Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

[:ru]Отопительный сезон под угрозой – тарифы на газ могут поднять выше 20 гривен[:ua]Опалювальний сезон під загрозою – тарифи на газ можуть підняти вище 20 гривень[:]

[:ru]Тарифы на газ могут вырасти выше 20 гривен: в Нафтогазе призвали украинцев экономить на отоплении

Уже в следующем месяце тарифы на газ в Украине могут вырасти выше 20 гривен за кубометр. Такая цена поставит в тупик предприятия топливно-энергетического комплекса, а также практически всю экономику страны. Отопительный сезон по всей Украине оказался под угрозой. Тысячи объектов социальной инфраструктуры могут остаться без отопления: у местной власти нет денег. В Нафтогазе призвали экономить на отоплении жилых домов. Об этом НСН узнал из сообщения на сайте TODAY.UA

Тарифы на газ дорожают во всем мире. Украина, которая завязана на европейском рынке газа – не исключение. Сколько бы нам ни рассказывали о газе собственной добычи, его едва хватит на нужды бытового сектора. При этом бюджетные заведения, здания небюджетных организаций и предприятия отапливать нечем – вся надежда на покупной газ, который в Европе уже стоит дороже 660 долларов за тысячу кубометров. А поскольку мы берем его оттуда по реверсу, то у нас он будет стоит еще дороже.

К счастью для бытовых потребителей, они защищены фиксированной годовой ценой на газ. Для клиентов Нафтогаза это 7,96 гривны за кубометр, для клиентов облгазов, объединенных маркой “Твій Газзбут” – по 7,99, для клиентов других компаний – немного ниже или выше этих показателей.

Кроме того, компания Нафтогаз заключает договора с предприятиями ТКЭ о продаже им газа для производства тепловой энергии для населения по тарифу 7,42 гривны.

Для нужд остальных потребителей будет рыночная цена. В прошлом году 1 сентября стоимость газа на Украинской энергетической бирже составляла 4,2 тыс. грн за тысячу кубометров, в этом году, 3 сентября, такой же объем газа стоил 19,6 тыс. грн. По прогнозам экспертов, цена будет расти и далее – за 20 тысяч. Кстати, на днях на УЭБ уже была заключена сделка по 20,1 тыс. грн.

В местных бюджетах нет денег, чтобы платить за газ втридорога. У них в бюджеты заверстаны расходы на газ по 8 тыс. грн за тысячу кубов, а не по 18 и не по 20. Изо всех уголков страны уже поступают тревожные сигналы. Например, в городе Купянск на Харьковщине разница между суммой, заложенной в бюджете, и той, что выставлена коммунальщикам сейчас, составляет 50 млн гривен. В Хмельницком – 38 млн. Это лишь два примера, а таких по всей Украине – сотни, если не тысячи.

Специалисты подсчитали: для того, чтобы компенсировать незапланированные затраты на тепло, городам Украины нужно 33 млрд гривен или 1,2 млрд долларов. Таких резервных денег в Украине нет даже в природе. Всюду бюджеты утверждены с дефицитом, в надежде на то, что как-то удастся покрыть запланированные траты. А на такие никто не рассчитывал.

“Нафтогаз” заставляет местные советы посчитать тариф для бюджетной сферы на основании рыночной цены. А бюджетная сфера — это школы, садики, больницы, администрации и так далее. А у них просто нет этих денег, в смету закладывался газ по 8 грн за куб. м. Поэтому главный вопрос для них сегодня — где найти деньги. А “Нафтогаз” при всем этом говорит, что если вы не подпишете договор и не сделаете предоплату 50%, то мы вам не дадим газ вовсе. Поэтому вся эта ситуация пока выглядит тупиковой”, – говорит первый заместитель председателя комитета ВР по вопросам энергетики и жилищно-коммунальных услуг Алексей Кучеренко.

Местная власть видит единственный выход в увеличении доли зачисления НДФЛ в местные бюджеты. Пойдет ли на это Киев – неизвестно. Вряд ли кто-то будет перекраивать бюджет на финише года.

При этом в Нафтогазе рассказали, что коммунальщики могут брать газ для отопления бюджетной сферы не только у них, а у кого угодно. Однако понятно, что никто не будет продавать газ, купленный за 15 тысяч, по 8. Ясно, что и остальные компании заломят цену от 20 и выше.

“Предприятия ТКЭ могут покупать газ у кого угодно. Мы же продаем им газ для нужд населения по 7,4 грн. Но только в определенных лимитах. Вне лимитов, которые предусмотрены для нужд населения, действует рыночная цена. Это обусловлено тем, что предприятия ТКЭ поставляют тепло в том числе и коммерческим компаниям. Что касается бюджетных учреждений, то если предприятия ТКЭ будут экономно использовать полученный газ, то им его хватит и на население, и на бюджетные организации. И не нужно никого пугать — предприятия ТКЭ, которые будут отапливать бюджетные организации, будут получать деньги от бюджетных организаций, и у них они есть”, – дал ответ коммунальщикам глава Нафтогаза Юрий Витренко.

Единственное, на что остается уповать местным властям, да и всем украинцам – на теплую зиму. Хотя синоптики нас готовят к тому, что зима опять будет долгой и холодной.

Кстати, недавно “НСН” писал: Сезонный тарифный план – кому будет выгодно платить за газ по другому

 

 [:ua]Тарифи на газ можуть зрости вище 20 гривень: в Нафтогазі закликали українців економити на опаленні

Вже в наступному місяці тарифи на газ в Україні можуть вирости вище 20 гривень за кубометр. Така ціна поставить в безвихідь підприємства паливно-енергетичного комплексу, а також практично всю економіку країни. Опалювальний сезон по всій Україні опинився під загрозою. Тисячі об’єктів соціальної інфраструктури можуть залишитися без опалення: у місцевої влади немає грошей. У Нафтогазі закликали економити на опаленні житлових будинків. Про це НСН дізнався з повідомлення на сайті TODAY.UA

Тарифи на газ дорожчають у всьому світі. Україна, яка зав’язана на європейському ринку газу – не виняток. Скільки б нам не розповідали про газ власного видобутку, його ледь вистачить на потреби побутового сектору. При цьому бюджетні заклади, будівлі небюджетних організацій і підприємства опалювати нічим – вся надія на покупний газ, який в Європі вже коштує дорожче 660 доларів за тисячу кубометрів. А оскільки ми беремо його звідти по реверсу, то у нас він коштує ще дорожче.

На щастя для побутових споживачів, вони захищені фіксованою річною ціною на газ. Для клієнтів Нафтогазу це 7,96 гривні за кубометр, для клієнтів облгазів, об’єднаних маркою “Твій Газзбут” – по 7,99, для клієнтів інших компаній – трохи нижче або вище цих показників.

Крім того, компанія Нафтогаз укладає договори з підприємствами ТКЕ про продаж їм газу для виробництва теплової енергії для населення по тарифу 7,42 гривні.

Для потреб інших споживачів буде ринкова ціна. В минулому році 1 вересня вартість газу на Українській енергетичній біржі становила 4,2 тис. грн за тисячу кубометрів, у цьому році, 3 вересня, такий же обсяг газу коштував 19,6 тис. грн. За прогнозами експертів, ціна буде рости і далі – за 20 тисяч. До речі, днями на КЕБ вже була укладена угода з 20,1 тис. грн.

В місцевих бюджетах немає грошей, щоб платити за газ втридорога. У них до бюджетів заверстані витрати на газ на 8 тис. грн за тисячу кубів, а не за 18 і не за 20. З усіх куточків країни надходять тривожні сигнали. Наприклад, в місті Куп’янськ на Харківщині різниця між сумою, закладеної в бюджет, і тією, що виставлена комунальникам зараз, становить 50 млн гривень. У Хмельницькому – 38 млн. Це лише два приклади, а таких по всій Україні – сотні, якщо не тисячі.

Фахівці підрахували: для того, щоб компенсувати незаплановані витрати на тепло, містам України потрібно 33 млрд гривень або 1,2 млрд доларів. Таких резервних грошей в Україні немає навіть в природі. Усюди бюджети затверджено з дефіцитом, в надії на те, що якось вдасться покрити заплановані витрати. А на такі ніхто не розраховував.

“Нафтогаз” змушує місцеві ради порахувати тариф для бюджетної сфери на підставі ринкової ціни. А бюджетна сфера — це школи, садочки, лікарні, адміністрації і так далі. А у них просто немає цих грошей, у кошторис закладався газ по 8 грн за куб. м. Тому головне питання для них сьогодні — де знайти гроші. А “Нафтогаз” при всьому цьому говорить, що якщо ви не підпишете договір і не зробите передоплату 50%, то ми вам не дамо газ зовсім. Тому вся ця ситуація поки виглядає тупиковою”, – каже перший заступник голови комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко.

Місцева влада бачить єдиний вихід у збільшенні частки зарахування ПДФО до місцевих бюджетів. Чи піде на це Київ – невідомо. Навряд чи хтось буде перекроювати бюджет на фініші року.

При цьому в “Нафтогазі” розповіли, що комунальники можуть брати газ для опалення бюджетної сфери не тільки у них, а у кого завгодно. Однак зрозуміло, що ніхто не буде продавати газ, куплений за 15 тисяч, по 8. Ясно, що й інші компанії заламують ціну від 20 і вище.

“Підприємства ТКЕ можуть купувати газ у кого завгодно. Ми ж продаємо їм газ для потреб населення на 7,4 грн. Але тільки у визначених лімітах. Поза лімітів, які передбачені для потреб населення, діє ринкова ціна. Це обумовлено тим, що підприємства ТКЕ постачають тепло у тому числі і комерційним компаніям. Що стосується бюджетних установ, то якщо підприємства ТКЕ будуть економно використовувати отриманий газ, то їм його вистачить і на населення, і на бюджетні організації. І не треба нікого лякати — підприємства ТКЕ, які будуть опалювати бюджетні організації, будуть отримувати гроші від бюджетних організацій, і у них вони є”, – дав відповідь комунальникам глава Нафтогазу Юрій Вітренко.

Єдине, на що залишається сподіватися як місцевій владі, так і всім українцям – на теплу зиму. Хоча синоптики нас готують до того, що зима знову буде довгою і холодною.

До речі, нещодавно “НСН” писав: Сезонний тарифний план – кому буде вигідно платити за газ по іншому

 

 [:]

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×