Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Можуть завдати шкоди здоров’ю – ТОП-7 спецій

У всьому світі спеції активно використовують для приготування різноманітних страв. Але деякі спеції можуть завдати шкоди здоров’ю – ТОП-7 спецій, які потрібно вживати обережно

Спеції не просто збагачують смак страви і надають їй апетитний аромат, але ще й надають користь здоров’ю. Однак у деяких випадках вони можуть негативно впливати на самопочуття та стан організму

Список із 7 спецій, які можуть нашкодити здоров’ю

М’ЯТА

Одна з найбільш популярних добавок до напоїв і випічки. Часто рослину радять вживати при проблемах із травленням. Також дослідження показують, що м’ята сприяє боротьбі з головним болем, неприємним запахом з рота і зубним каменем. Вона допомагає при нервозності і схудненні, пригнічуючи апетит. Як можна зрозуміти, м’ята дуже корисна для здоров’я. Однак у деяких випадках дана добавка все ж протипоказана до вживання. Так, наприклад, не варто включати в раціон м’яту людям, у яких є проблеми зі слизовою шлунково-кишкового тракту. У великій кількості вона може спровокувати роздратування і ще більше нашкодити шлунку.

СІЛЬ

Як і цукор, сіль часто називають «білою смертю». Трохи солі в раціоні не зашкодить, а от зловживання солоними продуктами ще й як. Ця приправа є однією з причин діабету, гіпертонії, захворювань серця, ожиріння, онкологічних хвороб і проблем з нервовою системою. У добу рекомендується вживати не більше 5 г солі. І це з урахуванням продуктів, в яких вона вже присутня. Так що не забувайте читати склад їжі.

КОРИЦЯ

Кориця додає пряний аромат і солодкість продуктам, роблячи їх смак більш насиченим. Чудово підходить для випічки і кавових напоїв. Також кориця знижує рівень «поганого» холестерину в крові, позитивно впливає на травну систему і протистоїть поширенню ракових клітин. Проте на полицях магазинів часто зустрічається не кориця («сіппамомим verum»), а коричник китайський («сіппамомим cassia»). Він відрізняється за смаком і володіє великою кількістю токсичного для печінки кумарину. Уважно вибирайте приправу під час купівлі, а ще краще купуйте спеції в спеціалізованих магазинах.

Можуть завдати шкоди здоров'ю – ТОП-7 спецій

СОЄВИЙ СОУС

Сам по собі соєвий соус в помірній кількості навіть корисний для здоров’я. Він прискорює циркуляцію крові, сприяє нарощуванню мускулатури, очищає печінку від токсичних речовин, покращує травну систему і стан кровоносних судин, а також запобігає передчасному старінню шкіри. Загалом, у цього продукту багато корисних властивостей. Однак знайти в магазинах якісний соєвий соус — ще той виклик. В продукції, яка імпортується з Китаю або Таїланду, часто знаходять канцерогенні речовини. Тому уважно вивчайте виробників перед покупкою. Також соєвий соус не рекомендується вживати людям з гастритом, панкреатитом і на ранніх стадіях вагітності.

РОЗМАРИН

Часто застосовує у приготуванні м’ясних страв. Сама приправа має протизапальну, антисептичну, протиракову та протигрибкову дію на організм. Але з пряними травами краще бути обережними. Їх слід вживати в помірній кількості, інакше ви отримаєте не користь, а шкоду. Не рекомендується розмарин у великих кількостях вагітним, оскільки він може нашкодити плоду і спровокувати викидень. Також уважними повинні бути люди з порушеннями згортання крові, епілепсією і алергією на аспірин. Справа в тому, що розмарин містить саліцилову кислоту, на основі якої виробляються ліки.

ГОСТРИЙ ПЕРЕЦЬ

Зовсім відмовлятися від гострого перцю не варто. Це джерело вітамінів А, В, С, РР, заліза, бета-каротину, калію, магнію і капсаїцину, який надає плодам гостроту. Всі ці речовини позитивно впливають на здоров’я серцево-судинної і нервової систем, а також на здоров’я ШКТ. Проте надмірне споживання здатне викликати подразнення слизової і проблеми з травною системою.

Можуть завдати шкоди здоров'ю – ТОП-7 спецій

ОЦЕТ

Часто використовує в якості заправки для салатів, особливо популярний в дієтах на зниження ваги. Справа в тому, що розчин оцтової кислоти пригнічує апетит, за рахунок чого сприяє схудненню. Але головна його властивість — очищати організм від шлаків і токсинів. При цьому він може руйнувати червоні кров’яні тільця, через це в науковому товаристві підозрюють, що оцет може провокувати розвиток лейкемії. Крім того, при зловживанні він подразнює слизову шлунка.

Як можна зрозуміти, всі ці приправи та добавки досить корисні для нашого здоров’я. Щоб не нашкодити собі лише потрібно слідувати простим принципом — помірне вживання!

Які продукти взимку послаблюють здоров’я

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×