Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

В українських річках спостерігається найнижчий рівень води за останні 100 років

В українських річках спостерігається найнижчий рівень води за останні 100 років

У річках та водосховищах України спостерігається дуже низький рівень води через безсніжну зиму та відсутність дощу. Така ситуація виникла вперше за останнє століття. Про це з посиланням на «Радіо Свобода» передають Букви, інформує НСН.

“Відсутність весняного водопілля, під час якого річки промиваються талою водою, може призвести до загального зменшення поверхневих вод, до погіршення екологічної ситуації та погіршення якості води у річках. Що, своєю чергою, матиме негативні наслідки для різних секторів економіки. Для сільського господарства можуть обмежуватися обсяги води, можуть вводитися ліміти або обмеження на водопостачання. Треба розуміти, що тенденції, які зараз відмічаються, є довготривалими”, –  сказала начальник відділу гідрологічних прогнозів Українського гідрометеорологічного центру Державної служби з надзвичайних ситуацій України Вікторія Бойко.

Фахівці звертають увагу на те, що березень і майже весь квітень пройшли без дощів. А коли був сильний вітер, то спостерігалося таке досить рідкісне для України явище, як пилова буря. За їхніми словами, це свідчить про істотну пересушеність ґрунтів в Україні.

В українських річках спостерігається найнижчий рівень води за останні 100 років

Складна гідрологічна ситуація спостерігається у басейні Дніпра. Усі притоки річки мають аномально низьку водність, а приплив води до водосховищ дніпровського каскаду “є одним із найменших за період інструментальних спостережень”.

“Максимум добового припливу води до Київського водосховища сформувався на 30-31 березня величиною у 950 м3/с (норма 4200 м3/с) – це один із найнижчих максимумів за останні 100 років. Меншим був лише добовий приплив до водосховища в екстремально маловодному 1925 році – 892 м3/с”, – зазначають гідрологи.

Критична ситуація також склалася і в басейні Десни. Максимальний рівень Десни (на посту вимірювання Літки) цієї весни на 74 сантиметри нижчий від найнижчого значення, яке фіксувалося у 2015 році за весь період спостереження.

“Не менш складною є гідрологічна ситуація й у басейнах приток Середнього Дніпра, стік яких формує бічний приплив води до решти дніпровських водосховищ – Кременчуцькому, Кам’янському. Дніпровському. Показники близькі до критеріїв маловоддя”, – повідомляють у Гідрометцентрі.

За квітень приплив води до Дністровського водосховища передбачається на рівні 48% від норми.

В українських річках спостерігається найнижчий рівень води за останні 100 років

Однак найбільше страждають малі річки, потічки та струмки.

“При таких кліматичних умовах найбільше постраждають малі річки, які мають невелику площу водозаборів. Якщо дощів не буде, то вони можуть критично обміліти, а то і висохнути. Порушиться баланс ґрунтових вод, перш за все це призведе до суттєвого зменшення води в колодязях”, – наголосви завідувач сектором Державного агентства водних ресурсів України Віталій Жук.

Експерти закликають раціонально використовувати воду. І це стосується як населення, так і промисловості і сільського господарства.

Вони також відзначають, що потреба в воді з малих водойм, розташованих усередині екозон, значно зросла у зв’язку з пожежами, палаючими на відкритих просторах практично всіх областей України.

В українських річках спостерігається найнижчий рівень води за останні 100 років

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×