Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Постковідний синдром: які проблеми зі здоров’ям зберігаються після коронавірусу

Постковідний синдром розвивається протягом трьох місяців після інфікування коронавірусом. Українцям розповіли, які проблеми зі здоров’ям найчастіше зберігаються.

Найчастіше після коронавірусу в пацієнтів змінюється нюх та смак, виникає депресія і з’являються проблеми з пам’яттю, продовжується кашель.

Про це розповів голова Бюро ВООЗ в Україні доктор Ярно Хабіхт в інтерв’ю “РБК-Україна”, з посиланням на ТСН передає НСН.

Фахівець каже, що після коронавірусу у людей також може з’являтися деяке запаморочення, можуть бути проблеми з легеневою системою. Крім того, багато з симптомів з’являються знову.

“Загальні симптоми включають втому і задишку та інші симптоми, які зазвичай впливають на повсякденне життя – це зміна нюху/смаку, депресія, кашель, проблеми з пам’яттю, головний біль, нездужання після навантаження, порушення сну і тахікардія. Ми бачимо, що багато з цих симптомів з’являються знову. І коли це відбувається, а потім вони залишаються на більш тривалий період, тоді саме час зателефонувати вашому сімейному лікарю і проконсультуватися, чи може це бути постковідний синдром. Але це може бути по-різному для кожного окремого пацієнта”,розповів він.

Також спеціаліст звернув увагу на психічне здоров’я дітей, дорослих і медичних працівників у контексті пандемії.

“Психічне здоров’я – це одна з тем, з якою нам потрібно мати справу. Навіть коли ми подолаємо COVID, це залишиться з нами в найближчі роки, і це вимагає великої уваги”,наголосив доктор Ярно Хабіхт.

Постковідний синдром: у кого проявляються симптоми

У ВООЗ кажуть, що найчастіше симптоми спостерігаються у жінок та молодих людей. Але з цим синдромом може зіткнутись будь-яка людина, яка одужала від COVID-19.

При цьому статистики по постковідному синдрому в Україні немає, зазначив професор Сергій Дубров. За різними даними, з цим стикаються від 15% та 40% людей, уточнив експерт. Більш точні дані невідомі, оскільки пацієнти можуть не звертатись до лікаря вже після одужання від “ковіду”.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×