Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

[:ru]Меньше снега, больше тропических ночей: что будет с климатом Украины в ближайшие десятилетия[:ua]Менше снігу, більше тропічних ночей: що буде з кліматом України у найближчі десятиріччя[:]

[:ru]Климат в Украине стремительно меняется и некоторые показатели в нашей стране выше глобальных или европейских. Это приведет к тому, что к 2050 году снежные покровы зимой могут полностью исчезнуть, лето будет длиться до пяти месяцев, а тропические ночи с высокой температурой станут уже нормой.

Такой прогноз для Украины озвучила известный климатолог Светлана Краковская в интервью для издания “Украинская правда“, передает РБК-Украина, информирует НСН.

По словам специалиста, через 20-30 лет в Украине будут очень теплые зимы и почти полностью исчезнет снежный покров. Это не значит, что снега не будет, но его будет недостаточно, чтобы к примеру, покататься на лыжах. Лето станет более длинное – до пяти месяцев, три из которых – с высокими температурами воздуха.

Лето растянется на пять месяцев

“Климатическое лето, которое у нас наступает, когда среднесуточная температура превышает 15 градусов, будет гораздо дольше, продлится на юге не три месяца, а пять. Три из них будут с тропическими ночами”,отмечает Краковская.

Она объяснила, что тропические ночи – это явление, при котором температура воздуха не опускается ниже 20 градусов тепла. В этом году, по словам Краковской, такие ночи были в южных регионах Украины, на побережье морей, а также в столице и Чернигове.

“Когда у нас таких ночей было несколько и только в южных регионах – Крым, побережье Черного и Азовского морей. А сейчас мы имеем их и в Киеве, и в Чернигове – несколько недель таких ночей в год мы имеем абсолютно точно в последние годы”,объяснила климатолог.

По ее прогнозу, к середине столетия такие ночи могут стать нормой, и жара будет держаться все календарное лето.

Зимы тоже изменятся

А вот зимы в Украине станут более мягкие и существенные осадки можно будет ожидать только в конце января-феврале. Однако сильных снежных покровов скорее всего уже не будет.

“Сейчас оценки еще продолжаются, потому что 2020 только полгода, как закончился, и все эти данные надо еще проверить на ошибки, на однородность. Но предварительные оценки говорят, что темпы потепления в Украине превышают глобальные. Они даже превышают средние по Европе. Скорее теплеет в северо-восточных регионах, где у нас холоднее. При условии среднего уровня выбросов снежный покров исчезнет к середине века. Это не значит, что у нас не будет снегопадов или сильных снегопадов – вероятнее всего, они будут во второй половине зимы и в ее конце. Их никто не отменяет. Это означает, что снег не будет лежать на поверхности”,объяснила Краковская.

[:ua]Клімат в Україні стрімко змінюється і деякі показники в нашій країні вище глобальних або європейських. Це призведе до того, що до 2050 року снігові покриви взимку можуть повністю зникнути, літо триватиме до п’яти місяців, а тропічні ночі з високою температурою стануть вже нормою.

Такий прогноз для України озвучила відомий кліматолог Світлана Краковська в інтерв’ю для видання “Українська правда“, передає РБК-Україна, інформує НСН.

За словами фахівця, через 20-30 років в Україні будуть дуже теплі зими та майже повністю зникне сніговий покрив. Це не означає, що снігу не буде, але його буде недостатньо, щоб, наприклад, покататися на лижах. Літо стане довшим – до п’яти місяців, три з яких – з високими температурами повітря.

Літо розтягнеться на п’ять місяців

“Кліматичне літо, яке у нас настає, коли середньодобова температура перевищує 15 градусів, буде набагато довше, триватиме на півдні не три місяці, а п’ять. Три з них будуть з тропічними ночами”,зазначає Краковська.

Вона пояснила, що тропічні ночі – це явище, при якому температура повітря не опускається нижче 20 градусів тепла. Цього року, За словами Краківської, такі ночі були в південних регіонах України, на узбережжі морів, а також у столиці та Чернігові.

“Коли у нас таких ночей було кілька і тільки в південних регіонах – Крим, узбережжя Чорного та Азовського морів. А зараз ми маємо їх і в Києві, і в Чернігові – кілька тижнів таких ночей на рік ми маємо абсолютно точно в останні роки”, пояснила кліматолог.

За її прогнозом, до середини століття такі ночі можуть стати нормою, і спека буде триматися все календарне літо.

Зими теж зміняться

А ось зими в Україні стануть більш м’які та істотні опади можна буде очікувати тільки в кінці січня – лютому. Однак сильних снігових покривів швидше за все вже не буде.

“Зараз оцінки ще тривають, тому що 2020 тільки пів року, як закінчився, і всі ці дані треба ще перевірити на помилки, на однорідність. Але попередні оцінки говорять, що темпи потепління в Україні перевищують глобальні. Вони навіть перевищують середні по Європі. Швидше теплішає в північно-східних регіонах, де у нас холодніше. За умови середнього рівня викидів сніговий покрив зникне до середини століття. Це не означає, що у нас не буде снігопадів або сильних снігопадів – найімовірніше, вони будуть у другій половині зими та в її кінці. Їх ніхто не скасовує. Це означає, що сніг не лежатиме на поверхні”,пояснила Краковська.

[:]

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×