Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

[:ru]В бюджете кончаются деньги на субсидии: кто не получит помощь[:ua]У бюджеті закінчуються гроші на субсідії: хто не отримає допомогу[:]

[:ru]К сезону отопления остается месяц, поэтому большинство украинцев уже засуетились в оформлении или переоформлении субсидии. Эксперты отметили, что сразу было понятно, что средств на субсидию не хватит.

Об этом информирует 24 канал, передает НСН.

Ведь, например, цена газа в 2017 году вместе с транспортировкой была меньше, а в госбюджете средств на льготы было заложено 72 миллиардов гривен. Зато на 2021 – 2022 отопительный сезон заложили 36 миллиардов гривен, что меньше предыдущего.

В то же время возросла и стоимость газа, и тех, кто нуждается в помощи. По словам экономического эксперта Олега Пендзина, во время отопительного сезона был долг в размере 82 миллиардов гривен, по состоянию на сентябрь 2021 – 66 миллиардов.

“Делается все для того, чтобы технически и физически ограничить количество людей, которые будут вправе получать субсидии. Мы входим в отопительный сезон и понимаем, что те долги снова будут наращиваться”,добавил он.

Как получить субсидии

Чтобы получить помощь, нужно написать заявление и подать декларацию до конца сентября. Оформить льготу можно в ЦНАП, местных подразделениях или через сайт Минсоцполитики. Впрочем, в этом году правила получения помощи изменились.

Читайте еще: Тарифы для населения: украинцам назвали, какими будут “зимние” цены на газ

Кому откажут в помощи

В частности, откажут владельцам авто, приобретенным в течение последних 5 лет, или гражданам с двумя машинами, которым нет 15 лет с даты выпуска. Без субсидий также останутся владельцы депозитов с суммой 100 тысяч гривен и иностранной валюты.

Также помощь не получат те, кто осуществлял за последнее время покупки на сумму от 50 тысяч гривен или был заграницей более 30 суток. Как пояснил заместитель директора департамента социальной политики КГГА Максим Бученко, в Украине нет решений комиссий по факту проживания.

Это принимается исключительно на основании акта обследования районных управлений социальной защиты, и с помощью дополнительных документов, которые граждане должны предоставить самостоятельно, подтвердить факт не проживания детей, внуков, которые прописаны, но не проживают.

Также мы писали: Госбюджет 2022: какими будут прожиточный минимум и минимальная зарплата

Есть ли деньги на субсидии в бюджете

Между тем в правительстве заявили, что с 36 миллиардов уже использовали почти 35,2 миллиарда гривен на выплату субсидий. Но потом Сергей Марченко успокоил. По его словам, чтобы успешно завершить отопительный сезон 2021 – 2022 годов, нужно добавить средств в 2021 году.

“Частично мы собираемся через бюджет 2021 профинансировать расходы, которые должны мы финансировать в 2022 году. То есть, мы авансируем определенные вещи уже в этом году”,резюмировал министр.

Эти средства в бюджете есть, ведь с перевыполнением доходной части бюджета, появился дополнительный ресурс, который могут направить на помощь. Сейчас зарегистрирован проект закона, который, как надеются в Минфине, народные избранники в ближайшее время поддержат.[:ua]До сезону опалення залишається місяць, тож більшість українців вже заметушилися в оформленні чи переоформленні субсидії. Експерти зазначили, відразу було зрозуміло, що коштів на субсидію не вистачить.

Про це інформує 24 канал, передає НСН.

Адже, наприклад, ціна газу у 2017 році разом із транспортуванням була меншою, а в держбюджеті коштів на пільги було закладено 72 мільярди гривень. Натомість на 2021 – 2022 опалювальний сезон заклали 36 мільярдів гривень, що менше попереднього.

Водночас зросла і вартість газу, і тих, хто потребує допомогу. За словами економічного експерта Олега Пендзіна, під час опалювального сезону був борг у розмірі 82 мільярдів гривень, станом на вересень 2021 року – 66 мільярдів.

“Робиться все для того, щоби технічно та фізично обмежити кількість людей, що будуть вправі отримувати субсидії. Ми входимо в опалювальний сезон і розуміємо, що ті борги знову будуть нарощуватися”,додав він.

Як отримати субсидії

Аби отримати допомогу, потрібно написати заяву та подати декларацію до кінця вересня. Оформити пільгу можна у ЦНАПах, місцевих підрозділах або через сайт Мінсоцполітики. Втім, цьогоріч правила отримання допомоги змінилися.

Читайте ще: Тарифи для населення: українцям назвали, якими будуть “зимові” ціни на газ

Кому відмовлять у допомозі

Зокрема, відмовлять власникам авто, придбаним протягом останніх 5 років, або ж громадянам з двома машинами, яким немає 15 років з дати випуску. Без субсидій також залишаться власники депозитів з сумою 100 тисяч гривень та іноземної валюти.

Також допомогу не отримають ті, хто здійснював за останній час покупки на суму від 50 тисяч гривень або був закордоном більше ніж 30 діб. Як пояснив заступник директора департаменту соціальної політики КМДА Максим Бученко, в Україні нема рішень комісій по факту проживання.

Це ухвалюється виключно на підставі акту обстеження районних управлінь соціального захисту, і за допомогою додаткових документів, які громадяни мають надати самостійно, підтвердити факт не проживання дітей, онуків, які прописані, але не проживають.

Також ми писали: Держбюджет 2022: якими будуть прожитковий мінімум і мінімальна зарплата

Чи є гроші на субсидії у бюджеті

Тим часом в уряді заявили, що з 36 мільярдів вже використали майже 35,2 мільярда гривень на виплату субсидій. Та згодом Сергій Марченко заспокоїв. За його словами, щоб успішно завершити опалювальний сезон 2021 – 2022 років, потрібно додати коштів у 2021 році.

“Частково ми збираємось через бюджет 2021 року профінансувати видатки, які мали б ми фінансувати у 2022 році. Тобто, ми авансуємо певні речі вже у цьому році”,резюмував міністр.

Ці кошти в бюджеті є, адже з перевиконанням дохідної частини бюджету, з’явився додатковий ресурс, який можуть спрямувати на допомогу. Нині зареєстрований проєкт закону, який, як сподіваються у Мінфіні, народні обранці найближчим часом підтримають.[:]

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×