Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Верховний суд дозволив Коломойському не погашати частину боргу перед НБУ

Верховний суд дозволив Коломойському не погашати частину боргу перед НБУ

Верховним судом відхилено касаційну скаргу Національного банку України на рішення судів попередніх інстанцій щодо стягнення з компанії «Гаджибей» Ігоря Коломойського іпотеки у рахунок погашення кредитів рефінансування, виданих ПриватБанку до його націоналізації і за якими компанія Коломойського стала поручителем.

Про це НСН стало відомо з повідомлення на «Радіо Свобода», як посилається на прес-службу Нацбанку.

У Нацбанку відзначають, що таке рішення Верховного суду порушує права НБУ як кредитора.

«Національний банк наділений правом як списувати кошти з рахунків банків-боржників, так і звертати стягнення на заставлене майно з фінансових та майнових поручителів. Таке право є переважним і безумовним щодо задоволення кредиторських вимог Національного банку за наданими кредитами рефінансування, за якими настав строк погашення», — пояснюють у Нацбанку.

Там нагадують, що сам Верховний суд раніше вже неодноразово підтверджував право Нацбанку стягувати борги за наданими кредитами як із банку-боржника, так і з поручителів.

«Ми не погоджуємося з рішенням Верховного Суду та переконані, що воно суперечить нормам чинного законодавства. Таке рішення створює ризик, коли ексвласники ПриватБанку зможуть уникнути відповідальності за невиконання взятих на себе зобов’язань», — повідомив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку Віктор Григорчук.

У Нацбанку нагадують, що наразі борг ПриватБанку за кредитами рефінансування складає близько 7,6 мільярда гривень. Для погашення цього боргу Нацбанку подав 148 позовів проти поручителів за цими кредитами з метою стягнення цієї заборгованості, яка виникла ще перед націоналізацією банку у 2016 році. НБУ вже виграв 24 позови на стягнення 1,36 мільярда гривень.

Нагадаємо, 21 січня Господарський суд Львівської області стягнув з компанії Коломойського нерухомість на понад 100 мільйонів гривень для погашення боргу за кредитом рефінансування.                      

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×