Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Нацбанк ввімкнув станок: за квартал надруковано 60 млрд гривень

Нацбанк ввімкнув станок: за квартал надруковано 60 млрд гривень

На 01 липня 2020 року у готівковому обігу України перебувало готівки на суму 486,3 млрд грн, зокрема банкнот – 483,4 млрд грн (2,96 млрд штук) та монет – 2,8 млрд грн (13,4 млрд штук).

З початку цього року готівка в обігу зросла на 14,4% (на 61,2 млрд грн) у порівнянні з її зменшенням на 1,6% (або на 6, 4 млрд грн) за аналогічний період минулого року, повідомляє НСН з посиланням на Національний банк України.

Це пов’язано із ситуацією, що склалася через поширення коронавірусу та карантинними обмеженнями, введеними для боротьби з ним. В Україні після введення карантину готівка довше затримується в обігу.

На ситуацію могли впливати зокрема такі чинники:

  • під час карантину громадяни менше споживали товарів та послуг;
  • збільшився попит на готівку, у тому числі “про всяк випадок”. Таке збільшення попиту на готівку відбувалося і в інших країнах, де запроваджувалися карантинні обмеження;
  • посилився соціальний захист та зросли державні виплати для підтримки населення під час коронакризи, у тому числі пенсіонерів, які здебільшого віддають перевагу готівці;
  • ймовірно, зросли неофіційні розрахунки в тих видах діяльності, роботу яких було тимчасово обмежено через карантинні заходи.

Відтак, на одного українця припадає 71 банкнота, а розмінних та обігових монет, які є засобом платежу, – 185 (на початку року – 70 банкнот та 182 монети відповідно).

Крім того, у обігу перебуває уже близько 34 млн банкнот номіналом 1000 гривень, а також 16,5 та 1,3 млн нових обігових монет номіналами 5 та 10 гривень відповідно. Водночас найбільше за кількістю, як і раніше, у готівковому обігу знаходиться 200-гривневих банкнот (майже 23,2% від усієї кількості банкнот у обігу) та монет номіналом 10 копійок (близько 28,9% від усієї кількості монет у обігу).

Нацбанк ввімкнув станок: за квартал надруковано 60 млрд гривень

Нацбанк ввімкнув станок: за квартал надруковано 60 млрд гривень

Рекламні блоки на нашому сайті дозволяють нам бути незалежним ЗМІ, а вам – отримувати оперативну і не проплачену ніким інформацію. Переглядаючи рекламу, ви робите свій внесок у розвиток незалежної журналістики України

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×