Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

У Раді Європи закликали ВР не ухвалювати законопроєкт Зеленського

У Раді Європи закликали ВР не ухвалювати законопроєкт Зеленського

Керівники двох інституцій Ради Європи, відповідальних за питання антикорупції та Верховенства права – GRECO та Венеційської комісії відповідно – розкритикували законопроєкт Зеленського про подолання конституційної кризи та письмово закликали Верховну Раду не ухвалювати його.

Про це йдеться у листі, що є у розпорядженні “Європейської правди”, – повідомляє НСН з посиланням на дане видання.

У Раді Європи заявили, що знають про конституційну кризу в Україні і погоджуються із тим, що боротьба з корупцією в судовій системі необхідна, але просять зважити інші шляхи виходу з цієї кризи.

“Зусилля України щодо боротьби з корупцією потрібно продовжувати та активізувати відповідно до Конституції країни та міжнародних зобов’язань та, зокрема, рекомендацій Групи держав проти корупції Ради Європи (GRECO).  Венеціанська комісія також наполягала на важливості боротьби з корупцією в Україні, зокрема в судовій системі”,

– йдеться, зокрема у листі Джанні Букіккіо та Мартіна Мрчели, президентів ВК та GRECO.

Автори листа також наголосили, що “повністю згідні з важливістю забезпечення суспільної довіри до КСУ”, і так само підкреслили важливість довіри до інших державних органів.

Втім, обраний законопроектом Зеленського шлях вони вважають неприйнятним.

“Припинення повноважень суддів є грубим порушенням Конституції та основного принципу поділу влади.

Порушення Конституції, навіть у разі якщо воно має під собою, можливо, поважну причину, не може мати наслідком конституціоналізм та повагу верховенства закону, які є принципами боротьби з корупцією.

Ми розуміємо, що перед вами (українською державою) стоїть дуже серйозний виклик, і ми не недооцінюємо необхідність своєчасних, твердих і рішучих дій. Проте ми закликаємо вас врахувати несприятливі, глибокі та довгострокові наслідки для вашої країни можливого поспішного рішення про звільнення суддів КС. Ми рекомендуємо вам вивчити можливі альтернативні шляхи”,

– йдеться у документі.

Раніше ми повідомляли: Єреван попросив у Москви військової допомоги: оприлюднено відповідь

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×