Купити квартиру в Дніпрі

У ще одній країні ЄС викладатимуть українську мову у школах – що відомо

У ще одній країні ЄС викладатимуть українську мову у школах – що відомо

В Ірландії викладатимуть українську мову в школах із 5 класу. Це буде факультативний предмет для біженців із України

Викладання української мови почнеться з вересня 2023 року, повідомляє НСН з посиланням на сайт Асоціації українців в Ірландії.

В Ірландії навчаються 15 тисяч українських дітей, 5200 з них – в середній школі. За останній рік викладати в Ірландії отримали дозвіл близько 100 українським вчителям початкової школи.

У ще одній країні ЄС викладатимуть українську мову у школах

У ще одній країні ЄС викладатимуть українську мову у школах – що відомо

Про рішення запровадити новий предмет повідомила міністр освіти Норма Фолі, виступаючи перед Асоціацією громадських і загальноосвітніх шкіл (ACCS)

“Як нація Ірландія твердо стоїть на боці народу України. Я відвідую школи та бачу, як багато зроблено, щоб прийняти українських учнів у ваші класи та у ваші громади. Для цих учнів, багатьом з яких довелося залишити батьків, бабусь і дідусів, братів і сестер та інших близьких, школа дає важливе відчуття нормальності”, – зазначила вона.

Оскільки українська мова не є мовою навчання в Ірландії, усний іспит проводити не будуть. Іспит буде лише на атестат зрілості як варіант для носіїв мови. Його запровадять із 2025 року.

Згідно з інформацією на веб-сайті Державної екзаменаційної комісії, політикою комісії є виконання запитів щодо можливості проведення іспитів у навчальних закладах для іноземців країн ЄС рідною мовою. Україна не є членом ЄС, але подала заявку після початку війни.

Також у Польщі українську мову можуть ввести до переліку іноземних мов на вибір – вже з 2026 року. Випускники середніх шкіл у цій країні складатимуть іспит з української мови. Такі зміни до програми атестації учнів готують в Міністерстві освіти і науки Польщі.

Новини України:

Чи потрібно вивчати російську мову у школах – як вважають українці

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×