Купити квартиру в Дніпрі

Українці оцінили, чим наш устрій життя кращий за закордонний

Українці оцінили, чим наш устрій життя кращий за закордонний

Українські біженці після життя за кордоном дали відповіді, чим вітчизняний устрій життя кращий і що найбільше подобається у Європі.

Так, українці високо оцінили рівень вітчизняного сервісу, водночас від якості послуг у соціальній сфері в країнах Європи вони залишилися у захваті.

Про це свідчать результати опитування Gradus Research людей, які рятуються від повномасштабної агресії за кордоном, посилаючись на Укрінформ передає НСН.

Вже третій місяць понад 6 мільйонів українців рятуються від війни в інших країнах. Вони мали можливість порівняти життя за кордоном, переважно у Європі, та в Україні.

Українці оцінили, чим наш устрій життя кращий за закордонний

Найвище, згідно з дослідженням, опитані оцінили український графік роботи магазинів (54%), діджиталізацію фінансових та інших послуг, як комерційних, так і державних (37%), а також співвідношення ціна-якість у сфері краси (44%).

Також респонденти зрозуміли, що їм до вподоби сам “менталітет, устрій життя” у рідній країні (36%) та “люди, їхні взаємовідносини” вдома (32%) — ці два пункти були оцінені ними як кращі в Україні, ніж у країні їх тимчасового перебування.

Українці оцінили, чим наш устрій життя кращий за закордонний

Водночас за кордоном українцям найбільше сподобалося облаштування міст (42%), громадський транспорт (48%), створення спеціальних умов для людей з інвалідністю (50%), якість питної води з-під крана (38%) та система сортування сміття (46%). В цілому найбільший захват у українців викликає саме соціальна сфера їх нового дому, вказали соціологи.

Вітчизняна державно-політична сфера також загалом ще програє у порівнянні з іноземними країнами. Так, українцям подобається за кордоном дотримання закону та порядку (46%), розмір заробітної плати (42%), соціальний захист з боку держави (36%) та менший рівень корупції аж до її відсутності (37%).

Українці оцінили, чим наш устрій життя кращий за закордонний

Також умовний рейтинг “Україна vs Закордон” засвідчило, що в Україні опитаним більше подобаються перспективи власного розвитку, якість інтернету (31%) і послуг відправки (29%), а також розмір комунальних тарифів (24%). А за кордоном українцям впали до вподоби — поведінка людей та екологія, якість продуктів харчування, освіти та медицини, але для всіх трьох сфер перевага порівняно з Україною невелика, у 5-8%.

«Довгі десятиріччя наше суспільство переживало те, що називали “комплекс меншовартості”. До цього доклала руку і росія, але визначною була ізольованість більшості українців від щоденного життя за кордоном. Вчитись та працювати в інші країни їздила невелика частка людей, а більшість наших земляків ніколи не покидала межі батьківщини. У нас сформувався міф, що десь там живеться добре, бо там “нормальні люди”, а у нас — погано, “бо ми такі”. Наші минулорічні дослідження показували, що кожен другий хотів би емігрувати. Безумовно, це створювало певне психологічне тло, шкідливе для соціального розвитку. Зіткнувшись з буденною реальністю омріяної “заграниці”, українці по-новому подивились на своє життя вдома, відчули його переваги. Сподіваюся, це стане ще одним інгредієнтом у рецепті стрибка країни вперед»,прокоментувала директорка Gradus Research Євгенія Близнюк.

Опитування проведено дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети у мобільному додатку впродовж 23 травня. Розмір вибірки — 1133 респондентів.

Українські біженці не можуть повторно в’їхати до Польщі: що сталося

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×