Купити квартиру в Дніпрі

Зі складу РФ хочуть вийти 5 регіонів – оголосили, що готуються до референдумів

Зі складу РФ

П’ять регіонів хочуть вийти зі складу РФ, їхні представники оголосили про початок підготовки до референдумів за незалежність.

Референдуми за незалежність і вихід зі складу РФ проведуть в онлайн-форматі. Представники опозиції окремих регіонів (Уралу, Кенігсберга (Калінінградська область), Інгрії (Ленінградська область), Сибіру і Кубані) заявили про намір воювати на боці України та просити допомоги у НАТО та ЄС щодо від’єднання від Росії.

Про це ініціатори заявили під час п’ятого Форуму вільних народів пост-Росії, який відбувся 31 січня у Брюсселі в будівлі Європарламенту, передає НСН з посиланням на ТСН.

У Форумі взяли участь представники татарського, башкортського, чеченського, бурятського, ойрат-калмицького народів та інших регіонів. Представники регіонів заявили, що майбутнє кожного звільненого народу та регіону має вирішуватись самим народом та регіоном на основі принципу самовизначення нації аж до сецесії та інших загальновизнаних норм міжнародного права.

“Досить годувати Москву! Досить дохнути за Кремль! Вихід лише один – голосуй за Незалежність своїх республік! Вибирай щасливе майбутнє для себе та своїх дітей!”, заявили вони.

Опозиціонери ініціювали прямий діалог представників регіонів та лідерів ЄС і НАТО. Зокрема, представники корінних народів прагнуть незалежності та соціально-економічної реконструкції для своїх регіонів, а також загалом деколонізації Росії з метою “створення нової архітектури колективної безпеки в Європі та світі”.

Зокрема, депутат Європарламенту Ганна Фотига від фракції Європейських консерваторів та реформістів також підтримала ініціативу представників регіонів. Вона наголосила, що їхнє майбутнє багато в чому залежатиме від закінчення війни в Україні:

“Тому всіляка допомога українському народу у його боротьбі наближає деколонізацію Росії”.

Своєю чергою, лідер Чеченської Республіки Ічкерія Ахмед Закаєв закликав до відродження Гірської республіки, яка в 1918-1919 роках була проголошена на просторі сучасних Чечні, Дагестану, Інгушетії, Осетії, Карачаєво-Балкарії, Кабардино-Черкесії.

Башкир Руслан Габбасов запропонував сформувати Раду національних та регіональних рухів при Євросоюзі, що дозволить координувати зусилля з європейськими партнерами та реалізувати спільні проєкти з російською опозицією.

Юлія Файзрахманова з Татарстану висунула ідею створення національного татарського батальйону, який бився на боці України у війні з Росією.

Вона також зачитала промову голови Всетатарського громадського центру Фаріта Закієва, який не зміг бути присутнім на Форумі. Головна пропозиція Закієва – визнати незалежність Татарстану на підставі результатів референдуму 21 березня 1992 року.

Які «великі події» очікуються на 24 лютого – розповів Кулеба

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×