Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

[:ru]5 самых распространенных мифов о вакцинации против коронавируса[:ua]5 найпоширеніших міфів про вакцинацію проти коронавірусу[:]

[:ru]В Украине свирепствует очередная волна коронавируса, ежедневно устанавливаются новые рекорды по количеству заражений, госпитализации и смертельных случаев. Единственный способ защиты от коронавируса – вакцинация. Но, к сожалению, не все люди это понимают и самые преданные противники прививок распространяют о них мифы, ложь и манипуляции.

24 канал собрал самые распространенные мифы о вакцинации против коронавируса, передает НСН.

Миф №1. От вакцины можно заболеть коронавирусом

Это не так, вакцины не содержат живой вирус, в их составе только его кусочек, на котором организм учится распознавать и бороться с реальным патогеном. В прививках оставляют только гены, которые кодируют белок вируса, с помощью которого он может попасть в организм. А гены, которые отвечают за размножение вируса, вырезают. Поэтому заболеть из-за вакцинации просто невозможно.

Если человек заболевает после прививки, значит, он подцепил вирус в другом месте и она поможет легче перенести заболевание.

Миф №2. Антитела после болезни лучше защищают, чем вакцина

Сила иммунитета после болезни у всех людей разная. Данные, полученные Центром контроля и профилактики заболеваний (CDC), свидетельствуют, что естественный иммунитет может быть кратковременным, а после вакцинации он сильнее и стабильнее.

Формирование иммунитета через иммунизацию намного безопаснее, человека может ждать несколько неприятных дней – с температурой, ломотой в теле, сонливостью и болями в месте укола, пока организм выстраивает свою защиту от инфекции.

К тому же побочные эффекты возникают не у всех. Но если такое случилось, это нормально и свидетельствует о том, что организм укрепляет свою систему защиты от вируса. В этой ситуации можно применять Ибупрофен для облегчения боли или снижения температуры выше 38,5 градуса по Цельсию.

При заражении коронавирусом организм тоже защищается, но иногда у него не хватает сил. Это приводит к осложнениям, опасным для жизни. У вакцинированных людей этот риск минимален. Также эксперты считают, что если вы уже переболели коронавирусом, естественный иммунитет не сможет защитить вас от других штаммов коронавируса. А вакцинация защищает против всех вариантов патогена, которые сейчас известны.

Миф №3. Вакцинация против коронавируса может вызвать бесплодие

Этот миф появился в социальных сетях. В ложных сообщениях говорится о том, что S-белок коронавируса похож на человеческий белок синцитин, который участвует в образовании плаценты во время беременности. В этих публикациях говорилось, что компоненты вакцины в организме женщины будут бороться с синцитином, что приведет к бесплодию.

На самом деле эти белки абсолютно разные и вакцинация не влияет на способность иметь детей, в том числе с помощью ЭКО. Во время испытаний вакцины Pfizer 23 женщины-добровольца, участвовавшие в исследовании, забеременели, и единственная потерявшая ребенка не получила настоящую вакцину, ей вводили плацебо.

Кроме того, ученые подтвердили, что вакцины безопасны для беременных женщин. А вот коронавирус во время вынашивания ребенка увеличивает риск смерти на 70%.

Миф №4. Если я молод и здоров – коронавирус для меня не страшен

COVID-19 может протекать в тяжелой форме у здоровых людей. Даже несмотря на низкий риск развития осложнений от COVID-19, они могут заразиться вирусом и передать его другим людям. А вакцинация защищает вас и людей вокруг.

Кроме того, от коронавируса умирают не только пожилые люди, но и дети – по последним данным, в Украине он унес жизни 42 маленьких пациентов.

Миф №5. Вакцины против COVID-19 создали очень быстро и мало тестировали, поэтому никто не знает, что будет через несколько лет после вакцинации

Вакцины против коронавируса были разработаны быстро по сравнению с предыдущими вакцинами, потому что ученые, врачи и целые государства всего мира вложили огромное количество ресурсов, чтобы устранить бюрократические препоны и ускорить процесс создания и регистрации препаратов. Но технологии, по которым разрабатывали вакцины совсем не новые и хорошо исследованы.

Например, аденовирусные вакцины (AstraZeneca, Johnson&Johnson, CanSino и Covishield) хорошо изучены и подтвердили долгосрочную безопасность. Такими вакцинами уже прививали людей от лихорадки Эбола. Помимо вакцин, на основе аденовирусов человека делают лекарства против рака.

РНК-вакцины, например Pfizer и Moderna, – тоже не новая технология. На протяжении десятилетий ученые исследовали их действие против гриппа, вируса Зика, бешенства и цитомегаловируса и не обнаружили долгосрочных побочных эффектов.

Кстати, недавно “НСН” писал: Мифы и факты о вакцинации – разъяснение МОЗ[:ua]В Україні лютує чергова хвиля коронавірусу, щодня встановлюються нові рекорди за кількістю заражень, госпіталізації та смертельних випадків. Єдиний спосіб захисту від хвороби – вакцинація. Але, на жаль, не всі люди це розуміють і найвідданіші противники щеплень розповсюджують про них міфи, брехню та маніпуляції.

24 канал зібрав найпоширеніші міфи про вакцинацію проти коронавірусу, передає НСН.

Міф №1. Від вакцини можна захворіти на коронавірус

Це не так, вакцини не містять живого вірусу, в їхньому складі тільки його шматочок, на якому організм вчиться розпізнавати та боротися з реальним патогеном. В щепленнях залишають тільки гени, які кодують білок вірусу, за допомогою якого він може потрапити в організм. А гени, які відповідають за розмноження вірусу, вирізають. Тому захворіти через вакцинацію просто неможливо.

Якщо людина захворює після щеплення, значить, вона підчепила вірус в іншому місці й воно допоможе легше перенести захворювання.

Міф №2. Антитіла після хвороби краще захищають, ніж вакцина

Сила імунітету після хвороби, у всіх людей різна. Дані, отримані Центром контролю та профілактики захворювань (CDC), свідчать, що природний імунітет може бути нетривалим, а після вакцинації він сильніший та стабільніший.

Формування імунітету через імунізацію набагато безпечніше, людину може чекати кілька неприємних днів – з температурою, ломотою в тілі, сонливістю і болем в місці уколу, поки організм вибудовує свій захист від інфекції.

До того ж побічні ефекти виникають не у всіх. Але якщо таке трапилось, це нормально і свідчить про те, що організм зміцнює свою систему захисту від вірусу. В цій ситуації можна застосовувати Ібупрофен для полегшення болю чи зниження температури вище 38,5 градусів за Цельсієм.

При зараженні коронавірусом організм теж захищається, але іноді у нього бракує сил. Це призводить до ускладнень, небезпечних для життя. У вакцинованих людей цей ризик мінімальний. Також експерти вважають, що якщо ви вже перехворіли на коронавірус, природний імунітет не зможе захистити вас від інших штамів коронавірусу. А вакцинація захищає проти усіх варіантів патогену, які зараз відомі.

Міф №3. Вакцинація проти коронавірусу може викликати безпліддя

Цей міф з’явився у соціальних мережах. У неправдивих повідомленнях йдеться, про те, що S-білок коронавірусу схожий на людський білок синцитин, який бере участь в утворенні плаценти під час вагітності. В цих публікаціях йшлося, що компоненти вакцини в організмі жінки будуть боротися з синцитином, що призведе до безпліддя.

Насправді ці білки абсолютно різні й вакцинація не впливає на здатність мати дітей, в тому числі за допомогою ЕКЗ. Під час випробувань вакцини Pfizer 23 жінки-добровольці, які брали участь у дослідженні, завагітніли, і єдина, яка втратила дитину, не отримала справжню вакцину, їй вводили плацебо.

Крім того, науковці підтвердили, що вакцини безпечні для вагітних жінок. А ось коронавірус під час виношування дитини збільшує ризик смерті на 70%.

Міф №4. Якщо я молодий і здоровий – коронавірус для мене не страшний

COVID-19 може протікати у важкій формі у здорових людей. Навіть попри низький ризик розвитку ускладнень від COVID-19, вони можуть заразитися вірусом і передати його іншим людям. А вакцинація захищає вас і людей навколо.

Крім того, від коронавірусу помирають не тільки літні люди, а й діти, за останніми даними в Україні він забрав життя 42 маленьких пацієнтів.

Міф №5. Вакцини проти COVID-19 створили дуже швидко і мало тестували, тому ніхто не знає, що буде через кілька років після вакцинації

Вакцини проти коронавірусу були розроблені швидко в порівнянні з попередніми вакцинами, бо вчені, лікарі й цілі держави всього світу вклали величезну кількість ресурсів, щоб усунути бюрократичні перепони та пришвидшити процес створення та реєстрації препаратів. Але технології, за якими розробляли вакцини зовсім не нові та добре досліджені.

Наприклад аденовірусні вакцини (AstraZeneca, Johnson&Johnson, CanSino та Covishield) добре вивчені та підтвердили довгострокову безпеку. Такими вакцинами вже прищеплювали людей від лихоманки Ебола. Крім вакцин, на основі аденовірусів людини роблять ліки проти раку.

РНК-вакцини, наприклад Pfizer і Moderna, – теж не нова технологія. Протягом десятиліть вчені досліджували їхню дію проти грипу, вірусу Зіка, сказу і цитомегаловірусу і не виявили довгострокових побічних ефектів.

До речі, нещодавно “НСН” писав: Міфи і факти про вакцинацію – роз’яснення МОЗ[:]

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×