Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

[:ru]Доставка с AliExpress и Amazon в Украину под угрозой[:ua]Доставка з AliExpress і Amazon в Україну під загрозою[:]

[:ru]Народные депутаты предлагают внедрить в Украине механизм, реализация которого может парализовать рынок заграничных посылок.

Об этом НСН узнал из сообщения Обозреватель.

Речь идет о новых требованиях к получателям посылок из-за границы, в том числе заказов с популярных сайтов AliExpress и Amazon. Украинцы будут обязаны предоставлять почтовому оператору копию паспорта или идентификационного кода (ИНН), иначе посылку не отдадут. Далее эти данные будут передаваться таможенным органам для ужесточения борьбы с контрабандой.

Такое новшество предусмотрено законопроектом № 4279, который одобрен для принятия во втором чтении парламентским комитетом по вопросам финансов, налоговой и таможенной политики. Этот законопроект вместе со связанным № 4278 были приняты Верховной Радой в первом чтении еще 27 января.

Примечательно, что норма о предоставлении копии паспорта или ИНН получателями заграничных посылок появилась в законопроекте лишь при подготовке ко второму чтению. Первоначально такое требование отсутствовало, в том числе на этапе принятия документа в первом чтении.

Инициатором поправки выступил народный депутат от партии “Слуга народа” Даниил Гетманцев, который является одним из авторов данного законопроекта и возглавляет в парламенте финансовый комитет. Ожидается, что такое новшество даст возможность жестче бороться с контрабандой и повысит эффективность таможенного контроля.

Однако крупные операторы почтовой связи уже бьют тревогу. По их мнению, озвученному в комментариях “Интерфакс-Украина”, если такая инициатива будет поддержана в Верховной Раде, то на рынке заграничных посылок произойдет “коллапс”.

В случае, если норма о предоставлении копии паспорта или ИНН будет принята, пострадают рядовые украинцы, заказывающие для личных нужд товар на международных онлайн-площадках – AliExpress, Amazon, eBay и др. Это связано с тем, что посылку больше нельзя будет получить через абонентские ящики в своих домах или почтоматах, только путем личного присутствия в отделении почтового оператора.

Кроме того, предоставление такой информации потребует подписания каждым клиентом разрешения на использование личных данных. Как результат – увеличение очередей в отделениях, так как продлится время выдачи заказа.

Операторы предупреждают, что элементарно не будут успевать с обработкой огромного количества грузов и их выдачей.

“Фактически система доставки будет парализована по всей стране у всех операторов доставки как почты, так и экспресс-грузов”,отметили в “Укрпочте”.

В конечном итоге такая ситуация отобьет желание у украинцев совершать покупки на международных площадках, в худшем случае – и вовсе отберет такую возможность, считают на почте.

В “Укрпочте” уверены, что новшество о запрашивании у клиента копии паспорта или ИНН каждый раз при получении заказа, чтобы потом передать эту информацию таможенным органам, совершенно не решает проблему контрабанды. В общем объеме всех грузоперевозок в Украину доля международных посылок составляет лишь 2%. А контрабанда сосредоточена в оставшихся “не посылочных” 98%.

Как отмечают в “Укрпочте”, мировые и европейские почтовые операторы не требуют от своих клиентов ни паспорт, ни ИНН при выдаче посылки. Причина проста – это нарушает права граждан. Однако такая практика до сих пор имеет место в России, Казахстане и Беларуси. Внедрение ее в Украине вернет страну в ситуацию жесткого контроля, а об ускорении международных доставок можно забыть.

Солидарен с коллегами директор Nova Poshta Global Юрий Беневитский. По его словам, сейчас ни одна логистическая компания в Украине не готова к сбору персональных данных граждан. Более того, технически невозможно внедрить систему верификации таких данных.

Беневитский уверен, что в случае поддержки парламентом данной инициативы, она поставит крест на отрасли международной экспресс-доставки в Украину. Это чревато накоплением у почтовых операторов критического объема грузов, которые невозможно будет обработать и выдать клиентам.

Все участники рынка единодушно отмечают, что правка Гетманцева “сводит на нет” все положительные нормы законопроектов № 4278 и №4279, которые предусматривают внедрение современных и продвинутых технологий таможенного оформления посылок. Напомним, в первоначальной редакции документами предлагалось:

  • не облагать налогом международные посылки стоимостью до 150 евро (сейчас эта граница составляет 100 евро). А вот с суммы, которая будет превышать это граничное значение, нужно будет заплатить 20% НДС и 10% пошлины;
  • предоставить возможность отсрочки уплаты НДС на 30 дней;
  • обеспечить электронное декларирование пересылаемых товаров путем внедрения электронных реестров международных почтовых отправлений и таким образом полностью автоматизировать все процессы;
  • расширить перечень документов, которыми может подтверждаться фактурная стоимость товаров;
  • расширить перечень товаров, которые нельзя пересылать в международных отправлениях. В такой перечень включены алкогольные напитки и табачные изделия.

И хотя данные нормы остались неизменными в редакциях законопроектов № 4278 и № 4279, подготовленных ко второму чтению, однако весь их позитив и прогресс нивелирован единственной правкой, сетуют представители отрасли. Ожидается, что уже на днях эти документы попадут в сессионный зал парламента для их принятия в целом.[:ua]Народні депутати пропонують запровадити в Україні механізм, реалізація якого може паралізувати ринок закордонних посилок.

Про це НСН дізнався з повідомлення Обозреватель.

Йдеться про нові вимоги до одержувачів посилок з-за кордону, зокрема замовлень із популярних сайтів AliExpress і Amazon. Українці будуть зобов’язані надавати поштовому операторові копію паспорта або ідентифікаційного коду (ІПН), інакше посилку не віддадуть. Надалі ці дані передаватимуться митним органам для посилення боротьби з контрабандою.

Таке нововведення передбачено законопроєктом № 4279, який схвалений для затвердження у другому читанні парламентським комітетом з питань фінансів, податкової та митної політики. Цей законопроєкт разом із пов’язаним № 4278 був ухвалений Верховною Радою в першому читанні ще 27 січня.

Примітно, що норма про надання копії паспорта або ІПН одержувачами закордонних посилок з’явилася в законопроєкті лише під час підготовки до другого читання. Спочатку така вимога була відсутня, зокрема на етапі ухвалення документа в першому читанні.

Ініціатором поправки виступив народний депутат від партії “Слуга народу” Данило Гетманцев, який є одним з авторів цього законопроєкту й очолює в парламенті фінансовий комітет. Очікується, що таке нововведення дасть можливість жорсткіше боротися з контрабандою та підвищить ефективність митного контролю.

Однак великі оператори поштового зв’язку вже б’ють на сполох. На їхню думку, озвучену в коментарях “Інтерфакс-Україна”, якщо така ініціатива буде підтримана у Верховній Раді, то на ринку закордонних посилок відбудеться “колапс”.

У разі, якщо норма про надання копії паспорта або ІПН буде ухвалена, постраждають пересічні українці, які замовляють для особистих потреб товар на міжнародних онлайн-майданчиках – AliExpress, Amazon, eBay та ін. Це пов’язано з тим, що посилку більше не можна буде отримати через абонентські ящики в своїх будинках або почтоматах, тільки шляхом особистої присутності у відділенні поштового оператора.

Крім того, надання такої інформації зажадає підписання кожним клієнтом дозволу на використання особистих даних. Як результат – збільшення черг у відділеннях, оскільки триватиме час видачі замовлення.

Оператори попереджають, що елементарно не встигатимуть з обробкою величезної кількості вантажів і їхньою видачею.

“Фактично система доставки буде паралізована по всій країні у всіх операторів доставки як пошти, так і експрес-вантажів”,відзначили в “Укрпошті”.

В кінцевому підсумку така ситуація відіб’є бажання в українців здійснювати покупки на міжнародних майданчиках, у гіршому випадку – і зовсім відбере таку можливість, вважають на пошті.

В “Укрпошті” впевнені, що нововведення про запит у клієнта копії паспорта або ІПН кожен раз під час отримання замовлення, щоб потім передати цю інформацію митним органам, абсолютно не вирішує проблему контрабанди. У загальному обсязі всіх вантажоперевезень в Україні частка міжнародних посилок становить лише 2%. А контрабанда зосереджена в останніх “не посилочних” 98%.

Як відзначають в “Укрпошті”, світові та європейські поштові оператори не вимагають від своїх клієнтів ні паспорт, ні ІПН під час видачі посилки. Причина проста – це порушує права громадян. Однак така практика досі має місце в Росії, Казахстані та Білорусі. Впровадження її в Україні поверне країну в ситуацію жорсткого контролю, а про прискорення міжнародних доставок можна забути.

Солідарний з колегами директор Nova Poshta Global Юрій Беневітський. За його словами, зараз жодна логістична компанія в Україні не готова до збору персональних даних громадян. Ба більше, технічно неможливо впровадити систему верифікації таких даних.

Беневітський упевнений, що в разі підтримки парламентом цієї ініціативи, вона поставить хрест на галузі міжнародної експрес-доставки в Україну. Це загрожує накопиченням у поштових операторів критичного обсягу вантажів, які неможливо буде обробити та видати клієнтам.

Всі учасники ринку одностайно відзначають, що правка Гетманцева “зводить нанівець” всі позитивні норми законопроєктів № 4278 і №4279, які передбачають впровадження сучасних і просунутих технологій митного оформлення посилок. Нагадаємо, в початковій редакції документами пропонувалося:

  • не оподатковувати міжнародні посилки вартістю до 150 євро (зараз ця межа становить 100 євро). А ось з суми, яка перевищуватиме це граничне значення, потрібно буде заплатити 20% ПДВ і 10% мита;
  • надати можливість відстрочки сплати ПДВ на 30 днів;
  • забезпечити електронне декларування товарів, що пересилаються, шляхом впровадження електронних реєстрів міжнародних поштових відправлень і в такий спосіб повністю автоматизувати всі процеси;
  • розширити перелік документів, якими може підтверджуватися фактурна вартість товарів;
  • розширити перелік товарів, які не можна пересилати в міжнародних відправленнях. До такого переліку внесені алкогольні напої та тютюнові вироби.

І хоча ці норми залишилися незмінними в редакціях законопроєктів № 4278 і № 4279, підготовлених до другого читання, однак весь їхній позитив і прогрес знівельовано єдиною правкою, нарікають представники галузі. Очікується, що вже днями ці документи потраплять до сесійної зали парламенту для їхнього ухвалення в цілому.[:]

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×