Купити квартиру в Дніпрі

Нюанси роботи під час війни – звільнення, відсутність, дистанційна робота

нюанси роботи під час війни

Чи можуть звільнити з роботи через війну, як правильно оформити відсутність, можливість працювати дистанційно – нюанси роботи під час війни

У Центрі протидії дезінформації при РНБО України та Асоціація ЮрФем поділилися інформацією щодо нюансів роботи під час війни, розпочатої російськими загарбниками на території України. Про це НСН дізнався з повідомлення на сайті 5ua.

Чи можуть українця у цей час звільнити?

Трудове законодавство не передбачає таку підставу для звільнення, як війна.

“Якщо працівник (-ця) не виходять на зв’язок або місце перебування, роботодавець це може класифікувати за трьома причинами: “НЗ” (“неявка з нез’ясованих причин”), “ІВ” (“інші види неявок, що передбачені колективними договорами, угодами”) або “І” (“інші причини неявки”). Державна служба України з питань праці наполегливо рекомендує не звільняти працівників за прогул. Експерти говорять, що поки відомо про рекомендацію, але за її порушення санкцій не передбачається, утім окремі випадки можуть оскаржуватися в суді”

Як правильно оформити свою відсутність на роботі?

Якщо ви правильно повідомили про місцеперебування, то роботодавець може запропонувати наступне:

  • Відпустка, передбачена законом. Зазначається, що колективні договори, угоди та трудові договори можуть передбачати інші види відпустки. Саме тому треба додатково вивчити внутрішні нормативно-правові акти роботодавця щодо інших гарантій, якщо настали надзвичайні обставини чи воєнний стан.
  • Оформлення дистанційної роботи. Наприклад, роботодавець може запропонувати дистанційну або надомну роботу чи гнучкий режим робочого часу.
  • Якщо працівник не підлягає мобілізації, то законодавство гарантує збереження робочого місця та середнього заробітку.
  • Дистанційна та надомна робота, а також гнучкий режим робочого часу

Нюанси роботи під час війни – звільнення, відсутність, дистанційна робота

Дистанційна робота є формою організації праці, коли працівник працює поза офісом і використовує інформаційно-комунікаційні технології. У цій ситуації людина сама визначає робоче місце та відповідальна за те, щоб забезпечити безпечні та нешкідливі умови праці.

Надомна робота – це форма організації праці, коли працівник виконує роботу за місцем проживання чи в іншому приміщенні, де є доступ до всього для виконання роботи поза виробничими чи робочими приміщеннями власника підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу.

А ось із гнучким режимом робочого часу є можливість встановлення іншого режиму праці, ніж зазначений у правилах внутрішнього трудового розпорядку. У цьому випадку працівнику треба дотримуватися норми тривалості робочого часу.

“Роботодавець має переконатися, що доручену роботу працівник зможе безпечно виконувати вдома, працівник має належне обладнання та інструмент для безпечної роботи, відповідні захисні засоби і пристрої. Якщо працівник має інвалідність, роботодавець має подбати про облаштування робочого місця, а також вжити заходів із забезпечення фізичного і психологічного здоров’я працівників”

Якщо застосовується гнучкий режим робочого часу, то це ніяким чином не впливає на:

  • нормування та оплату праці працівників;
  • порядок нарахування та розмір доплат, премій, а також не надає пільг при обчисленні стажу роботи тощо.

Типи гнучкого режиму робочого часу:

  • Гнучкий робочий день – це день, під час якого працівник повинен повністю відпрацювати за день денну норму часу.
  • Гнучкий робочий тиждень – тиждень, коли людина має відпрацювати протягом тижня тижневу норму робочого часу.
  • Гнучкий робочий місяць, відповідно, – місяць, під час якого працівник зобов’язаний повністю відпрацювати протягом облікового місяця встановлену норму робочого часу.

Якщо встановлено гнучкий режим робочого часу, то тривалість зміни не має перевищувати 12 годин на добу. А ось рівень максимальної сумарної тривалості робочого часу на добу для жінок з дітьми не повинен перевищувати 10 годин.

“На час збройної агресії, гнучкий режим робочого часу може встановлюватися розпорядженням власника або уповноваженого ним органу. Працівник має ознайомитися з документом протягом двох днів з дня його прийняття, але до запровадження гнучкого режиму робочого часу. У такому разі норми щодо істотної зміни умов праці не застосовуються”

Як зміниться зарплата вчителів в Україні під час війни

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×