Купити квартиру в Дніпрі

Правила розрахунку пенсії в Україні зміняться: як це вплине на величину виплат

в Украине изменится порядок расчета пенсии

В Україні змінять правила розрахунку пенсії під час війни та після неї. Зарплату, яку громадяни отримували під час війни, виключать із розрахункової формули, за якою визначають розмір майбутньої пенсії. При цьому розрахунок пенсії здійснюватиметься за звичайною схемою, проте без зарплати, яку виплачували під час війни

Таку зміну Верховна Рада погодилася внести до закону “Про загальнообов’язкове державне страхування”, повідомляє народний депутат Олексій Гончаренко. Про це НСН дізнався з повідомлення на сайті TODAY.UA.

Справа в тому, що при розрахунку майбутньої пенсії береться середня зарплата за три роки, що передували виходу на пенсію. Чим вищий цей показник, тим вищою буде пенсія. Однак під час війни багато громадян відчутно втратили у зарплаті. І річ не лише в інфляції, а й у тому, що розмір номінальної зарплати у багатьох знизився на 10-30%, а то й наполовину.

Правила розрахунку пенсії в Україні зміняться: як це вплине на величину виплат

І якби ця поправка не була внесена до закону, то при розрахунку пенсії в усіх, хто втратив зарплату під час війни, вийшов би менший розмір виплати. Однак тепер, якщо військовий період з його низькими пенсіями з розрахунку виключать, то розмір пенсії буде вищим.

При цьому є одне важливе уточнення. Не враховується лише сама “воєнна” зарплата, а от страховий стаж, зароблений під час війни, враховується повністю.

Майбутнім пенсіонерам також треба знати, що “воєнні” зарплати виключають із розрахунку пенсії лише на прохання майбутнього пенсіонера. Якщо ж під час війни у нього зарплата не знижувалася або навіть була вищою за довоєнну, то її не виключають із розрахунку. Тобто рішення – лише за самим майбутнім пенсіонером.

В Україні пропонують виключити стаж роботи під час війни при розрахунку пенсії

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×