Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

ВР рассмотрит законопроект о проверке получателей субсидий, пенсий, льгот и других соцвыплат

ВР рассмотрит законопроект о проверке получателей субсидий, пенсий, льгот и других соцвыплат

В Украине планируют еще жестче проверять получателей субсидий, пенсий, льгот и социальных выплат. В Раде уже зарегистрирован соответствующий законопроект. Об этом Nikopolnews узнал, ознакомившись с самим документом и пояснительной запиской.

Согласно информации, полученной Nikopolnews, парламент получил проект Закона о верификации и мониторинге государственных выплат 2 сентября. Его подал народный депутат Д.Гетманцев (фракция ПП «Слуга народа»).

Законпроект № 1231 предусматривает применение комплекса мер по сбору и проверке достоверности информации, определенной законодательством для назначения, начисления и/или осуществления государственных выплат.  Он будет регулировать процесс определение права на получение и размер таких выплат, а также выявления несоответствия данных в автоматизированных информационных системах, реестрах, базах данных.

Проверять будут информацию, необходимую для получения пенсии, пособия, льготы, субсидии, стипендии, других выплат, осуществляемых за счет средств бюджетов, фондов общеобязательного государственного социального и пенсионного страхования.

Органы, осуществляющие государственные выплаты, смогут принимать решение о прекращении или продолжении государственных выплат реципиентам по результатам обработки рекомендаций, предоставленных органом, осуществляющим верификацию и мониторинг государственных выплат. Они же будут осуществлять меры по возврату и/или взысканию сумм неправомерно полученных госвыплат.

Следует отметить, что такие проверки осуществлялись и раньше. Так, например, по информации Правительственного портала, в течение 2018 года по результатам верификации в бюджет было возвращено 50 миллионов гривен неправомерных выплат.

Ниже приведена пояснительная записка к законопроекту №1231

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту Закону України “Про верифікацію та моніторинг державних виплат”

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проект Закону України “Про верифікацію та моніторинг державних виплат”розроблено з метою законодавчого врегулювання основних правових та організаційних засад здійснення верифікації державних виплат в Україні, що сприятиме розбудові справедливої системи соціального забезпечення в Україні, підвищенню адресності державних виплат, оптимізації бюджетних видатків шляхом перевірки інформації, яка впливає на визначення права та розмір державних виплат.

Аналітична робота за результатами проведення верифікації також дасть можливість удосконалити законодавство у сфері призначення, нарахування та/або здійснення державних виплат.

Враховуючи вищенаведене, формування якісної законодавчої бази для проведення верифікації державних виплат дозволить підвищити результативність роботи та заощадити бюджетні ресурси.

2. Цілі і завдання прийняття акта:

Метою законопроекту є законодавче врегулювання основних правових та організаційних засад здійснення верифікації державних виплат в Україні, що сприятиме розбудові справедливої системи соціального забезпечення в Україні, підвищенню адресності державних виплат, оптимізації бюджетних видатків.

3. Загальна характеристика і основні положення проекту акта

Законопроектом визначено основні завдання, права та обов’язки центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову та бюджетну політику у частині здійснення верифікації державних виплат, визначені повноваження органів, що здійснюють державні виплати, врегульовано основні питання збору, обробки, захисту та аналізу інформації, отриманої від суб’єктів надання інформації, визначено основні етапи верифікації та перелік інформації, яка використовується для здійснення верифікації та моніторингу державних виплат.

Також законопроектом визначено порядок надання рекомендацій органам, що здійснюють державні виплати, та опрацювання ними рекомендацій, а також підходи щодо повернення неправомірно отриманої реципієнтом державної виплати.

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

У даній сфері правового регулювання діють:

  • Бюджетний кодекс України;
  • Закон України “Про банки і банківську діяльність”;
  • Закон України “Про захист персональних даних”;
  • Закон України від 06.12.2016 N 1774-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України”;
  • Закон України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”;
  • Закон України “Про державну реєстрацію актів цивільного стану”;
  • Закон України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”;
  • Закон України “Про Державний реєстр виборців”;
  • Закон України “Про інформацію”;
  • Закон України “Про зайнятість населення”;
  • Закон України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус”;
  • Закон України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”;
  • Закон України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань”;
  • постанова Кабінету Міністрів України від 18 лютого 2016 року N 136 “Про затвердження Порядку здійснення верифікації та моніторингу пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат” (зі змінами);
  • постанова Кабінету Міністрів України від 03 квітня 2019 року N 405 “Про затвердження Порядку обробки та захисту персональних даних під час здійснення повноважень з контролю за дотриманням бюджетного законодавства в частині верифікації та моніторингу пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат”.

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проекту акта не потребуватиме додаткових видатків з Державного бюджету України.

Витрати будуть здійснені у межах коштів, передбачених за бюджетною програмою за КПКВК 3501480 “Побудова та функціонування Інформаційно-аналітичної платформи верифікації та інші заходи, пов’язані з її впровадженням”, а також за рахунок інших джерел фінансування, не заборонених законодавством.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття акта

Прийняття проекту Закону України “Про верифікацію та моніторинг державних виплат” дозволить:

1) законодавчо врегулювати основні правові та організаційні засади здійснення верифікації державних виплат в Україні, що сприятиме розбудові справедливої системи соціального забезпечення в Україні, підвищенню адресності державних виплат та оптимізації бюджетних видатків;

2) підвищити оперативність, якість та результативність процесу верифікації державних виплат.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×