпетентних.

Крім того, вони зазначили, що в законопроєкті пропонується прибрати можливість умовного терміну чи дострокового звільнення за певні правопорушення військовими, а також вказали на “вигоду” Росії та її главі Владіміру Путіну від закону. Підписанти петиції не отримали відповіді від президента України.

Також низка правозахисних організацій зазначили, що цей законопроєкт було включено до порядку денного, прийнято в цілому, підписано головою парламенту, а також направлено на підпис президенту впродовж одного дня.

“Це блискавичний часовий показник підтримки законопроєкту, який виключає можливість суспільства висловити думку про запропоновану ініціативу”, йдеться в заяві.

На думку правозахисних організацій, у разі набуття чинності цей закон матиме ефект, протилежний очікуваному: замість запобігання вчиненню воєнних злочинів та адміністративних правопорушень він стане причиною порушення права на справедливий суд і дискримінації самих військовослужбовців.

Натомість головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний закликав президента Володимира Зеленського підписати законопроєкт. Він наголосив, що армія тримається на дисципліні, і «якщо прогалини в законодавстві не забезпечують її дотримання» — це несправедливо. Залужний заявив, що його думка віддзеркалює позицію командирів угруповань та військових частин, які вимагали системного розв’язання суміжних питань.

Зеленський анонсував кадрові чистки у владі – кого і чому планують звільніти

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×