Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

В Україні планують змінити механізм надання субсидій

В Україні планують змінити механізм надання субсидій

В Україні планують ввести неоподатковуваний мінімум доходу домогосподарств, що дозволить звільнити частину українців від частини податків і скоротити кількість субсидіантів, а також інших отримувачів пільг. Про це Nikopolnews дізнався з повідомлення на сайті budport.com.ua, який посилається на Ukr.Media.

Згідно інформації, отриманої Nikopolnews, депутат від президентської партії та кандидат на посаду голови парламентського Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Галина Третьякова зазначила, що за допомогою впровадження додаткового механізму оподаткування політики хочуть боротися з бідністю.

В Україні планують змінити механізм надання субсидій

«Головна мета — повернути гроші у домогосподарства і тим самим відмовитися від чинної моделі. Надаючи соціальні пільги в тому вигляді, в якому є зараз, ми провокуємо розподіл домогосподарств. Люди йдуть на фіктивні розлучення і неофіційне працевлаштування заради субсидій. Нам потрібно це змінити. Це можна зробити шляхом запровадження неоподатковуваного мінімуму на доходи домогосподарств. Тобто щоб податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) стягувався з домогосподарства, а не з кожного його члена. Плюс встановити мінімальний неоподатковуваний бар’єр. Наприклад, дохід сім’ї з дітьми становить 20 тис. грн на місяць, і вони отримують субсидію від держави. Але якщо ввести неоподатковуваний дохід у сумі 8 тис. грн, то ми повернули б сім’ї 19,5% податків та внесків, яких вистачило б на оплату комуналки. І їм не потрібно було бігати за субсидіями», — сказала вона.

Третьякова пояснила, що ідея полягає в тому, щоб залишати податок в сім’ї, а не прокручувати його через бюджет, повертаючи людям у вигляді субсидії. За її словами, подібна модель уже працює в Китаї.

Експерти впевнені, що впроваджувати подібну модель необхідно тільки з комплексної податкової реформи.

«Ідея хороша. Адже наявна система вже давно стала неадекватною. Чого тільки вартий той факт, що мінімальна зарплата оподатковується? Це створює соціальну несправедливість», — сказав економіст Олексій Кущ.

Як відомо, на сьогодні неоподатковуваний мінімум доходу встановлено в розмірі 17 грн, також є неоподатковувана соціальна пільга (ПСП) у розмірі 961 грн — для осіб, чиї доходи становлять менше ніж 3212 грн. Враховуючи те, що з 2019 року мінімальна зарплата становить 4173 грн, то застосування цієї пільги можливе лише для певних категорій населення, які мають право на підвищений розмір ПСП, а також працівників, які працюють на неповну ставку.

Економіст Віктор Скаршевський зазначив, що не можна забувати про те, що ПДФО є одним з основних джерел наповнення держбюджету.

«У держбюджеті це близько 20%, а в місцевих бюджетах — 60%. Таким чином, якщо надати податкове відрахування всім домогосподарствам, це суттєво скоротить надходження від ПДФО. Такі рішення повинні розглядатися з різних сторін: з боку збільшення споживання, підвищення рівня життя та зниження доходів бюджету. Потрібні детальні розрахунки», — підкреслив експерт.

Ще однією проблемою в Україні може стати тінізація економіки. За словами економіста Олексія Куща, дуже багато людей в Україні отримують мінімальну зарплату.

«Я бачив статистику, згідно з якою 90% директорів наших компаній показують мінімальну зарплату. Тому запровадження неоподатковуваного мінімуму може призвести до того, що збори прибуткового податку скоротяться дуже істотно. І рахунок вже буде йти на десятки, а то і сотні мільярдів гривень. Тому точковими законами проблему не вирішити. Потрібна комплексна програма», — пояснив він.

Експерт уточнив, що насамперед потрібно визначити рівень податкового навантаження, що стимулюватиме людей показувати реальний рівень доходів і виводити їх з тіні.

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×