Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Як будуть перевіряти грошові перекази українців – нові правила

27 листопада набув чинності новий порядок обміну між банками та Держслужбою фінансового моніторингу інформацією про грошові перекази українців

Нові правила перевірки передбачені наказом Міністерства фінансів №322. Про це НСН дізнався з повідомлення на сайті delo.ua

Новий документ врегульовує, в основному, інформаційну взаємодію суб’єктів первинного фінмоніторингу. В їх число входять і банки, і Державна служба фінмоніторингу.

В яких випадках про транзакції доповідатимуть в Держфінмоніторинг

  • порогові операції або спроба їх проведення (понад 400 тисяч грн, або 30 тисяч грн для тих, хто надає послуги в сфері лотерей або азартних ігор);
  • підозрілі фінансові операції або спроба їх проведення;
  • – відмова від встановлення (підтримання) ділових відносин, проведення фінансової операції;
  • розбіжності між відомостями про кінцевих бенефіціарних власників клієнта, що містяться в Єдиному держреєстрі юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань, та інформацією про кінцевих бенефіціарних власників, отриманої суб’єктом у результаті проведення перевірки клієнта;
  • – зупинення фінансових операцій;
  • – зупинення видаткових фінансових операцій;
  • заморожування активів, пов’язаних з тероризмом та його фінансуванням, розповсюдженням зброї масового ураження та його фінансуванням.

Як будуть перевіряти грошові перекази українців – нові правила

Суб’єкти первинного фінансового моніторингу передають інформацію про операції клієнтів, що підпадають під наведені ознаки.

А Держфінмоніторинг, у свою чергу, може запросити додаткову інформацію про клієнта. Зробити це можна за допомогою відповідного запиту в банк.

Як нові правила позначаться на клієнтах банку

У Незалежній асоціації банків України (НАБУ) заявили, що клієнтів нові правила фінмоніторингу грошових переказів мало зачеплять.

“Клієнти прямого відношення до цього обміну не мають. Крім тих випадків, коли Держфінмоніторингу потрібна додаткова інформація від банку за операціями клієнта, і, можливо, банк попросить у клієнта додаткову інформацію. Але це відбувалося і раніше”, – зазначила голова ради НАБУ Олена Коробкова.

Аналогічної думки дотримується і начальник управління фінансового моніторингу Юнекс Банку Володимир Павлик.

“Ніяких змін в частині обсягу та порядку розкриття інформації з точки зору клієнтів банків та інших суб’єктів первинного фінмоніторингу зміна порядку обміну інформацією не принесе. Вимоги, документи і всі інші нюанси залишаються незмінними”, – уточнив Павлик.

На початку вересня Верховна Рада України прийняла за основу і в цілому законопроект №5559, який збільшує суму грошового переказу, що підлягає первинному фінансовому моніторингу.

Згідно із законом, сума грошового переказу збільшена до 5 тисяч грн. Раніше максимальний розмір переказу становив 4 тисячі 999 грн.

Нові правила для ФОП з 1 січня 2022 р – штрафи, чеки, касові апарати

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×