Купити квартиру в Дніпрі

Як оформити компенсацію за комуналку українцям, які дали притулок біженцям

Як оформити компенсацію за комуналку українцям, які дали притулок біженцям

Українцям, які дали притулок біженцям із півдня і сходу країни, держава компенсує додаткові витрати за комуналку. Компенсація за комуналку призначена лише тим власникам житла, які дали притулок біженцям безкоштовно

Про це НСН дізнався з повідомлення на сайті TODAY.UA.

Сьогодні можна почути нарікання на деяких власників житла, які, користуючись безвихідним становищем біженців, підняли ціни за оренду квартир у кілька разів. Але, на щастя, серед наших співгромадян є чимало людей, які поділилися своїм житлом абсолютно безкорисливо. Вони потіснилися у своїх квартирах, аби дати притулок співвітчизникам, які були змушені покинути свої домівки та рятуватися втечею.

Як оформити компенсацію за комуналку українцям, які дали притулок біженцям

Держава вирішила хоча би трохи допомогти господарям квартир, які дали притулок біженцям. Їм частково компенсують витрати на комуналку. Адже цілком природно, що для більшої кількості людей знадобиться більше газу, води та електрики. Тому було вирішено на кожного біженця, якому надали притулок, виділити держдопомогу.

“Власники житла, які безкоштовно дали притулок внутрішньо переміщеним особам, отримають гарантовану державну підтримку у розмірі близько 450 грн на місяць за кожну прийняту особу, незалежно від віку, для компенсації витрат на комунальні послуги”, – розповів міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов.

Надати своє житло біженцям, а також отримати компенсацію за комуналку можна через спеціально створену державну програму “Прихисток”.

Як оформити компенсацію за комуналку українцям, які дали притулок біженцям

Для того, щоб запропонувати своє житло для проживання біженцям та отримати компенсацію за комуналку, слід зробити такі кроки:

  • подати заяву до органу місцевого самоврядування (ОМС) за місцем проживання або через сайт prykhystok.gov.ua, в якому вказати, що ви готові надати у своєму домі притулок для переселенців;
  • при поселенні переселенців подати відповідну заяву до ОМС;
  • до 5 числа місяця кожного місяця інформувати ОМС про кількість переселенців, які у вас проживають, а також про те, скільки днів вони перебували у попередньому місяці.

Компенсацію за комуналку буде виплачено господарям житла до 20 числа.

Статус біженця в Україні – як оформити допомогу від держави

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×