Купити квартиру в Дніпрі

Пенсія для військових: хто і за яких умов має право на дострокову пенсію

пенсия для военных - кто имеет право досрочно выйти на пенсию

Українським законодавством передбачена дострокова пенсія для військових. Хто і за яких умов має на це право

Законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб» передбачено три види пенсій: за вислугу років, за інвалідністю та у разі втрати годувальника.

У статті 12 цього закону прописано, хто саме і за наявності якогось стажу має право на дострокову пенсію. Про це НСН дізнався з повідомлення на сайті «Хвиля»

Пенсія для військових: хто і за яких умов має право на дострокову пенсію

Отримуючи 25 років вислуги, військовий отримує право на пенсію незалежно від віку. Морякам чи льотчикам для цього достатньо мати лише 20 років.

Також можливе призначення пенсії при досягненні 45 років у двох випадках:

  • на момент досягнення цього віку військовий має 20 років вислуги;
  • є 25 років загального стажу, у тому числі щонайменше 12 з половиною років вислуги.

У свою чергу, пенсії за інвалідністю за згаданим законом призначається у разі, якщо інвалідність настала в період проходження служби або не пізніше трьох місяців після звільнення зі служби.

Це може бути пізніше, якщо інвалідність настала пізніше тримісячного терміну після звільнення зі служби, але внаслідок захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва тощо), що виникло в період проходження служби.

Відповідно до закону, враховується й інвалідність, спричинена травмами чи захворюваннями, що сталися під час перебування в полоні, якщо полон не був добровільним і службовець, який претендує на пенсію, перебуваючи в полоні, не вчинив злочину проти миру та людства.

Хто має право отримати 13-у пенсію у 2022 році

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×