Купити квартиру в Дніпрі

Олександр Вілкул розповів, як Коломойський, Ахметов і Пінчук допомагають захищати Кривий Ріг

Олександр Вілкул розповів, як Коломойський, Ахметов і Пінчук допомагають захищати Кривий Ріг

лександр Вілкул – у минулому одіозний проросійський політик, член Опоблоку, а зараз – голова військової адміністрації Кривого Рогу, розповів, як олігархи Ігор Коломойський, Ренат Ахметов і Віктор Пінчук допомагають йому захищати стратегічно важливе місто. Інформацією він поділився в інтерв’ю Главкому.

Також Вілкул розповів, які у нього зараз стосунки з колишніми однопартійцями і наскільки добре захищений Кривий Ріг від ворога, передає НСН.

Колишній голова Дніпропетровської обладміністрації, віце-прем’єр часів президента Януковича Олександр Вілкул розповів, що українські олігархи допомагають захистити Кривий Ріг від російських окупантів.

Вілкул розповів, що Коломойський зараз, ймовірно, знаходиться в Дніпрі.

“Я розмовляв з Ігорем Валерійовичем під час війни два-три рази з тих питань, з яких я звертався, щоб він допоміг. З деяких питань, наприклад, по “Дніпроазоту”, він допоміг, але по деяких він допомогти об’єктивно не міг. Наприклад, я хотів взяти певні сплави з “Дніпроспецсталі”, але вона зупинилася і не працює, чим Коломойський тут може сприяти? Але він точно хотів, старався, реагував”, – розповів Вілкул.

В даний час підприємства бізнес-групи Пінчука “Інтерпайп”, перш за все, зосереджені на допомозі армії, територіальній обороні і постраждалим від війни. Вілкул розповів, про координацію з Пінчуком:

“У них (підприємства Пінчука) є комунікації з обласним штабом. Хоча ми спілкуємося і працюємо з тими заводами “Інтерпайпу”, які розташовані в Нікополі. Вони допомагають, у нас відповідальність не тільки за Кривий Ріг”.

Нагадаємо, після початку повномасштабної війни Олександр Вінкул  був призначений головою військової адміністрації Кривого Рогу. А це – рідне місто президента Володимира Зеленського. Таке призначення здивувало і навіть шокувало багатьох.

Олександр Вілкул розповів, як Коломойський, Ахметов і Пінчук допомагають захищати Кривий Ріг

Зараз Вілкул показово зарив сокиру війни і з президентом, про якого тепер висловлюється виключно комплементарно, і з мером Дніпра Борисом Філатовим. А щодо ворогів з Росії зараз висловлюється жорсткіше, ніж затяті націоналісти.

Ось деякі вирізки із інтерв’ю Вілкула «Главкому»

Як склався ваш союз з офісом президента. До війни у вас були дуже непрості стосунки? Хто до кого звернувся? На Банковій зрозуміли, що на батьківщині глави держави не мають більш впливової ніж Ви фігури?

Сьогодні вся країна і весь Кривий Ріг об’єднані навколо президента Володимира Зеленського, захисту міста та України. Ми підтримуємо всі його рішення. Завдання, що стоять переді мною, такі ж, як і перед главою будь-якої іншої військової адміністрації. Тобто, потрібно захистити Кривий Ріг і весь наш регіон.

Наша стратегія полягає в тому, щоб максимально тримати ворога на далекій відстані – межі Криворізького району і трохи далі. Побудовані дуже серйозні фортифікаційні інженерні споруди. Спочатку багато ворожої сили було розміщено по периметру міста, але потім ми їх рознесли на велику дистанцію. Ми і зараз зайняті тим, щоб не дати ворогові зробити кілька речей: по-перше, підійти ближче, по-друге, розширювати свій периметр. За останні три дні було звільнено кілька населених пунктів на Херсонщині, звідки для нас існує загроза. Тобто ми продовжуємо тіснити окупантів і розширювати зону безпеки навколо Кривого Рогу.

Олександр Вілкул розповів, як Коломойський, Ахметов і Пінчук допомагають захищати Кривий Ріг

Олександр Вілкув примирився з колишніми опонентами

Рінат Ахметов, на підприємствах якого Ви свого часу працювали топ-менеджером, брав участь у призначенні вас на цю посаду? Ви говорили, що вам допомагає і голова ОДА Валентин Резніченко, і “сірий кардинал” Дніпра Геннадій Корбан, а як себе проявляє найбагатша людина країни, у якої теж є бізнес в регіоні?

Моє призначення-це рішення Дніпровської військової адміністрації. Особисто Валентина Резніченка та президента Володимира Зеленського. Більше до цього ніхто не має відношення. Що стосується промислових підприємств, то і підприємства Групи “Метінвест”, і підприємства ДТЕК надають серйозну допомогу в обороні міста. Це стосується і будівництва фортифікаційних споруд, і гуманітарної складової.

Бригади ДТЕК кілька разів протягом війни проявляли реальний героїзм – наприклад, коли потрібно було відновлювати енергопостачання. Всі дуже патріотично налаштовані, всі в строю.

Як ви сприйняли рішення РНБО про заборону діяльності Опозиційного блоку, одним з лідерів якого Ви свого часу були? А також ОПЗЖ, з якою ваша сила “Блок Вілкула” співпрацювала в Дніпропрі. Ви вважаєте це адекватними заходами в нинішніх обставинах?

У Кривому Розі ще за чотири дні до рішення РНБО всі депутати міської та районної ради вийшли з ОПЗЖ у повному складі. І створили замість цього різні депутатські групи. Ви ж розумієте, що без мого впливу цього не могло статися. Якщо я це зробив у Кривому Розі, то як ви вважаєте-чи підтримую я таке рішення на загальнонаціональному рівні? Звичайно, так.

Що стосується Опозиційного блоку, то останні кілька років я був (і зараз є) лідером регіональної Партії “Блок Вілкула ” Українська перспектива”, представники якої перемогли на виборах у низці міських рад. З Опоблоком у мене вже давно покінчено. А з ОПЗЖ я ніде, в тому числі в Дніпрі, не співпрацював.

Колишні ваші соратники як відреагували і на нинішню ситуацію, і на Вашу співпрацю з владою?

Кожен реагує по-різному, але я знаю, що дуже багато людей налаштовані дико патріотично. Я нещодавно спілкувався 10 хвилин з Михайлом Добкіним, який все, що залежить від нього, робить для оборони Харкова. Щоб ви розуміли, ми розмовляли українською.

Просто було розвішано багато ярликів. Південно-Східна Україна говорить російською мовою, і що? Ми народилися такими, і це не означає, що менші Патріоти України. Подивіться, як бореться і вмирає російськомовний Маріуполь, і як бореться Харків. Подивіться, як бореться весь російськомовний південний схід. Російськомовний патріотизм нічим не гірший за україномовний. Ми – такі ж патріоти і готові боротися за Батьківщину.

Багатьом мерам і їх заступникам від окупантів надходили пропозиції і погрози з вимогами здати міста. У випадку з вами, наскільки можна розуміти, у росіян взагалі виникає когнітивний дисонанс, тому що вони, напевно, вас вважали «своїм». Які контакти з росіянами у вас були після початку бойових дій?

Наступного дня після початку війни надійшов дзвінок одного з колишніх членів Кабінету міністрів, з яким я працював колись в одному уряді. Маю на увазі одного з втікачів у 2014 році. І, до слова, дзвінок був з українського номера. Він пропонував підписати будь-якої договір про любов, дружбу і взаємовиручку.

Я цього товариша, звичайно, послав, причому в десятиповерховій формі. І через десять секунд розповів про це СБУ, поліції – всім, кому потрібно. Друге звернення до мене було від цієї суки-Царьова – він написав його публічно у своєму Telegram-каналі. Я не знав, до речі, що у нього Telegram-канал, де постять всякі відео і виступає в стилі «хенде хох». Мені просто почали скидати скріншоти. Я в три ночі заснув, о шостій ранку прокинувся і побачив повний телефон цих скріншотів. Якщо він до мене звернувся публічно, я теж йому публічно відповів у Facebook. Це була емоційна реакція.

Олександр Вілкул розповів, як Коломойський, Ахметов і Пінчук допомагають захищати Кривий Ріг

Крім цього, колишнього чиновника і Царьова на вас ніхто більше не виходив?

Повідомлення надсилали, але я всім писав: іди на***! Вони мені писали у відповідь: «Ваше висловлювання буде враховано».

Які основні ризики ви бачите зараз для Кривого Рогу і взагалі Дніпропетровської області? Зараз у Дніпропетровщині відносно тихо порівняно з Харківською, Чернігівською областями, Донбасом і Півднем. Але ж регіон стратегічний.

Ну, як відносно тихо… ми ведемо бої за зовнішній периметр. Росіяни дуже близько підходили до Кривого Рогу, але точну відстань вам не скажу.

Є стійке уявлення, що Кривий Ріг – промислове місце з поганою екологією. Деякі ще чули, що географічно це- одне з найдовших міст світу. Як промисловість працює в умовах постійної військової загрози і при закритих портах? І «Криворіжсталь», і ГЗК, і шахти… все-таки на цих підприємствах працює більшість місцевого населення.

Промисловість і виробництво впали більш ніж на 50% через логістичні проблеми з постачанням і збутом продукції. На підприємствах, які знаходяться ближче до зон бойових дій в південній частині міста, обсяги виробництва знижені ще більше. Там постійно щось “літає”.

Слава Богу, у нас в Кривому Розі ще не було попадання по цивільному сектору. Але по інших містах, які знаходяться на периметрі – таким як Зеленодольськ, – були обстріли по житлових будинках, дитячих садках.

Але по можливості промисловість працює. Будуються нові логістичні ланцюжки. У цьому питанні велику допомогу надає Мінінфраструктура,  “Укрзалізниця”. Кілька днів тому з Києва приїжджали в Кривий Ріг особисто міністр і гендиректор «Укрзалізниці», щоб на місці розібратися і зробити все, щоб підприємства не зупинялися і збільшували обсяги виробництва. Для малого та середнього бізнесу міськрада нещодавно скасувала всі місцеві податки, аби вони працювали.

Кривий Ріг – це великий залізничний вузол. В місті є аеропорт. Наскільки ці ключові об’єкти захищені?

Ми максимально захистили всі логістичні складові в Кривому Розі – зокрема залізничні вузли. Але ми розуміємо ризики, що надходять з повітря. Я щиро впевнений, що ми перемагаємо на землі і якщо нам закрити небо, ми виженемо ворога і з Донбасу, і з Криму. Тому я дуже підтримую звернення нашого президента до керівництва США, європейських країн, НАТО з приводу закриття неба. Тоді ми переможемо.

Ви говорили, що Кривий Ріг встигає допомагати Харкову, Маріуполю, Баштанці. Чим саме?

Баштанка знаходиться в ста кілометрах від нас – її можна називати нашим далеким периметром. Допомагаємо медикаментами, продуктами, паливом, обладнанням. У нас хороші запаси – більш ніж на три місяці. І ми готові до будь-якого розвитку подій. Тому і допомагаємо воюючим містам не тільки продуктами і медикаментами, а й такими речами як спеціальні квадрокоптери. Можу сказати, що на озброєнні в Криворізькому гарнізоні багато трофеїв. Які добре луплять орків.

Опоблок свого часу виступав за налагодження відносин з Росією. Як ви думаєте, в якій перспективі після 24 лютого вони можуть налагодитися?

Росія допустила катастрофічну помилку і навіть після нашої перемоги ворожнеча між народами на ментальному рівні триватиме поколіннями.

 

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×