Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Аваков «відкрив карти»: хто увійде до спільних патрулів на Донбасі

Аваков «відкрив карти»: хто увійде до спільних патрулів на Донбасі

Арсен Аваков розповів, хто увійде до спільних патрулів на Донбасі та як вони працюватимуть. Про це НСН повідомляє з посиланням на УНІАН. Також голова МВС розкрив мету закону “про колаборантів”.

Згідно отриманої НСН інформації, під час перехідного періоду з початком місцевих виборів на Донбасі, до спільного патрулювання території будуть допущені представники української поліції, миротворчої місії та територіальних громад. При цьому принциповим є питання не допустити до цього бойовиків та тих, хто вчиняв злочини, заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков в ефірі “Свобода слова”.

“Представник МВС, української поліції, представник якоїсь миротворчої місії (ОБСЄ чи якась інша місія) і представники територіальних громад”, – сказав Аваков.

Він послався на хорватський досвід створення та діяльності таких спільних для патрулювання сил. Аваков зазначив, що це досить складно, проте це одна з небагатьох успішних практик досягнення миру.

Завдання таких сил – контроль за правопорядком, допоки не почнуть діяти українські органи влади на деокупованій території Донбасу. При цьому міністр зазначив, що Україна не буде допускати до спільного патрулювання тих, хто вбивав, стріляв, допомагав встановлювати окупаційну владу.

За словами Авакова, участь представників територіальних громад у “перехідних поліцейських силах” – “тонке поле для спекуляцій”. Саме тому потрібно чітко визначити та формулювати це питання. Оскільки, згідно з “Мінськом”, усі “органи влади” і незаконні формування мають розпуститись, то взяти участь у спільному патрулюванні вони не зможуть.

“Згідно з Мінськими угодами, і все це добре знають, у момент перед виборами всі незаконні збройні формування: незаконні органи влади, “народна міліція” та інші повинні припинити своє існування. Як тільки проходять вибори – починають працювати нові органи. Це органи, передбачені Конституцією України, ніяких інших бути не може”, – пояснив міністр.

Ще однією безпековою умовою для проведення виборів є контроль українських прикордонників над україно-російським кордоном. Також Аваков вважає, що бойовики залишать Донбас разом із окупаційними військами. Зазначається, що ключову роль у “перехідних поліцейських силах” відіграватимуть українські правоохоронці. При цьому очільник відомства підкреслив, що серед представників МВС будуть багато вихідців із Донецької та Луганської областей.

Як пояснив керівник міністерства, цей процес має виглядати наступним чином: коли починаються вибори, на Донбас заходить українська поліція, до них у присутності міжнародних сил приєднуються представники місцевих громад. Далі вони починають спільне патрулювання. Водночас має встановлюватись контроль над кордоном. Хоча Аваков погоджується з тим, що зробити це за день неможливо через значну протяжність кордону.

На питання щодо перехідного правосуддя, а саме, яким чином визначати, хто злочинець, кого можна залучати до спільного патрулювання, а кого ні, міністр відповів про доцільність прийняття так званого закону “про колаборантів”. “Він не має стосуватись тих осіб, які виконували “соціальну” функцію – вчителів, лікарів тощо. Натомість ті, хто виконував репресивну функцію, вбивав та стріляв, “не потраплять під прощення”, – каже міністр.

Як повідомлялося раніше, 15 лютого президент України Володимир Зеленський запропонував, щоб безпеку на тимчасово окупованих територіях під час підготовки до місцевих виборів забезпечували спільні патрулі у складі українців, представників окупованих територій і спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Українська влада прагне у жовтні 2020 року провести місцеві вибори на території всієї держави, включно з тимчасово окупованими територіями Донбасу і Криму.

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×