Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Нацбанк припускає, що тарифи на комуналку доведеться піднімати

У Нацбанку України заявили, що може виникнути потреба переглянути тарифи на комунальні послуги. Там пояснюють це тим, що енергоносії на світових ринках утримують високі ціни.

Про це НСН дізнався з повідомлення пресслужби Національного банкк України.

Через ризики інфляції Нацбанк погіршив її прогноз на 2022 рік. Раніше інфляція очікувалась на рівні 5%, а тепер – 7,7%. Світові ціни на енергоносії залишатимуться вищими довше, ніж очікувалося.

“Це не лише тиснутиме на виробничі витрати бізнесу, а й потребуватиме поступового перегляду тарифів на житлово-комунальні послуги”,пояснює регулятор.

У НБУ наголошують, що тарифи на житлово-комунальні послуги необхідно встановити на економічно обґрунтованих рівнях. Це один з важливих проінфляційних ризиків.

Якщо тарифи в один момент встановити обґрунтованими, то це усуне дисбаланси в секторі енергетики.

Водночас така ситуація створить значний інфляційний тиск та призведе до погіршення очікувань. Як пояснює регулятор, відтермінування рішень щодо тарифів збере квазіфіскальні дисбаланси й ціновий тиск у майбутньому.

НБУ зауважує, що саме на цьому робили акцент також у Міжнародному валютному фонді під час першого перегляду програми stand-by. Серед основних напрямків її роботи визначили, зокрема, “зменшення фіскальних ризиків від квазіфіскальних операцій, зокрема в енергетичному секторі”.

Тарифи в Україні у 2022 році

  • Цьогоріч ціни на газ для населення взимку залишаться незмінними. Проте зміниться вартість розподілу газу, а також одиниці виміру блакитного палива.
  • Також на українців очікують нові тарифи на холодну воду.
  • Як запевняв прем’єр-міністр Денис Шмигаль, тарифи на тепло будуть стабільними протягом усього сезону. Однак у Мінекономіки прогнозували їх підвищення.

Доставка газу в Україні подорожчала: як платити менше

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×