Купити квартиру в Дніпрі

Генсек ООН після розмови з путіним зробив заяву про терміни війни в Україні

Генсек ООН

Генесек ООН Антоніу Гутерреш, який провів у середу телефонну розмову з президентом рф путіним, вважає, що до закінчення війни в Україні ще далеко.

Про це повідомляє НСН з посиланням на Укрінформ.

«Я вважаю, що мир необхідний – мир відповідно до Статуту ООН і міжнародного права. Але я збрехав би, якби сказав, що, сподіваюся, це станеться незабаром»,сказав генсек журналістам.

Генсек ООН після розмови з путіним зробив заяву про терміни війни в Україні

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш

Він розповів, що розмовляв у середу з путіним про експорт українського зерна, висловивши сподівання, що угода, укладена 22 липня Україною, Туреччиною та росією за посередництва ООН на 120 днів, буде збережена. При цьому Гутерреш висловив бажання, аби вона стосувалася також експорту російського аміаку.

За його словами, усунення перешкод, «які все ще існують щодо експорту російських добрив, є абсолютно необхідним». Генсек ООН зазначив, що ведуться переговори про можливість експорту аміаку з рф через Чорне море.

«Ми ризикуємо отримати кризу на ринку добрив. Ми маємо новини з різних куточків світу, де посівні площі набагато менші, ніж у попередньому циклі, а це означає, що ризикуємо мати у 2022 році реальну нестачу продовольства»,пояснив Гутерреш.

Крім того, у розмові з путіним він порушив питання розслідування вибуху в Оленівській в‘язниці, внаслідок якого загинули понад пів сотні українських полонених. Гутерреш нагадав, що ООН ухвалила спрямувати місію для встановлення фактів, пов‘язаних з цією трагедією. Генсек зауважив, що відповідно до обіцянок путіна, росія не чинитиме місії жодних перешкод.

Він висловив сподівання, що всіх військовополонених обміняють.

Також Гутерреш обговорив з путіним ситуацію на Запорізькій атомній електростанції, захопленій російськими військами.

Зеленський відповів, чи вистачить Україні сил роками боротися із росією

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×