Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Зустріч у Нормандському форматі 9 грудня. Про що домовилися? (відео)

Зустріч у Нормандському форматі 9 грудня. Про що домовилися? (відео)

Вчора, 9 грудня, у Парижі відбулася зустріч у Нормандському форматі, яку чекала вся Україна: хтось з острахом, хтось з великою надією. Про її результати NikopolNews дізнався з повідомлення на офіційному сайті Офісу президента України.

Згідно інформації, отриманої NikopolNews , підсумки зустрічі президент Французької Республіки, канцлера Федеративної Республіки Німеччина, президента Російської Федерації та президента України наступні:

Мінські домовленості (Мінський протокол від 5 вересня 2014 року, Мінський меморандум від 19 вересня 2014 року та Мінський комплекс заходів від 12 лютого 2015 року) продовжують слугувати основою роботи Нормандського формату, держави – члени якого віддані їхній повній імплементації. Вони наголошують на загальному прагненні до сталої й всеохопної архітектури довіри та безпеки у Європі, заснованій на принципах ОБСЄ, для якої врегулювання конфлікту в Україні є одним із низки важливих кроків.

  1. Вжити невідкладні заходи зі стабілізації ситуації в зоні конфлікту:
    Сторони відданні повній та всеохопній імплементації режиму припинення вогню, підкріпленого реалізацією всіх необхідних заходів з підтримки режиму припинення вогню до кінця 2019 року. Вони підтримають розробку та імплементацію оновленого плану з розмінування на основі рішення Тристоронньої контактної групи про протимінну діяльність від 3 березня 2016 року. Вони підтримають домовленість у рамках Тристоронньої контактної групи щодо трьох додаткових ділянок розведення з метою розведення сил і засобів до кінця березня 2020 року. Вони заохочують Тристоронню контактну групу сприяти звільненню та обміну утримуваних осіб, пов’язаних з конфліктом, до кінця року на основі принципу «всіх на всіх», починаючи з «усіх встановлених на всіх встановлених», при розумінні, що міжнародним організаціям, включно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста (МКЧХ), буде надано повний і безумовний допуск до всіх утримуваних осіб. Вони підтримають досягнення протягом 30 днів домовленості в рамках Тристоронньої контактної групи про нові пункти пропуску через лінію розмежування, виходячи передусім з гуманітарних критеріїв. Вони нагадують, що Спеціальна моніторингова місія (СММ) Організації безпеки і співробітництва в Європі має бути спроможною використовувати  усі можливості мандату (від 21 березня 2014 року) і мати безпечний і надійний доступ на всій території України з метою повного виконання свого мандату.
  2. Вжити заходи з імплементації політичних положень Мінських угод:
    Сторони висловлюють зацікавленість у досягненні домовленостей у рамках Нормандського формату (Н4) і Тристоронньої контактної групи щодо всіх правових аспектів Закону про особливий порядок місцевого самоврядування (про особливий статус) окремих районів Донецької та Луганської областей – як вказано у Комплексі заходів з виконання Мінських домовленостей від 2015 року – з метою забезпечення його функціонування на постійній основі. Вони вважають за необхідне інкорпорувати «формулу Штайнмаєра» в українське законодавство згідно з версією, узгодженою Н4 та Тристоронньою контактною групою.
  3. Подальші кроки.
    Сторони просять своїх міністрів закордонних справ та політичних радників забезпечити виконання досягнутих домовленостей, і вони погодилися провести ще одну зустріч у цьому форматі впродовж чотирьох місяців стосовно політичних та безпекових умов, серед іншого – для організації місцевих виборів.

Отже, під час підсумкової прес-конференції учасники заявили, що домовилися, зокрема, про:

  • сприяння звільненню утримуваних осіб до 31 грудня 2019 року за принципом «всіх на всіх»;
  • «повне всебічне та безстрокове» припинення вогню, яке має розпочатися до кінця 2019 року;
  • про ще три ділянки розведення сил, яке мають здійснити до березня наступного року;
  • розробку та реалізацію нового плану щодо розмінування територій;
  • необхідність розширити мандат ОБСЄ в Україні, зокрема, щоб її спостерігачі працювали в зоні конфлікту «24 години на добу, сім днів на тиждень».
  • зустріч через чотири місяці, щоб обговорити таке непросте питання, як місцеві вибори на нині окупованій частині Донбасу.

Тим часом, виконавчий директор «Нафтогазу України» Юрій Вітренко заявив, що Україна і Росія не досягли ніяких домовленостей щодо газу, і переговори будуть тривати, при цьому українська сторона не пішла на «обнулення» взаємних претензій із російською, як того домагається Москва.

Відео спільної прес-конференції «нормандської четвірки»:

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×