Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

[:ru]Дорогой газ толкает цены вверх: какие продукты рекордно подорожают[:ua]Дорогий газ жене ціни вгору: які продукти рекордно подорожчають[:]

[:ru]Биржевые цены на газ в Европе снова подскочили выше $1000 за тыс. кубов. В Украине повышение не скажется на коммунальных тарифах, зато может привести к новому витку роста цен на продукты.

Причиной подорожания газа на этот раз послужили надвигающиеся холода. Также на рынок повлияло снижение генерации на ветряных электростанциях Европы.

Об этом НСН узнал из сообщения на сайте Обозреватель.

Как свидетельствует индекс TTF на бирже ICE Futures, в первой половине дня 23 ноября цена газа достигла 90,69 евро за МВт*ч. Это составляет более $1070 за тыс. куб. м.

По данным Украинской энергетической биржи (УЭБ), в Украине последние контракты заключались по цене выше 31 тыс. грн за тысячу кубов. Газ по ним будет поставлен в декабре. Стоимость немного различается в зависимости от условий сделок.

На этой неделе в Европе ожидается заметное падение температуры воздуха, что уже повлияло на спрос на газ, отмечает “Интерфакс”. Этот ноябрь уже оказался более холодным, чем предыдущий. Средняя температура воздуха оказалась на 2 градуса ниже, чем в 2020 году.

Кроме того, 22 ноября в Европе уменьшились показатели ветряной генерации. Если обычно она обеспечивает около 15% энергобаланса региона, то теперь – лишь 12,6%. Это тоже связано с погодными условиями – сила ветра уже снизилась и, по прогнозам синоптиков, тенденция продолжится.

Газ толкает цены вверх

Повышение рыночных цен на газ не повлияет на коммунальные тарифы для рядовых украинце. Цены на услуги ЖКХ зафиксированы до конца отопительного сезона. Например, бытовой газ у большинства поставщиков будет до весны стоить около 8 грн за куб.

Но подорожание энергоресурсов сказывается на стоимости производства продуктов и других товаров. Газ используется во множестве технологических процессов – от сушки зерна и переработки другого сырья до отопления теплиц.

В результате в Украине уже дорожает ряд продуктов. В частности:

  • хлеб уже подорожал на 18% в годовом разрезе, цены продолжат расти на 1,5-2% каждый месяц;
  • цена на и без того дорогое подсолнечное масло может вырасти до 100 грн/л, предупреждают производители;
  • дорожает производство сахара, ведь в процессе сахароварения тоже активно используется газ;
  • цены на яйца в Украине вскоре вырастут на 8-14%, уже до новогодних праздников стоимость может составить 38-40 грн за 10 штук;
  • овощи дорожают из-за повышения расходов на отопление теплиц.

Кстати, недавно “НСН” писал: 76% украинцев согласны на зарплату «в конверте». В чем проблема?[:ua]Біржові ціни на газ у Європі знову підскочили понад $1000 за тис. кубів. В Україні підвищення не позначиться на комунальних тарифах, проте може призвести до нового витку зростання цін на продукти.

Причиною подорожчання газу цього разу стало очікуване похолодання. Також на ринок вплинуло зниження генерації на вітряних електростанціях Європи.

Про це НСН дізнався з повідомлення на сайті Обозреватель.

Як свідчить індекс TTF на біржі ICE Futures, у першій половині дня 23 листопада ціна газу досягла 90,69 євро за МВт*год. Це становить понад $1070 за тис. куб. м.

За даними Української енергетичної біржі (УЕБ), в Україні останні контракти укладалися за ціною, вищою за 31 тис. грн за тисячу кубів. Газ щодо них буде поставлений у грудні. Ціна трохи відрізняється в залежності від умов угод.

Цього тижня в Європі очікується помітне падіння температури повітря, що вже вплинуло на попит на газ, зазначає “Інтерфакс”. Цей листопад уже виявився холоднішим, ніж попередній. Середня температура повітря виявилася на 2 градуси нижчою, ніж у 2020 році.

Крім того, 22 листопада у Європі зменшилися показники вітряної генерації. Якщо вона забезпечує близько 15% енергобалансу регіону, то тепер – лише 12,6%. Це теж пов’язано з погодними умовами – сила вітру вже знизилася і, за прогнозами синоптиків, тенденція продовжиться.

Газ штовхає ціни вгору

Підвищення ринкових цін на газ не вплине на комунальні тарифи для пересічних українців. Ціни на послуги ЖКГ зафіксовані до кінця опалювального сезону. Наприклад, побутовий газ у більшості постачальників коштуватиме до весни близько 8 грн за куб.

Але подорожчання енергоресурсів позначається на вартості виробництва продуктів та товарів. Газ використовується в багатьох технологічних процесах – від сушіння зерна та переробки іншої сировини до опалення теплиць.

В результаті в Україні вже дорожчає низка продуктів. Зокрема:

  • хліб уже подорожчав на 18% у річному розрізі, ціни продовжать зростати на 1,5-2% щомісяця;
  • ціна на і без того дорогу соняшникову олію може зрости до 100 грн/л, попереджають виробники;
  • дорожчає виробництво цукру, адже у процесі цукроваріння теж активно використовується газ;
  • ціни на яйця в Україні незабаром зростуть на 8-14%, вже до новорічних свят вартість може становити 38-40 грн за 10 штук;
  • овочі дорожчають через підвищення витрат на опалення теплиць.

До речі, нещодавно “НСН” писав: 76% українців згодні на зарплату “в конверті”. В чому проблема?[:]

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×