Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

В Україні злетить ціна на картоплю – в чому причина

В Україні вже невдовзі може злетіти ціна на картоплю. Як зміниться вартість і в чому причина

Ціна на картоплю в Україні може сильно підвищитись через те, що аграрії почали активно вивозити картоплю на експорт. Так, лише за січень поточного року її продали за кордон на суму, що в 600 разів перевищує минулорічну.

Таку інформацію оприлюднило видання UNN із посиланням на дані Держмитслужби. Про це НСН дізнався з повідомлення на сайті TODAY.UA.

За січень 2021 Україна експортувала картоплі лише на 1860 доларів. А в січні 2022 року обсяг експорту картоплі склав 1,14 млн доларів, що більш ніж у 600 разів перевищує аналогічний минулорічний показник.

У січні поточного року найбільше української картоплі відправили у Білорусь – на суму 526,18 тис. доларів. Трішечки менше дісталось Азербайджану – на 525,69 тис. доларів. І третю позицію за обсягом українського картопляного експорту посіла Молдова, яка придбала в нас цього овочу на суму 86,44 тис. доларів.

Ціна на картоплю в Україні незабаром може злетіти

При цьому Україна ще й трохи імпортувала цей овоч. Однак обсяг цьогорічного імпорту не порівняти з минулорічним. Якщо торік за січень наша країні заплатила закордонним постачальникам за картоплю 4,49 млн доларів, то цьогоріч обсяги імпорту склали лише 100 тисяч в американській валюті. Тобто, обсяг цьогорічного імпорту в січні у 45 разів менший за минулорічний. У 2022 році Україні ввезла трохи картоплі з Німеччини, Бельгії та Єгипту.

У минулому році Україні зібрала значно кращий урожай картоплі, ніж у 2020. Це дозволяє використовувати цей овоч не лише для внутрішніх потреб, але й продавати його на зовнішніх ринках. Що, власне, зараз і роблять аграрії. З’явилась можливість заробити на продажах, то чому би нею не скористатись?

Однак наші фермери заходились так активно продавати свій продукт, що вже скоро в Україні може виникнути дефіцит цього овочу. Тим більше, що за кордон продають товар кращої якості, який був восени закладений для тривалого зберігання.

Таким чином може вийти, що навесні українські картоплесховища виявляться напівпорожніми. А ту картоплю, що залишилася, будуть в Україні продавати за космічними цінами. Втім, будемо сподіватись, що аграрії зуміють дотриматись балансу, аби не залишити українців без “другого хліба”, як нерідко називають картоплю.

В Україні різко подорожчає інтернет: головна причина

Ціни на смартфони у 2022 році значно зростуть – в чому причина

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×