Купити квартиру в Дніпрі

Чим відрізняється статус біженця від тимчасового захисту

статус біженця

Щоб українці, які виїхали через війну, мали змогу законно перебувати на території Європи, необхідно отримати статус біженця або ж зареєструватись для тимчасового захисту.

Пояснення надає Мінреінтеграції, передає НСН.

«Статус біженеця» і «тимчасовий захист». В чому різниця та хто отримує?

Головна різниця в тім, що статус біженця – це індивідуальне, гарантоване міжнародними конвенціями право. Тоді як право на тимчасовий захист є колективним, не передбачає звернення з індивідуальними заявами і проходження адміністративної процедури її розгляду. Регулюють поняття «тимчасовий статус» та «біженець» ще й різні міжнародні документи.

Так, головний документ, що регулює питання надання тимчасового захисту – Директива ЄС 2001/55/ЕС про тимчасовий захист, ухвалена в ЄС ще 20 липня 2001 р. Проте вперше Директиву активовано Рішенням Ради ЄС 2022/382 від 04.03.2022 саме для українців. А питання біженства регулюють Женевська конвенція про статус біженців 1951 р., Нью-Йоркський протокол 1967 р. та Дублінська конвенція 1990 р.

Чим відрізняється статус біженця від тимчасового захисту

Як отримати статус «біженця» або «тимчасовий захист»?

  • Тимчасовий захист отримують при перетині кордону держави-члена ЄС. Державні органи відповідної країни повинні повідомити особу про її право на отримання тимчасового захисту, процес набуття якого досить швидкий і максимально спрощений.
  • Щодо статусу біженця, то тут кожна держава самостійно встановлює на законодавчому рівні адміністративну процедуру його отримання та систему органів, відповідальних за рішення про надання цього статусу.

Що отримує людина з тимчасовим захистом?

У межах тимчасового захисту особа отримує:

  • право на проживання в державі, в якій вона звернулась за тимчасовим захистом;
  • доступ до праці, який можна отримати одразу з моменту звернення за отриманням захисту;
  • доступ до житла;
  • медичну допомогу;
  • соціальну допомогу;
  • доступ до освіти дітям і підліткам.

Що отримує біженець?

У межах статусу біженця особа отримує:

  • житло (як правило, це спальне місце в центрі для біженців);
  • безкоштовне харчування;
  • медичну допомогу (обмежену);
  • безкоштовний проїзд у громадському транспорті.

У цьому випадку статуси біженця і тимчасового захисту передбачають досить схоже коло прав. Але різниця в тім, що не всі права стають доступними особі, яка перетнула кордон з моменту звернення із заявою про отримання статусу біженця.

Як довго діють статуси?

Згідно з міжнародними документами, термін тимчасового захисту становить один рік (до 04.03.2023 р.) і двічі може автоматично подовжуватися на шість місяців, якщо не зникнуть причини надання такого захисту, але максимум до 1 року (до 04.03.2024 р.).

Тоді як статус біженця гарантує право безстрокового проживання на території відповідної держави, а термін, на який видається посвідчення біженця, відрізняється залежно від країни.

Без знання мови: де працюють і скільки заробляють українці у Німеччині

Деякі переселенці отримуватимуть державну допомогу після війни: коли потрібно подати заявку

Список оновлено: хто з переселенців зможе отримати виплати

Яка категорія біженців змушена примусово повернутися додому з-за кордону

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×